reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwas foliowy

anusia345

Zaciekawiona BB
Dziewczyny mam pytanie;) Aktualnie zażywam Prenatal Duo (karmię 2 razy w ciągu doby), ale planujemy z mężem postarać się o drugiego dzidziusia stąd moje pytanie czy powinnam przejść na Prenatal Uno (zalecany dla kobiet planujących i w pierwszym trymestrze)? W oby tych tabletach jest taka sama ilość kwasu foliowego jeśli się nie mylę. Przed pierwszą ciaza zezwalam Prenatal Uno około 4 miesiąca przed...

reklama
Zeby suplementowac cokokwiek najlepiej zrobic badania i sprawdzic czy jest jakikolwiej niedobor. Po co lykac cos na zapas .. Dziecku przy kp nie zabierzesz nic, suplemetacja jesli ma byc to ze wzgeldu na Twoj organizm... A przy staraniach kwas foliowy w zupelnosci wystarczy.

reklama
Wszystko też zależy jak duże jest dziecko karmione piersią, można jemy też oddzielnie podawać tran jeśli mama zechce zrezygnować z jego suplementacji na jakiś czas 😉 Nie popadajmy w paranoje ze 1 składniej z tabletek zaszkodzi skoro i kwasy omega i żelazo są w obecne w pożywieniu i stamtąd znacznie lepiej przyswajane. Patrząc tgm sposobem to dietę też trzeba zmieniać 🤦‍♀️ Wg mnie obojętnie który preparat weźmie, grunt by brać ten kwas foliowy od początku a reszta to dodatek.
Dzidzia ma już 15 miesięcy:) dostaje też MM.
Zeby suplementowac cokokwiek najlepiej zrobic badania i sprawdzic czy jest jakikolwiej niedobor. Po co lykac cos na zapas .. Dziecku przy kp nie zabierzesz nic, suplemetacja jesli ma byc to ze wzgeldu na Twoj organizm... A przy staraniach kwas foliowy w zupelnosci wystarczy.
Tak badania zrobione i wszystko w normie.
Dzięki dziewczyny dzięki Wam już troszkę mi się rozjaśnilo;)

@anusia345 Jeśli zdecydujesz się odstawić prenatal i przejść tylko na folian, to weź pod uwagę witaminę D3 dla siebie. Nie wiem, czy badałas teraz poziom, ale nawet jesli tak, to jest to wynik na wielomiesięcznie przyjmowanym suplemencie 2000 jednostek (50 mikrogramów), bo tyle jest w Prenatalu. Jak odstawiasz, to możesz popaść w niedobór a witamina D ma wpływ na płodność.

W Prenatal Uno tez jest chyba 50mg witaminy.
Dzieki;)
@anusia345 Jeśli zdecydujesz się odstawić prenatal i przejść tylko na folian, to weź pod uwagę witaminę D3 dla siebie. Nie wiem, czy badałas teraz poziom, ale nawet jesli tak, to jest to wynik na wielomiesięcznie przyjmowanym suplemencie 2000 jednostek (50 mikrogramów), bo tyle jest w Prenatalu. Jak odstawiasz, to możesz popaść w niedobór a witamina D ma wpływ na płodność.

Do góry