reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Kwasy Omega-3 w ciąży

daria990

Początkująca w BB
Hej,
Tyle się mówi o konieczności suplementowania omega-3 w ciąży, ja sama suplementowalam je od jakiegoś 1,5mies w trakcie starań (głównie w płynie, w tabletkach tylko na wyjazdach). Teraz okazało się, że jestem w ciąży i tak się zastanawiam się czy mogę kontynuować suplementację? Przecież to z surowej ryby? Czy dla ciężarnych wskazana jest suplementacja innej formy omega-3? Co na to Wasi lekarze? Wizytę mam dopiero po nowym roku.

reklama
Nie sądzę, żeby omega 3 w kapsułkach było niebezpieczne, choć nie jestem na 100% pewna jak się je pozyskuje ( czy ryby nie są jednak poddane jakiejś obróbce termicznej ), tak czy siak moja lekarka zalecała suplementację od początku, z tymże nie podawała mi nigdy konkretnej nazwy suplementów, a wypisywała ile czego powinnam przyjmować i tylko wspominała, że może być łatwiej kupić witaminy typowo dla ciężarnych, gdzie to wszystko zawiera się w 1-2 kapsułkach, niż to wszystko osobno łykać. Jakby to miało znaczenie to raczej by mi powiedziała, szczególnie że na samym początku miałam wykład co jeść a czego nie wolno 😅 Ja sobie finalnie poszukałam jakie omegi są dobrej jakości, wśród nich znalazłam jedne typowo dla ciężarnych (zależało mi na tym, żeby były w miarę małe i w kapsułkach, przy mdłościach ciężko byłoby połknąć jakieś większe czy smakujące rybą- a takie brałam w trakcie starań) i się już ich trzymam do teraz, bo karmiąc piersią też trzeba przyjmować omegi.

Myślę, że możesz spokojnie brać. Ja przed ciaza nie suplementowalam omegi. Zaczełam dopiero w ciaży bo tak mi zalecil lekarz. Jak masz wątpliwości jakie to można kupić takie specjalnie dla ciężarnych w kapsułkach. Jak wyżej już zostało napisane

Hej,
Tyle się mówi o konieczności suplementowania omega-3 w ciąży, ja sama suplementowalam je od jakiegoś 1,5mies w trakcie starań (głównie w płynie, w tabletkach tylko na wyjazdach). Teraz okazało się, że jestem w ciąży i tak się zastanawiam się czy mogę kontynuować suplementację? Przecież to z surowej ryby? Czy dla ciężarnych wskazana jest suplementacja innej formy omega-3? Co na to Wasi lekarze? Wizytę mam dopiero po nowym roku.
Kwasy DHA zażywane podczas ciąży mają dobry wpływ na układ nerwowy dziecka. Suplementuję Pregna DHA z polecenia lekarza i polecam
Jeżeli mogłabym coś polecić to sprawdzaj u siebie poziom ferrytyny i żelaza. Teraz żałuję że nie brałam żelaza bo nabawiłam się anemii i ciężko mi w 8 miesiącu je podnieść

Do góry