reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2013

reklama
A nie bylyscie z dzieciaczkami u alergologa jak sie zaczely problemy? My dostalismy zaswiadczenie na pierwszej wizycie u alergologa. Te zaswiadczenia sa jakos na 6m. Nie pamietam dokladnie. Przy Antku nam lekarka mowila zeby probowac przed kazda wizyta u niej podac mleko HA i obserwowac. Zawsze jechalam do niej i mowilam, ze pojawialy sie wodniste kupy, ktore smierdzialy jak jakies chemikalia (Powaznie.. szczypalo w nosie). Od razu dawala zaswiadczenie i recepte na 10 puszek mleka. My mamy wizyte z Frankiem umowiona na koniec pazdziernika u naszej dr.

Anka - alergia na BMK ponoc gorszanod nietolerancji laktozy. Przy laktozie sa brzydkie kupy i gazy. Przy BMK wysypki, sucha skora, "naderwane" uszy. Alergia na BMK ustepuje chyba tez pozniej niz nietolerancja laktozy.

Heh.. ja sie ciesze, ze jestem poniekad wlasnym Szefem ;). Przeciez maz mnie nie zwolni ;p. A pracowac pracuje.. w tempie, ktore mi dzieci ustalajam

Bylysmy dzis u lekaza z giraczka bo rano miala 39'1 po podaniu paracetamolu spadla tylko do 38 nizej nie i chcialam byc pewna ze zabki a nie cis innego choc wygladalo ze jednak zabki slune toczyla z buzi strumueniami takie babelki co wsaczila palec to wrzask chwila spokuj zaraz krzyk mialam kulka pytan do lekaza wiec ide a pani ze za szybko przyszlam ze od qczoraj giraczka ze cos sie dopuero moze wykluc z tego z za biurka tekst taki ale wstala i pifatygowala sie do zbadania kazalam zagladnac w uszko no i sie nie mylilam zapalenie ucha i zACzerwienione gardlo a ze zeby nie. no i masz ci los :O dostala antybiotyk a ponic za szybko przyszlam :-\ i tak przerwalysmy chyba to chorubsko bo widze spowrotem moje dzieciatko z przed niedzieli :-)
Ibufen pidaje nie wiedzialam ze jeszcze przeciwzapalnie dziala pani doktor mnie uswiadomila dopiero

smile - o tak, zazdroszczę Ci pracy na swoim. Też bym tak chciała. Zawsze dostaniesz "wolne" na np.wyjazd z dzieckiem do lekarza, czy poprostu z powodu złego samopoczucia, nikt Ci nie zmieni terminu urlopu wypoczynkowego. Oj, marzę o tym.
zozzolka - ciekawe czy lekarka mogłaby patrzeć jak jej dziecko cierpi, męczy się. Dobrze że już wiesz co dolega dziecku i życzę szybkiego ustąpienia choroby u maluszka

a mnie chyba coś bierze. Gardło boli całą noc. Już przygotowuję sobie miód rozpuszczony w wodzie. Moje dziecko oczywiście jeszcze śpi. Pewnie ok.8:00 mogę spodziewać się pobudki od niej. A wczoraj byłam u dentysty. Jednak Pani u której byłam na NFZ 2 tygodnie temu myliła się, że mam wszystkie zęby zdrowe. Trzy do roboty.
Miłego dnia kobiety!

zozolka- dobrze,że poszłas szybko bo zapalenie uszka to nie przelewki.... Dorosłego ucho boli jak nie wiem a takiego maluszka:szok: Moja siostra miała, jak miała dwa miesiące (niezdiagnozowane na poczatku) Darła się tragicznie. Jak jej zaczęła ropa z ucha wyciekać dopiero sie poznali,że to uszko... Tak się nauczyła drzeć przez to chore ucho ,że do 3 roku krzyczała non stop :-D

pscółka- śniło mi się dziś ,że obwieściłaś nam ,że jesteś w 5 tc ponownie:-D więc może, kto wie;-) może należy pomyśleć hehe;-):tak:

wiosna- ja byłam u ortodonty wczoraj... Miałam stały aparat 5 lat:szok: wczoraj się okazło,ze jeszcze raz trzeba zakładać stały na dwa łuki i trzeci aby żuchwę wysunąć do przodu....łączna kwota ok 4000 tys za sam aparat:-D

