reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwasy Omega-3 w ciąży

daria990

Początkująca w BB
Hej,
Tyle się mówi o konieczności suplementowania omega-3 w ciąży, ja sama suplementowalam je od jakiegoś 1,5mies w trakcie starań (głównie w płynie, w tabletkach tylko na wyjazdach). Teraz okazało się, że jestem w ciąży i tak się zastanawiam się czy mogę kontynuować suplementację? Przecież to z surowej ryby? Czy dla ciężarnych wskazana jest suplementacja innej formy omega-3? Co na to Wasi lekarze? Wizytę mam dopiero po nowym roku.

reklama
Nie sądzę, żeby omega 3 w kapsułkach było niebezpieczne, choć nie jestem na 100% pewna jak się je pozyskuje ( czy ryby nie są jednak poddane jakiejś obróbce termicznej ), tak czy siak moja lekarka zalecała suplementację od początku, z tymże nie podawała mi nigdy konkretnej nazwy suplementów, a wypisywała ile czego powinnam przyjmować i tylko wspominała, że może być łatwiej kupić witaminy typowo dla ciężarnych, gdzie to wszystko zawiera się w 1-2 kapsułkach, niż to wszystko osobno łykać. Jakby to miało znaczenie to raczej by mi powiedziała, szczególnie że na samym początku miałam wykład co jeść a czego nie wolno 😅 Ja sobie finalnie poszukałam jakie omegi są dobrej jakości, wśród nich znalazłam jedne typowo dla ciężarnych (zależało mi na tym, żeby były w miarę małe i w kapsułkach, przy mdłościach ciężko byłoby połknąć jakieś większe czy smakujące rybą- a takie brałam w trakcie starań) i się już ich trzymam do teraz, bo karmiąc piersią też trzeba przyjmować omegi.

Myślę, że możesz spokojnie brać. Ja przed ciaza nie suplementowalam omegi. Zaczełam dopiero w ciaży bo tak mi zalecil lekarz. Jak masz wątpliwości jakie to można kupić takie specjalnie dla ciężarnych w kapsułkach. Jak wyżej już zostało napisane

Hej,
Tyle się mówi o konieczności suplementowania omega-3 w ciąży, ja sama suplementowalam je od jakiegoś 1,5mies w trakcie starań (głównie w płynie, w tabletkach tylko na wyjazdach). Teraz okazało się, że jestem w ciąży i tak się zastanawiam się czy mogę kontynuować suplementację? Przecież to z surowej ryby? Czy dla ciężarnych wskazana jest suplementacja innej formy omega-3? Co na to Wasi lekarze? Wizytę mam dopiero po nowym roku.
Kwasy DHA zażywane podczas ciąży mają dobry wpływ na układ nerwowy dziecka. Suplementuję Pregna DHA z polecenia lekarza i polecam
Jeżeli mogłabym coś polecić to sprawdzaj u siebie poziom ferrytyny i żelaza. Teraz żałuję że nie brałam żelaza bo nabawiłam się anemii i ciężko mi w 8 miesiącu je podnieść

Do góry