reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy

Madzia0133

Początkująca w BB
Dziewczyny, jestem już w 9tyg ciąży. I biorę wytaminy: Prenatal classic, plus pani doktor powiedziala, żeby dodatkowo brać kwas foliowy, ale nie określila jaki konkretnie. Więc biorę ActiFolin 2mg. Przy czym w Prenatalu dawka kwasu foliowego wynosi 0,800mg. Czy nie jest to za dużo? Wszędzie gdzie czytam, piszę, że bierze się w ciąży 1mg.

reklama
Rozwiązanie
I sprawa wyjaśniona , a ty spokojniejsza
emoji4.png

Dużo zdrówka życzę dla Ciebie i Fasolki a także szczęśliwego rozwiązania.
Dziękuję bardzo :)
reklama
Niektore kobiety biora kwas foliowy 5 mg, takze moze te 1,6 mg trzeba i w Twoim przypadku.
Niby nie można przedawkowac kwasu foliowego ale mimo wszystko lekarz powinien ja poinformować z jakiego powodu dawka jest zwiększona prawie dwukrotnie

SKOPIOWANE ZE STRONY ,,mjakmama"

Zwiększone zaporzebowanie na kwas foliowy

Jest kilka grup przyszłych mam, które powinny – pod nadzorem lekarza, oczywiście – przyjmować zwiększone dawki kwasu foliowego. Dotyczy to szczególnie tych kobiet, które urodziły już kiedyś dziecko z wadą cewy nerwowej – one powinny przyjmować aż 4 mg dziennie. Dawkę kwasu foliowego należy zwiększyć także u kobiet w ciąży wielopłodowej, mających nadwagę (wskaźnik BMI powy- żej 30), palących papierosy, stosujących wcześniej doustną antykoncepcję hormonalną oraz ze stwierdzoną niedokrwistoś- cią megaloblastyczną. Kwas foliowy jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, dlatego wszelkie problemy gastryczne (wymioty, biegunka) zmniejszają poziom jego przyswajania – a więc i w takich sytuacjach trzeba rozważyć okresowe zwiększenie dawki suplementacji.

W prenatalu jest jedno i drugie czyli zwykły kwas i foliany równo po 0.4 mg,
W prenatalu nie ma acidum folicum czyli kwasu foliowego, sa 2 typy innych folianow.

Actifolin i Prenatal to nieco inna bajka, bo kwasu foliowego w tym zestawieniu jest 1 mg a reszta to inne foliany. Pytanie, czy lekarz kazal dokupic kwas foliowy, czy konkretnie ten mocniejszy Actifolin? Jakbym nie brala przed ciaza przez kilka miesięcy kwasu foliowego, to po 2 kreskach wsuwalabym duzo metylowanych folianow.

W prenatalu nie ma acidum folicum czyli kwasu foliowego, sa 2 typy innych folianow.

Actifolin i Prenatal to nieco inna bajka, bo kwasu foliowego w tym zestawieniu jest 1 mg a reszta to inne foliany. Pytanie, czy lekarz kazal dokupic kwas foliowy, czy konkretnie ten mocniejszy Actifolin? Jakbym nie brala przed ciaza przez kilka miesięcy kwasu foliowego, to po 2 kreskach wsuwalabym duzo metylowanych folianow.
I tu się będę kłócić [emoji6] jest standardowa dawka kwasu foliowego pod inną nazwą

Kwas foliowy a także : Kwas pteroilomonoglutaminowy, folacyna, foliany Folacyna, Folate, Foliany, Folic acid, Witamina B9 to po prostu inne nazwy zwykłego kwasu foliowego
Znajduje się w prenatalu.

Aktywną formą witaminy B9 jest kwas lewomefoliowy lub inaczej kwas 5-metyltetrahydrofoliowego (5-MTHF).
Czyli tzw. Aktywne foliany czy też drugi folian .

Czyli po prostu kwas foliowy ale łatwiej i szybciej przyswajalny przez organizm.

On też jest w prenatalu.

Pozdrawiam Serdecznie [emoji2]

Ostatnia edycja:
Kwas foliowy a także : Kwas pteroilomonoglutaminowy, folacyna, foliany Folacyna, Folate, Foliany, Folic acid, Witamina B9 to po prostu inne nazwy
Dziękuję, masz rację, ja nie pomyślałam, żeby sprawdzać czy to nie jest inna nazwa! W błąd wprowadziła mnie... lekarka (dla której było istotne, żebym zwykłego kwasu foliowego nie brała, więc chyba coś nie tak z jej wiedzą o Prenatalu było).

reklama
Dziękuję, masz rację, ja nie pomyślałam, żeby sprawdzać czy to nie jest inna nazwa! W błąd wprowadziła mnie... lekarka (dla której było istotne, żebym zwykłego kwasu foliowego nie brała, więc chyba coś nie tak z jej wiedzą o Prenatalu było).
Ja szukałam ostatnio witamin i sprawdzałam składy i sama się w tym na początku pogubilam dlatego mam teraz obcykane [emoji6],
a moge spytać czemu zwykłego nie możesz brać?

Do góry