reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe, słoneczne kreski smagane wiosennym wiatrem ☀️😎

reklama
nie n bo dziś rozkminiałam (aż spać w nocy nie mogłam) że co jak zajdę teraz? Jestem w ciemnej dupie - w jednej firmie na wypowiedzeniu, w drugiej na okresie próbnym... czyli w najlepszym wypadku miałabym umowę do końca ciąży a potem 1500 zł. Nie sądze, zeby jakaś firma mi dała umowę jak zajdę w ciążę od razu po podpisaniu umowy xD

No to nie do końca tak, bo jeżeli pójdziesz do tej II pracy nawet w ciąży to po przedłużeniu Ci umowy do porodu masz zasiłek macierzyński w wysokości 80% pensji z niej. To 1500zł masz przez rok tylko jeżeli będziesz bezrobotna (z I skończy Ci się wypowiedzenie, a do II nie pójdziesz z powodów etycznych)

nie n bo dziś rozkminiałam (aż spać w nocy nie mogłam) że co jak zajdę teraz? Jestem w ciemnej dupie - w jednej firmie na wypowiedzeniu, w drugiej na okresie próbnym... czyli w najlepszym wypadku miałabym umowę do końca ciąży a potem 1500 zł. Nie sądze, zeby jakaś firma mi dała umowę jak zajdę w ciążę od razu po podpisaniu umowy xD
no masz trochę racji. Ja mogę sobie jeszcze cwaniakować, bo wypowiedzenie zamierzam dać na koniec kwietnia jak zajdzie taka potrzeba 😏

No to nie do końca tak, bo jeżeli pójdziesz do tej II pracy nawet w ciąży to po przedłużeniu Ci umowy do porodu masz zasiłek macierzyński w wysokości 80% pensji z niej. To 1500zł masz przez rok tylko jeżeli będziesz bezrobotna (z I skończy Ci się wypowiedzenie, a do II nie pójdziesz z powodów etycznych)
dzięki. Jejku, nie ogarniam trochę, ale jest tak mała szansa na ciążę, ze w ogóle nie wiem czemu sobie tym głowę zaprzątam :D

dobrze wiedzieć 😉

Dziewczyny jak to jest .. jeśli jestem w ciąży to pracodawca musi przedłużyć do terminu porodu a potem średnia z roku czy to 1500???

Dziewczyny jak to jest .. jeśli jestem w ciąży to pracodawca musi przedłużyć do terminu porodu a potem średnia z roku czy to 1500???

To zależy do kiedy masz umowę i w którym tygodniu (a wręcz dniu :p ) ciąży jesteś ;) Na dzień rozwiązania umowy musisz mieć skończony 12tc. Wtedy Ci przedłuża do porodu i masz zasiłek macierzyński z ZUS który jest taki sam jakbyś tam dalej pracowała i była na urlopie macierzyńskim

Ogólnie dopóki ciąży nie ma to według mnie nie ma co się nad tym zastanawiać bo dużo czynników jest zależnych od innych więc najlepiej się zacząć martwić dopiero z pozytywnym testem ciążowym w dłoni ;)

U mnie jest czesto to samo. Akurat jak kończy mi się okres to ma super chęć na seks, później muszę mu dać do zrozumienia, ze trzeba intensywnie działać ale chłop ma ewidentne problem z ogarnięciem ze lepiej co drugi dzień niż jednego dnia 3 razy a przez dwa dni nic😏 wczoraj chyba była owu sadzać po tych cholernym bólu ale oczywiście jemu soe wczoraj nie chciało. I takie to z nim życie😒 nie wspominając, zezwykle przed płodnymi ma gorsze dni, zły humor albo jest chory 😀
O testach owu to on nawet chyba nie wie, ze istnieją, chyba ze znalazł w szafce i przeczytał ale to jest leniuszek to wątpię
no tak mój teraz tez przez 3 dni bez gadania No i wczoraj też. Tylko problem w tym że moja owu ze mnie sobie żarty zrobiła bo jej ani nie czuć ani nie widać także nie wiem na czym stoję aktualnie.

reklama
To zależy do kiedy masz umowę i w którym tygodniu (a wręcz dniu :p ) ciąży jesteś ;) Na dzień rozwiązania umowy musisz mieć skończony 12tc. Wtedy Ci przedłuża do porodu i masz zasiłek macierzyński z ZUS który jest taki sam jakbyś tam dalej pracowała i była na urlopie macierzyńskim

Ogólnie dopóki ciąży nie ma to według mnie nie ma co się nad tym zastanawiać bo dużo czynników jest zależnych od innych więc najlepiej się zacząć martwić dopiero z pozytywnym testem ciążowym w dłoni ;)
Pytam ponieważ od 15.03 mam próbna na 3 mies, potem chyba pół roku... A sex bez zabezpieczenia 😉

Do góry