reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kucanie, zginanie się w ciąży

dominika92

Zaciekawiona BB
Jestem w 23 tygodniu ciąży, brzuszek robi się coraz większy i powoli zaczyna przeszkadzać w różnych czynnościach np. kiedy coś robię i trzeba kucnąć i się zgiąć itp. Czy takie zginanie się kiedy czuję, że brzuszek mi uwiera może być szkodliwe dla dziecka?

reklama
Szkodliwe będzie dla dziecka ale też i dla Twojego kręgosłupa. Później będzie jeszcze ciężej. Jeśli już musisz się schylac zginaj nogi w kolanach i staraj się mieć prosty kręgosłup.

Jestem w 23 tygodniu ciąży, brzuszek robi się coraz większy i powoli zaczyna przeszkadzać w różnych czynnościach np. kiedy coś robię i trzeba kucnąć i się zgiąć itp. Czy takie zginanie się kiedy czuję, że brzuszek mi uwiera może być szkodliwe dla dziecka?

Generalnie wszystko co sprawia Ci jakikolwiek dyskomfort, nawet lekki ból, czy "niewygodę" to nic innego, jak sygnały, które wysyła Ci Twoje ciało i których nie należy ignorować. Jeśli podczas pewnych czynności brzuch Ci przeszkadza, to znak, że powinnaś tę czynność wykonać w nieco inny sposób. Nie ma sensu męczyć siebie i maluszka, lepiej pomyśleć jak można się schylić, ukucnąć, by wykonać daną czynność, a przy tym nie sprawiać sobie dyskomfortu. Tak jak napisała przedmówczyni- najlepiej jest podnieść coś z ziemi kucając i mając przy tym wyprostowane plecy. Niestety z każdym kolejnym tygodniem takich ograniczeń będzie coraz więcej, więc już teraz warto zacząć przykładać uwagę do tego co i jak robimy, by nie krzywdzić siebie, ani maluszka :)

Do góry