reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwas foliowy

Madzia0133

Początkująca w BB
Dziewczyny, jestem już w 9tyg ciąży. I biorę wytaminy: Prenatal classic, plus pani doktor powiedziala, żeby dodatkowo brać kwas foliowy, ale nie określila jaki konkretnie. Więc biorę ActiFolin 2mg. Przy czym w Prenatalu dawka kwasu foliowego wynosi 0,800mg. Czy nie jest to za dużo? Wszędzie gdzie czytam, piszę, że bierze się w ciąży 1mg.

reklama
Rozwiązanie
I sprawa wyjaśniona , a ty spokojniejsza
emoji4.png

Dużo zdrówka życzę dla Ciebie i Fasolki a także szczęśliwego rozwiązania.
Dziękuję bardzo :)
reklama
Niektore kobiety biora kwas foliowy 5 mg, takze moze te 1,6 mg trzeba i w Twoim przypadku.
Niby nie można przedawkowac kwasu foliowego ale mimo wszystko lekarz powinien ja poinformować z jakiego powodu dawka jest zwiększona prawie dwukrotnie

SKOPIOWANE ZE STRONY ,,mjakmama"

Zwiększone zaporzebowanie na kwas foliowy

Jest kilka grup przyszłych mam, które powinny – pod nadzorem lekarza, oczywiście – przyjmować zwiększone dawki kwasu foliowego. Dotyczy to szczególnie tych kobiet, które urodziły już kiedyś dziecko z wadą cewy nerwowej – one powinny przyjmować aż 4 mg dziennie. Dawkę kwasu foliowego należy zwiększyć także u kobiet w ciąży wielopłodowej, mających nadwagę (wskaźnik BMI powy- żej 30), palących papierosy, stosujących wcześniej doustną antykoncepcję hormonalną oraz ze stwierdzoną niedokrwistoś- cią megaloblastyczną. Kwas foliowy jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, dlatego wszelkie problemy gastryczne (wymioty, biegunka) zmniejszają poziom jego przyswajania – a więc i w takich sytuacjach trzeba rozważyć okresowe zwiększenie dawki suplementacji.

W prenatalu jest jedno i drugie czyli zwykły kwas i foliany równo po 0.4 mg,
W prenatalu nie ma acidum folicum czyli kwasu foliowego, sa 2 typy innych folianow.

Actifolin i Prenatal to nieco inna bajka, bo kwasu foliowego w tym zestawieniu jest 1 mg a reszta to inne foliany. Pytanie, czy lekarz kazal dokupic kwas foliowy, czy konkretnie ten mocniejszy Actifolin? Jakbym nie brala przed ciaza przez kilka miesięcy kwasu foliowego, to po 2 kreskach wsuwalabym duzo metylowanych folianow.

W prenatalu nie ma acidum folicum czyli kwasu foliowego, sa 2 typy innych folianow.

Actifolin i Prenatal to nieco inna bajka, bo kwasu foliowego w tym zestawieniu jest 1 mg a reszta to inne foliany. Pytanie, czy lekarz kazal dokupic kwas foliowy, czy konkretnie ten mocniejszy Actifolin? Jakbym nie brala przed ciaza przez kilka miesięcy kwasu foliowego, to po 2 kreskach wsuwalabym duzo metylowanych folianow.
I tu się będę kłócić [emoji6] jest standardowa dawka kwasu foliowego pod inną nazwą

Kwas foliowy a także : Kwas pteroilomonoglutaminowy, folacyna, foliany Folacyna, Folate, Foliany, Folic acid, Witamina B9 to po prostu inne nazwy zwykłego kwasu foliowego
Znajduje się w prenatalu.

Aktywną formą witaminy B9 jest kwas lewomefoliowy lub inaczej kwas 5-metyltetrahydrofoliowego (5-MTHF).
Czyli tzw. Aktywne foliany czy też drugi folian .

Czyli po prostu kwas foliowy ale łatwiej i szybciej przyswajalny przez organizm.

On też jest w prenatalu.

Pozdrawiam Serdecznie [emoji2]

Ostatnia edycja:
Kwas foliowy a także : Kwas pteroilomonoglutaminowy, folacyna, foliany Folacyna, Folate, Foliany, Folic acid, Witamina B9 to po prostu inne nazwy
Dziękuję, masz rację, ja nie pomyślałam, żeby sprawdzać czy to nie jest inna nazwa! W błąd wprowadziła mnie... lekarka (dla której było istotne, żebym zwykłego kwasu foliowego nie brała, więc chyba coś nie tak z jej wiedzą o Prenatalu było).

reklama
Dziękuję, masz rację, ja nie pomyślałam, żeby sprawdzać czy to nie jest inna nazwa! W błąd wprowadziła mnie... lekarka (dla której było istotne, żebym zwykłego kwasu foliowego nie brała, więc chyba coś nie tak z jej wiedzą o Prenatalu było).
Ja szukałam ostatnio witamin i sprawdzałam składy i sama się w tym na początku pogubilam dlatego mam teraz obcykane [emoji6],
a moge spytać czemu zwykłego nie możesz brać?

Do góry