reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Ja od soboty wcinałam grillowane pomidorki. A zrobiłam tak :-)
Przekroiłam pomidory w poprzek, posypałam czosnkiem, lekko posoliłam, położyłam kawałeczek masła, na to trochę żółtego sera (lepsza by była mozzarella, ale nie miałam) i na górę walnęłam własne zioła :-D Czerwoną bazylię, szczypiorek, tymianek i lubczyk.
Mówię Wam - niebo w gębie

reklama
Ja ja preferuję wszystko co ostre i konkretne, najgorzej jest wieczorem, napada mnie taki wilczy apetyt na coś z cebulą, pieprzem, musztardą francuską itp. najczęściej robie kanapkę kładę cebułe, smaruję musztardą i posypuję pieprzem, po 2 kanapkach i przechodzi.
Czasami robię szybko sałatkę grecką, dobrze ją przyprawiam, dosypuję jeszcze przyprawę do pizzy i zajadam się tym. Czasami całą olbrzymią michę potrafię zjeść na raz. :)

Dziewczyny co Wy gotujecie na obiad ? Mnie się już znudziły schabowe, mielone czy inne gulasze... Chciałabym coś zrobić szybkiego i "innego". Macie jakieś sprawdzone przepisy ?

Wrzucę jeszcze tutaj przepis, bo niechcący z rozpędu dałam go w zły wątek...
Bananowiec
Składniki:

• paczka wafli (kwadratowe)
  • 6 bananów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 paczki herbatników (pakowane po 8)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/3 szklanki wody
Pierw Moje Drogie robimy masę czyli rozpuszczamy na ogniu kostke margaryny dodajac cukier, wode, kakao i dolewamy galaretke rozpuszczoną w szklance wody, Nastepnie do masy skruszamy jeden wafel i 3 paczki herbatników ;D Później rozkładamy 4 wafle na stole i wylewamy na nie tą masę i czekamy az nasiąknie (czasami jak byly takie wafle, , ktore mi nie chcialy nasiaknac bralam pod 2 noze i nad parującą wodą z czajnika machalam nimi i po klopocie) po 1,5 ba Po 1,5 banana połozyc na krancu wafla i zwijać w rulon, aby banan był w samym środku. Zawijamy mocno w kuchenne sreberko czy jak sie to tam zwie:biggrin2: i do lodowki na chwil pare :biggrin2:

Hej dziewczyny!
Macie może dobre, sprawdzone przepisy na ciasto z owocami sezonowymi? W piątek mamy mieć gości, wracają moi rodzice i chciałam upiec coś fajnego, ale nie mam pomysłu.

An

Ja w okresie letnim lubię serniki na zimno :) można w galaretkę "wsadzić" owoce i będzie pyszne :) a serniczki są nawet gotowe z torebkach w sklepie chyba po 3,50, trzeba tylko serki homogenizowane dokupić i mleko o ile się nie mylę :-)

mi szewfowa sprzedała przepis na pyszny serniczek. Serek mój ulubiony zemieszany z galretka to jedna wartwa. Robisz ile chcsze warstw. Na góre jakieś owoce i zaleane galeretką. Nie dajędo tego cukru, ale mozna plastry banana między warstwy dac, jesli ktoś słodkie lubi

Shingle ja męzowi zrobiłam sałatkę z pomidorów, ogórka, kukurydzy, do tego pierś z kurczaka podsmazona drobno pokorojona i kilka lisci sałaty i tortilla.

Ostatnio zrobilam placki zmienmiaczane (sto lat nie jadlam)
Albo faszerowaną parykę (20 minut roboty). Dobre jest też pierść z kurczaka drobno pokorojona, podsmazona wrzucasz jakieś warzywa z patelni i makaron do tego. Szybkie zdrowe.

Ostatnia edycja:
Mamuśki ja Wam muszę powiedziec,że zanim nie byłam w ciąży nie jadłam ogórków ani kiszonych ani małosolnych a teraz codziennie jem kiszonego ogórka,bo mi smakują..;-) tak ogólnie to jeszcze niemam typowych zachcianek..narazie dopoki wymiotuję to nic mi sie nie chce jesc..ale mam nadzieje ze szybko to minię i bede mogła korzystac z Waszych porad kulinarnych:) Smacznego!:-)

reklama
Ja też mam ciągoty do kwaśnych rzeczy :tak: Potrafię nawet zjeść sobie ćwiartkę cytryny :szok: No i pomidorki też mi bardziej smakują niż zwykle ;-)

Do góry