reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2013

Cześć dziewczynki... U nas w domku zrobiło się tak ciepło że mały jest tylko w bodyz krótkim rękawem i skarpetki, ewentualnie jak zaśnie przykrywam go cieńkim kocykiem lub flanelką... Na spacer, to wiadomo w zależności od pogody, ale też się nie przegrzewamy.

Ja generalnie bardzo sie bałam że mały nie będzie mógł spać bo mamy hałaśliwe psy w domu i wogóle mieszkanie nie duże a osób sporo, tak że o ciszę trudno... Jednak Huberta nic nie rusza jak już zaśnie ani psy ani telewizor ani głośne rozmowy, tak ze nie mamy z tym problemu...:-)

Jeśli chodzi o chrzest to narazie jeszcze nam się nie spieszy ale chrzestnymi będą moja siostra i jej mąż, chociaż wiele osób juz nas "przestrzegało" że nie bierze sie małżeństwa na chrzestnych, bo to źle wróży... My się jednak zabobonów nie boimy... ;-)

U nas wreszcie po wielu dniach deszczu zawitało słoneczko... :cool2: Może jakiś spacerek da się wreszcie uskutecznić... :tak:

Miłego dzionka dla wszystkich... :-)

reklama
moncia a jaką macie temperature? u nas niecałe 21'C, ale ja chodzę w bluzie bo mi zimno. Położna mówiła żeby go ubierać tak jak siebie, a jak go tak ubieram to wydaje mi się że jest mu za ciepło i w końcu nie wiem.
To samo mam z ubraniem go na zewnątrz, bo u nas tylko 13'C, nie mam nic cieplejszego oprocz zwyklych pajaców i bodziaków.
Wczoraj chciałam go wziąść do chusty i iść do sklepu na szybkie zakupy, ubrałam go w body i najcieplejszy pajac jaki mam no i czapke, nie zdażyłam go w tej chuście zawiązać bo i mi się gorąco zrobiło i jemu, w efekcie zostaliśmy w domu :p

Pscółka niedoczytałam ;-) sorki :-D ale ja mam młodego w domu też w body z dł. rękawem bo teraz tak chłodno jest, a ja wolę uchylić okno w kuchni czy nawet pokoju żeby powietrze wpadało a ubrać go cieplej

Zozzolka tak jak Pscółka pisze, nie strzelaj do siebie, nawet jeśli dzidziuś ma wyczulony słuch to przeba powoli przyzwyczajać do hałasu. U nas młody od razu rzucony na głęboka wodę bo 1 dnia w domu spał w koszu w pokoju a młoda obok niego rozstawiła swój plastikowy domek dla lalek barbie i wzięła dwa (również plastikowe) konie i te konie biegały po domu (czyli jeden wielki hałas), aż w końcu zwróciliśmy jej uwagę ale nie ze względu na małego bo jego to nie ruszało tylko poprostu sami nie byliśmy w stanie już wytrzymać :-D
Musisz powoli "małymi kroczkami" a na pewno Wam się uda :-)

hello mamuśki

mamy podwójne i potrójne i poczwórne - a jak się zachowują wasi Mkowie do najmłodszej latorośli?

Bo mnie mój M trochę wkurza... zachowuje sie jakby miał jedno dziecko i nawet nie chodzi o to, że zajmuje się niemal wyłącznie Gosią, ale czasami mam wrażenie, że oczekuje ode mnie, że będę nad nią skakać i traktować jej potrzeby jako pilniejsze od potrzeb Bartka.
Juz mu nawet wygarnęłam, to zaczął małego zagadywać i zdziwiony, że on już tak fajnie reaguje:sorry:

pscólka nie zgodzę się, że dziecko można przyzwyczaić do hałasów... bo dzieci są różne;-)
Mojego Bartka nie rusza hałas (chociaż i jemu zdarzy sie wybudzić i wtedy jest ryk), ale Gosia musiała mieć absolutną ciszę lub jakiś monotonny dźwięk, nawet głośny, ale koniecznie jednolity, stąd mój sposób usypiania przy buczącym wyciągu.
Wyciąg stosuję do teraz, bo inaczej po spaniu:cool2:

moncia ja mam kłopot z chrzestną i zaczęłam dumać czy nie wziąć mojej 43letniej kuzynki dla Bartka, mimo, ze jej córka jest już chrzestną Gosi. Więc u nas też by było z jednej rodziny:sorry:

Nef - fakt to moje pierwsze dziecko więc doświadczenie mam tylko z nim związane, ale generalnie wolę nie przyzwyczajać dziecka do warunków których nie jestem mu w stanie zagwarantować tj. np bezwzględna cisza, czy chociażby włączony okap do usypiana... Mój M zna jedną dorosłą osobę która nie wysika się jak nie odkręci wody w kranie (a nie w każdej toalecie jest przecież kran) - jak myślisz skąd jej się to wzięło, bo ja myślę, że rodzice wpadli na ten genialny pomysł, tylko że jej to zostało i jest niemałym problemem.

"Nie należy dopuścić do tego, by rosnące nóżki dziecka odbijały się od naszych ud przy chodzeniu. Jest to ruch niezgodny z fizjologią i może być szkodliwy dla wciąż niedojrzałych stawów biodrowych." takie coś znalazłam...

dziś sie pobawię chustą...
anila, też starszakowi kupowałam osobiście szatkę imienną :-) wraz ze świecą :-)

Hej:) u mnie dzisiaj szok młoda spała ze mną od godz 5 rano i spała ze mną do 10:szok: hihi:) a teraz spi u mnie na brzuchu i muszę ja na brzuch na łóżko przetransptrowac:eek: nie wiem jak to zrobię:sorry: u nad chrzestnymi bedą moja siostra i brat m. Muszę wkoncu zarezerwować sale i iść do kościoła :sorry: Ja muszę nagrać dźwięk odkurzacza bo takie szuszanie uspokaja ja przy kolce:eek:

czekolada1406 , to u mnie jest zdecydowanie cieplej tak ok 25 do 28 c. Wcześniej jak było chłodniej to również małemu jakieś spodenki i bluzeczkę zakładałam.

