reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwas foliowy

anusia345

Zaciekawiona BB
Dziewczyny mam pytanie;) Aktualnie zażywam Prenatal Duo (karmię 2 razy w ciągu doby), ale planujemy z mężem postarać się o drugiego dzidziusia stąd moje pytanie czy powinnam przejść na Prenatal Uno (zalecany dla kobiet planujących i w pierwszym trymestrze)? W oby tych tabletach jest taka sama ilość kwasu foliowego jeśli się nie mylę. Przed pierwszą ciaza zezwalam Prenatal Uno około 4 miesiąca przed...

reklama
Hmm A czy jeśli karmię, ale tylko 2 razy w ciągu doby to mogę przejść tylko na sam kwas foliowy (uno) czy w ten sposób jakby zabieram coś dzidzi? Dwóch ginekologow zasugerował by skończyć karmić i wtedy się starać. Już sama nie wiem;( A czy metylowany jest na receptę?

Hmm A czy jeśli karmię, ale tylko 2 razy w ciągu doby to mogę przejść tylko na sam kwas foliowy (uno) czy w ten sposób jakby zabieram coś dzidzi? Dwóch ginekologow zasugerował by skończyć karmić i wtedy się starać. Już sama nie wiem;( A czy metylowany jest na receptę?
Ginekolodzy mogli tak powiedzieć ponieważ podczas kp wzrasta poziom prolaktyny i może to zaburzać owulację, ale nie musi. Mam wśród znajomych i przypadek zajścia w wciąże przy kp i później karmienia w tandemie i zajścia dopiero jak odstawiło się dziecko.

W uno nie ma kwasów dha a one są wskazane przy karmieniu piersią. Ja bym z DHA nie rezygnowała.

Osobiście bralam Duo w podobnej sytuacji, ale wtedy nie było rekomendacji przeciwko żelazu.

W uno nie ma kwasów dha a one są wskazane przy karmieniu piersią. Ja bym z DHA nie rezygnowała.

Osobiście bralam Duo w podobnej sytuacji, ale wtedy nie było rekomendacji przeciwko żelazu.
Ale DHA jest ważne dopiero od połowy ciąży, przynajmniej tak mi mówiła moja gin, rodziłam w maju 2021 więc była raczej na bieżąco.

Zawsze można dziecku podawać witd3 wzbogaconą o dha - kiedyś taką miałam.

reklama
reklama
Wszystko też zależy jak duże jest dziecko karmione piersią, można jemy też oddzielnie podawać tran jeśli mama zechce zrezygnować z jego suplementacji na jakiś czas 😉 Nie popadajmy w paranoje ze 1 składniej z tabletek zaszkodzi skoro i kwasy omega i żelazo są w obecne w pożywieniu i stamtąd znacznie lepiej przyswajane. Patrząc tgm sposobem to dietę też trzeba zmieniać 🤦‍♀️ Wg mnie obojętnie który preparat weźmie, grunt by brać ten kwas foliowy od początku a reszta to dodatek.

Do góry