reklama
tatusiekk
Zaciekawiona BB
Mamusie, dzieciaczki i tatusiowie. Omega 3 to przede wszystkim "mózg", "wzrok" u naszego maleństwa. Zdrowe kwasy tłuszczowe regulują ( w odpowiedniej dawce ) poziom trójglicerydów, przeciwdziałają otyłości! Podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Najważniejsze jednak by patrzeć na dawkowanie gdyż preparaty witaminowe zawierają śladowe ich ilości. Dawkowanie dla mamy w ciąży to 1,5 DHA i EPA dziennie. Na tym poziomie odczujemy pozytywne skutki. Jednak należy pamiętać, że sama suplementacja to jedno a wraz ze spożywanymi posiłkami może w bardzo dużym stopniu nadrobić braki na zdrowe tłuszcze.
ninawieczorem
Aktywna w BB
Od lekarza dostalam zalecenie brania mama dha premium, tam jest spora dawka dha, który należy do tej grupy kwasów tłusczowych, dha pomaga w rozwoju mózgu i oczu, w jedzeniu to głównie w rybach jest, ale ja ich nie jem za bardzo, bo nie lubię i w ciązy na pewno bym się do nich nie dała rady zmusić, a już na pewno nie do jedzenia codziennie, znalazłam info że potrzeba dawka dha dzienna znajduje się w 400 g tuńczyka, w życiu bym tyle nie zjadła w ciągu dnia
No to witaj w klubie Też miałam ten suplement i też dlatego, że ma bardzo bogaty skład. Co więcej, moja przyjaciółka prowadzi knajpę wegańską i sama jest siłą rzeczy weganką. I też bierze mama dha, bo też lekarz powiedział jej, żeby pilnowała wyników, a szczególnie poziomu magnezu, żeby nie był za niski.
jeśli planuję ciążę to też powinnam brać DHA?
agatyna
Zaciekawiona BB
Nie tylko jak planujesz ciążę. Każdy powinien brać kwasy omega i witaminę D. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ale wielu lekarzy mówi, że najlepiej cały rok. Omega marine znam, kiedyś się załapałam na 2 miesiące testowania i naprawdę róznica była zauważalna. Teraz chyba mają miesiąc za darmo, czy 2 miesiące za pół ceny, jakos tak. Na stronie by trzeba zobaczyć.
reklama