reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

Ale czad! [emoji1] Ja i mój luby postanowiliśmy przygarnąć do domu małego pieska. Znaleźliśmy go na ogłoszeniach w necie, chcą oddać za darmo w dobre ręce prawie 3 miesięczną suczkę i już jest zaklepana. Jutro nam ją przywiozą. Szkoda pieska. Ja już jednego mam u rodziców, jest to nasz wszystkich pies a ten będzie taki mój naprawdę. Uwielbiam psy!!! [emoji7] Przynajmniej będę mogła w tej ciąży trochę pospacerować na świeżym powietrzu, bo ciągle tylko siedzę w domu w strachu, że jak wyjdę to coś się stanie z dzieckiem. Mój się nauczy trochę obowiązku zanim dziecko przyjdzie na świat. Tak poza tym to nienawidzę kiedy ludzie biorą pieski i zaraz je oddają. Po co robić żywemu stworzeniu taką nadzieję.

reklama
Dziewczyny a czy któraś z Was orientuje się czy można jeść serki topione w ciąży?

Sery zakazane w ciąży

• brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • roquefort
  • camembert
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • gorgonzola
  • niebieskie odmiany pleśniowe (m.in. bleu)
  • sery meksykańskie
  • sery owcze
  • oscypki
  • dolcelatte
Reszta dozwolone

Dziewczyny a czy któraś z Was orientuje się czy można jeść serki topione w ciąży?

Można, dzisiaj właśnie u mnie sie zaczął sezon serków topionych. Specjalnie dzwoniłam do męża zeby mi kupił po drodze do dom, bo marzyłam o nim cały dzień. Za zdrowe to nie sa, ale nie sa zabronione.

Sery zakazane w ciąży

• brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • roquefort
  • camembert
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • gorgonzola
  • niebieskie odmiany pleśniowe (m.in. bleu)
  • sery meksykańskie
  • sery owcze
  • oscypki
  • dolcelatte
Reszta dozwolone
Oscypki [emoji20]a ja tak lubię. Nie wiedziałam że ich też nie można.... A te podrabiane z mleka krowiego to już chyba tak?

W środę wyszłam ze szpitala. Rano miałam badanie USG. Płód żyje, ma 2,6cm, ruchy widoczne. Wielkość płodu według USG 9 t 3 d, według OM 9 t 1 d. Pęcherzyk ciążowy 3,9cm. Krwiak nadal jest. We wypisie mam napisane "oddzielenie na brzegu kosmówki 8 x 4 mm". Dziś pierwszy dzień bez żadnego plamienia. Oby tak dalej. Leżę grzecznie całymi dniami. Wstaję do toalety i się wykąpać. Ogólnie jestem osłabiona ciągłym lezeniem, kości i mięśnie mnie bolą. Nie wiem jak mam leżeć,ale dla maluszka wszystko :)
Ja też leżę już od 3 tygodni. Każda kosteczka ciała mnie boli. Ale dla dzidzi wszystko [emoji7] też w zeszłym tygodniu miałam odklejoną kosmówkę i plamiłam. Na szczęście dzięki leżeniu się przykleiła, ale lekarz i tak kazał leżeć [emoji20] chyba do końca 1 trymestru nie mamy wyjścia. Fajnie masz bo już widać maleństwo. Ja czekam na środę. Już powinno być!
Rano były mdłości ale nie takie jak dziewczyny piszą :), piersi bolą raz mniej raz bardziej od czasu do czasu w głowie się zakręci i tyle, w straconej ciąży cały czas bolało mnie podbrzusze a teraz to po bokach i to od czasu do czasu :)
Też tak miałam przy poprzedniej ciąży i również poroniłam. Bóle brzucha nawet jak się zbyt dużo nie ruszałam. Wtedy myślałam, że to brzuch się rozciąga. Teraz jednak wiem, że coś w tym było.

Oscypki [emoji20]a ja tak lubię. Nie wiedziałam że ich też nie można.... A te podrabiane z mleka krowiego to już chyba tak?
Sery dozwolone w ciąży

• mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego

Sery dozwolone w ciąży

• mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego
A jeśli gorgonzolla jest z mleka pasteryzowanego?

reklama
Do góry