reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Ale czad! [emoji1] Ja i mój luby postanowiliśmy przygarnąć do domu małego pieska. Znaleźliśmy go na ogłoszeniach w necie, chcą oddać za darmo w dobre ręce prawie 3 miesięczną suczkę i już jest zaklepana. Jutro nam ją przywiozą. Szkoda pieska. Ja już jednego mam u rodziców, jest to nasz wszystkich pies a ten będzie taki mój naprawdę. Uwielbiam psy!!! [emoji7] Przynajmniej będę mogła w tej ciąży trochę pospacerować na świeżym powietrzu, bo ciągle tylko siedzę w domu w strachu, że jak wyjdę to coś się stanie z dzieckiem. Mój się nauczy trochę obowiązku zanim dziecko przyjdzie na świat. Tak poza tym to nienawidzę kiedy ludzie biorą pieski i zaraz je oddają. Po co robić żywemu stworzeniu taką nadzieję.

reklama
Dziewczyny a czy któraś z Was orientuje się czy można jeść serki topione w ciąży?

Sery zakazane w ciąży

• brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • roquefort
  • camembert
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • gorgonzola
  • niebieskie odmiany pleśniowe (m.in. bleu)
  • sery meksykańskie
  • sery owcze
  • oscypki
  • dolcelatte
Reszta dozwolone

Dziewczyny a czy któraś z Was orientuje się czy można jeść serki topione w ciąży?

Można, dzisiaj właśnie u mnie sie zaczął sezon serków topionych. Specjalnie dzwoniłam do męża zeby mi kupił po drodze do dom, bo marzyłam o nim cały dzień. Za zdrowe to nie sa, ale nie sa zabronione.

Sery zakazane w ciąży

• brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • roquefort
  • camembert
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • gorgonzola
  • niebieskie odmiany pleśniowe (m.in. bleu)
  • sery meksykańskie
  • sery owcze
  • oscypki
  • dolcelatte
Reszta dozwolone
Oscypki [emoji20]a ja tak lubię. Nie wiedziałam że ich też nie można.... A te podrabiane z mleka krowiego to już chyba tak?

W środę wyszłam ze szpitala. Rano miałam badanie USG. Płód żyje, ma 2,6cm, ruchy widoczne. Wielkość płodu według USG 9 t 3 d, według OM 9 t 1 d. Pęcherzyk ciążowy 3,9cm. Krwiak nadal jest. We wypisie mam napisane "oddzielenie na brzegu kosmówki 8 x 4 mm". Dziś pierwszy dzień bez żadnego plamienia. Oby tak dalej. Leżę grzecznie całymi dniami. Wstaję do toalety i się wykąpać. Ogólnie jestem osłabiona ciągłym lezeniem, kości i mięśnie mnie bolą. Nie wiem jak mam leżeć,ale dla maluszka wszystko :)
Ja też leżę już od 3 tygodni. Każda kosteczka ciała mnie boli. Ale dla dzidzi wszystko [emoji7] też w zeszłym tygodniu miałam odklejoną kosmówkę i plamiłam. Na szczęście dzięki leżeniu się przykleiła, ale lekarz i tak kazał leżeć [emoji20] chyba do końca 1 trymestru nie mamy wyjścia. Fajnie masz bo już widać maleństwo. Ja czekam na środę. Już powinno być!
Rano były mdłości ale nie takie jak dziewczyny piszą :), piersi bolą raz mniej raz bardziej od czasu do czasu w głowie się zakręci i tyle, w straconej ciąży cały czas bolało mnie podbrzusze a teraz to po bokach i to od czasu do czasu :)
Też tak miałam przy poprzedniej ciąży i również poroniłam. Bóle brzucha nawet jak się zbyt dużo nie ruszałam. Wtedy myślałam, że to brzuch się rozciąga. Teraz jednak wiem, że coś w tym było.

Oscypki [emoji20]a ja tak lubię. Nie wiedziałam że ich też nie można.... A te podrabiane z mleka krowiego to już chyba tak?
Sery dozwolone w ciąży

• mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego

Sery dozwolone w ciąży

• mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego
A jeśli gorgonzolla jest z mleka pasteryzowanego?

reklama
Do góry