reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

A jak przyjmować witaminę d w ciąży? Podobno jest zdecydowanie niezbędna a wszyscy prawdopodobnie mamy jej niedobór przez to że u nas wiecznie tak pochmurno ;)

według tych ostatnich zaleceń towarzystwa ginekologicznego kobieta w ciąży powinna przyjmować około 1500-2000 j.m. a przy niedoborach nawet jakieś 4000-6000 więc tą dawkę chyba ustala się indywidualnie. Najlepiej sobie zbadać poziom. U mnie był mały niedobór akurat więc lekarz zlecił suplementację

reklama
U mnie tez nie obylo sie bez suplementacji. Stanelo w koncu na jednej kapsulce vitrum d3 forte dziennie a to w sumie takie minimum w ciazy. Na poczatku myslalam ze da sie to jakos uzupelnic poprzez przybywanie na sloncu, bo w ciazy bylam akuart glownie w okresie wiosenno-letnim ale to niestety nie takie proste. Poza tym bałam się plamek i przebarwień. O to przy takiej większej ekspozycji na słońce nie trudno

no tak to się chyba nie da, bo to słońce musiałoby być codziennie i musiałabyś spędzać na nim co najmniej 15 minut odsłaniając, twarz, nogi i ramiona, a do tego jeszcze bez filtra. A, no i między godziną 10 a 15. Pracujące kobiety w ciąży nie mają na to czasu, przynajmniej nie przez cały okres jej trwania

Jeśli chodzi o witaminy w ciąży, to najlepiej to wszystko skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, oczywiście po wcześniejszym wywiadzie dotyczącym diety i nawyków żywieniowych. Bo oczywiste jest to, że kobieta prowadząca zdrową i zbilansowaną dietę nie będzie miała tak dużych niedoborów witamin i minerałów, jak kobieta, która je nieregularnie, wykluczając ze swojej diety warzywa na rzecz np. produktów przetworzonych. Ja przez całą ciążę przyjmowałam Doppelherz aktiv Mama Premium, oczywiście konsultowałam to z moim lekarzem :) To suplement z 6 składnikami odżywczymi rekomendowanymi przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne do stosowania w czasie ciąży i karmienia piersią :)

Hej :) jestem w 11tc. Morfologie miałam ok i lekarz nie mowil o witaminach, a ja zapomniałam zapytac.... biorę tylko kwas foliowy. Czy myślicie, ze to bedzie miało zły wpływ na dziecko?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

obecnie zalecenia są takie, że w I trymestrze zażywa się tylko kwas foliowy. Witaminy ewentualnie od II trymestru choć wiele źródeł podaje, że te sztuczne witaminy i tak wchłaniają się w niewielkim stopniu.
Niedobory witamin zaszkodzić mogą bardziej mamie niż dziecku i dobrze jest zadbać o prawidłową dietę, świeże powietrze i trochę ruchu niż sztuczne suplementy. Takie jest moje zdanie...

reklama
Jeżeli chcesz dodatkowo wesprzeć swoj organizm odpowiednią dawką witamin w ciąży lub gdy zaczniesz karmić to polecam preparat MAMA DHA Link do: 1. Mama DHA Premium x 60 kapsułek • cena | opinie • AptekaPrima24.pl. Mają bardzo dobrze dobrany skład i zwracają uwagę na substancje które ciężko nam uzyskać z samego jedzenia. Opinia moja i nnych matek na temat tego preparatu jest bardzo dobra, szczególnie że cena również nie jest wygórowana.

Do góry