Smile_ po twoim wpisie dowiedziałam się po kim moje dzieci mają nietolerancję BMK :-) może stąd moja nie chęć do mleka w dzieciństwie, a wszyscy zawsze na chama mi mleko wciskali. Zapewne stąd moja wieczna niedowaga :-(

Zozzolko. ja sie nauczyłam w zeszłym roku, że jak gorączka zbija mi
się raptem o stopień to infekcja bakteryjna, jak ładnie zbija sie do 37 np to wiem, że raczej wirusowa. Nie lubię takiego podejścia lekarzy. Też mnie to spotkało, że lekarz popatrzył na mnie na jak na debilkę, że przychodzę po pierwszym pomiarze gorączki który pokazała prawie 40 stopni. a, że to było już 4 raz z rzędu ( po 3 antybiotykach- dokładnie 3 dni po skończeniu) Wtedy nawet usłyszałam, że mam kupić inny termometr bo moj elektroniczny na pewno zawyża ( ale to już pisałam kiedyś). Ciesze się, że wygrałaś ta potyczkę.

Smile nie nie byłam u nas jak poszłam z na wizytę szczepienną i mała była cała w chrostkach do tego kolki, wodniste kupki, rozlany brzuszek i lekarka bez problemu dała nutramigen 1 ale wyczytałam, że właśnie z kontynuacją jest problem bo trzeba mieć zaświadczenie od alergologa :-(

U nas dzis znowu goraczka z rana jak sie zbudxila 40stopni potem do 0,5h zmieniala sie co chwile najmniej 38 po godzinie 35'1 wkoncu zasnela ja tez leze bo mam dosc tak od 3. Namieszala mi lekarka z paracetamolem i ibufenem ja mam 3Xdziennie ibufen a jak nie pomaga to po nim paracetamol w razie goraczki a jak boli to juz nie wiem teraz i dziwne bo nic do uszka nie mam zakraplac cala kartka witamin lekow a na to ucho to nic tylko antybiotyk mnie jak bolalo to fostalam krople a dzieciom sie nie podaje? Wy juz obcykane w temacie fel pola a ja ciemna to nasza pierwsza choroba jak wy podtepujecie z paracetamolem ibufenem bo to mozna 3 dni podaeac u nas to 3 dzien juz nie liczylam ze nie pomoze

pola - oj wiem coś w sprawie cen aparatów ortodontycznych i cen wizyt. Ja miałam zakładany w 2008 r, tyle że ja chciałam by był mniej widoczny, wiec założyłam porcelanowy. i sporo za niego założyłam. Sam aparat 2 łuki 5000 zł. a zanim aparat, to takie cuś na podniebienie za chyba 500zł. W tej chwili mam jeszcze zostawione jakieś łuczki z drutu od wewnątrz (to już nie wiem ile kosztowało). No i każda wizyta 170 zł (bo porcelanowy aparat). 10 000 już dawno poszła na ortodontę. aaaa dobrze że mi przypomniałaś, miałam się jesienią zapisać na wizytę. Muszę zaraz zadzwonić do nich.
No i otworzyłam moją spiżarnie, rocznik 2013:). Jak znalazł na moje przeziębienie - SOK Z CZARNEGO BZU. Mam nadzieję że mnie uzdrowi.

reklama
zozzolko przy ostrym zapaleniu ucha nie podaje się kropli. tylko antybiotyk. z Lekami p/bólowymi, p/ gorączkowymi to jest tak, że podajesz załóżmy na to ibufen. po pół godzinie mierzysz gorączkę ( powinno już działać) jak nie działa bo gorączka spadnie np o 0,5 z 40 stopni to podajesz jeszcze dawkę paracetamolu. dobrze, żeby gorączkę udawało się zbijać tak chociaż do 38 stopni. Ale myślę, ze teraz już ładnie będzie wam spadać i wystarczy sam ibufen.
Łeb mi pęka :-(
dziś szczepienie w czwartek i piątek rehabilitacja plus wizyta kontrola u logopedki. zobaczymy co powie. Podobno Olek ma cofniętą żuchwę o_O ja nie widzę takich rzeczy. osobiście sama miałam żuchwę w przód i od 3 roku życia nosiłam aparat w celu jej cofnięcia.

Do góry