Nef
, u mnie na odwrót jest problem z chrzestnym. Moi bracia są już chrzestnymi moich córek, kuzyni za granicą a szwagra bardzo lubię, dlatego tak zdecydowaliśmy...

Nasz Hubert bardzo fajnie zasypia przy odkurzaczu, okap czy suszarka do włosów już tak dobrze na niego nie działają,aczkolwiek również mu nie przeszkadzają... A ostatnio mały upodobał sobie do słuchania Gummi misia, potrafi spokojnie "przesłuchać" cztery piosenki... A ta najbardziej mu się podoba... :-D
Gummi Miś - Bańkę Łap - YouTube

smile pytałam sie lekarza i pozwolił, z tego co ja wiem chusta sprzyja bioderkom oczywiscie w pozycji na zabke

fel poszukaj sobie filmiki z wiazaniami, naprawde nie jest zle, łatwo sie nauczyc, ja i tak nosze tylko kilkanascie minut bo jak zasnie to odkładam bo mi wygodniej tak sprzatac a jemu chba tez sie lepiej spi w wozku, na dworze w chuscie jerszcze nie byłam ze wzgledu na pogode

nef moj m jak sie urodził antek to ewidentnie wolał zajmowac sie tomkiem no bo co z takim niemowlakiem mozna robic,a z tomkiem mogł sie pobawic, wiedział o co mu chodzi, olekiem teraz tez sie zajmuje ale rzadko ze względu na brak czasu

zozzolka lepiej nie chowac dziecka w absolutnej ciszy, ale w drugą stronę też nie należy przesadzac bo też się moze przyzwyczaić, mu nic specjaknego nie robimy, zachowujemy się tak jak zawsze, chociaż jak ma problem z zasnięciem to muszę uciszać chłopców

bylosmy wczoraj jeszcze u naszej pani doktor, te krostki olka nie wygladają typowo na alergie na białko, no coś go uczula, tylko nie wiadomo co, dostał atopaler do smarowania i kapania, a poza tym obserwacja. Pytaąłm sie o częstość kupek, i ona i położna powiedziały mi to samo, dziecko na oiersi może robić kupkę raz na kilka lub nawet kilkanascie dni, kupka co 4-5 dni to norma często nawet co 14 dni, u lekarki rekord to było 21 dni, mleko matki moze być tak maksymalnie wchłaniane i przyswajane przez dziecko że nie ma z czego zrobić kupki, chyba ze widac ze dziecko ewidentnie ma problem ze zrobieniem kupki to co innego, no i mozna ewentualnie dac wode
dobra ide bo olo ryczy

jednak stwierdził ze bedzie spać

ja zakładam olkowi body na krótki rękaw, bluzeczkę półspiochy albo spodnie, na noc pajac, u mnie w domu zimno, nawet jak były te upału, to na dworze go rozbierałam do krótkiego a w domu z powrotem ubierałam, oczywiscie jak się dom nagrzeje to co innego no ale na razie brakuje lata

Ostatnia edycja:
reklama
psciółka pokaz jakie masz te pozytywki bo ja poszukuje takiej co by dłuzej grała narazie mamy tylko tą przy łuzeczku z karuzeli
wiecei moje dziecie takie wyczulone nie było zawsze z nami tv chodziło a tu nagle kichnac nie mozna zatykajac usta bo juz sie zrywa ja dla swietego spokoju robie ciucho na maxa bo chce chwile odpoczac nawet was poczytac
my dzis po szczepieniu na rota narazie spokój ponoc moze byc jak po zwykłym objawy i musze dokładnie myc rece po przewijaniu jej tylko sie zastanawiam nad mydłem antybakteryjnym czy protex to jeszcze mozna zakupic kiedys go w sklepach było pełno a teraz sama nie wiem bo nie widuje czy moze jakies inne fajne do rak znacie antybakteryjne
a i mamy postep w karmieniu mowiłam ze je mało i juz mam liczyc 3,5h od skonczenia akrmienia a nie 3h od poczatku i w nocy dac pospac i nie budzic wiecei jaka to ulga dla mnie bo mi sie juz zdawałąo ze ja tylko karmie całymi dniami nie mogłam za bardzo wychodzic gdzies bo zaraz karmienie az zal mi było wybudzac choc ostanio sie kilka razy nie dostosowałąm bo jak dawałą popalic a potemz asnełą to juz czekałąm az sie przebudzi sama
Bishopka ja mam mate z TL z tym czyms na raczki nózki jak narazie mała to cieszy tylko bo na macie nie bardzo chce lezec a tym ale co do cen to 230 bez przesylki my dostalismy w prezencie :sorry:
a tu macie hałasy do usypiania http://easysleep.info/61,monotonny-szum-odkurzacza.html ja jak juz wymiekam nie moge uspic to włanczam mój mąz przerazony co ja robie ale pomogło usnełą mega szybko tlko najgorsze jest to ze jak sie skonczy to cisza i zaczyna od pocxzątku i wtedy wrzask w sumie mnie tez podniesie takie przejscie :eek:

Ostatnia edycja:
Do góry