W moim rodzinnym domu zawsze były psy. I pamiętam jako dzieciak że strasznie nie chciałam wychodzić z nimi na spacer. Robiliśmy z siostra losowania której kolej. Potem jakoś to się odmieniło i nie patrzyłam na to jak na przykry obowiazek. Kwestia dorosniecia. Dlatego uważam że nie należy ulegać dzieciom i kupować im zwierzaków tylko dlatego że akurat chca. Trzeba się liczyć z tym że wszystkie obowiązki spadną na nas....
Na swoim zwierzaków żadnych nie mamy. Na koty mąż jest uczulony z kolei jeśli byłby jakiś pies to tylko z tych dużych. Mąż nie uznaje parówek, mopów i szczurów. Pies ma wyglądać jak pies
Ale dopóki mieszkamy w bloku nie ma takiej opcji. Po co brać psa, skoro nie miałby swobody w poruszaniu się. Co więcej, zdarza nam się wyjeżdżać kilka razy do roku na kilka dni i nie mielibyśmy co z tym psem zrobić. Są hotele to fakt. Ale czy dla psa jest to fajne rozwiązanie?
Patrzę na moich rodziców. Właśnie że względu na psa nigdzie nie wyjeżdżali poza działkę. Bo zawsze był problem co z czworonogiem zrobić.
Wydali na niego kupę kasy jak zaczął im chorować. Czasami się zastanawiałam cży było warto, nie ze względu na sam fakt ratowania zwierzęcia ale raczej że względu na jego paskudny charakter. Nawet jak mu wszystkie zęby powypady i ledwo człapał to potrafił warknac i dziabnąc najbliższych bez powodu...
Wspolczulam rodzicom po cichu i równie po cichu oddychalam z ulgą że to nie był mój problem.
A wracając jeszcze do zachcianek dzieci. Kolega sprzedał mi patent. Jego pociechy bardzo naciskały na psa. Ten się zgodził pod warunkiem, że przez kilka miesięcy dzieci wykażą że na niego zasługują. Budził je rano, przed śniadaniem kazał ganiać że smyczą dookoła domu przez kilkanaście minut, odrywał od zabawy i w deszczowe dni również "wyrzucał" na dwór, bo "pies" wytrzymać nie może. Nie wiem czy nie zniszczył im kilku zabawek, ani czy nie zmoczył kapci, jak nie wyszły na spacer na czas. W rezultacie dzieci wytrzymały miesiąc. Od tego czasu kolega ma spokój i nikt o psa się nie doprasza...
Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom