reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
czesc dziewczyny,mam pytanko, jestem drugi dzień po punkcj brzuch jest powiększony i mnie boli, mam problem z wypróżnianiem, czy to jest normalne?? jutro mam mieć transfer

Witam nowe dziewczyny:-)

Mnie dopada stres i zaczynam analizować poprzednie ivf:baffled: I dopiero teraz doszłam do wniosku jak słaby zarodek miałam:zawstydzona/y:
Pobrano mi 6 oocytów, ale dwa już były przedojrzałe do czego doprowadził profesorek a jeden nie dojrzaly. 3 się zaplodniły, na drugi dzień zostały tylko dwa, transfer miałam w poniedziałek, 4 dni po punkcji, bo ndz pewnie klinika miała wolne i dowiedziałam sie że został tylko jeden, ale prof mydlił oczy że jest dobrze:crazy:
A ja na karcie informacyjne mam zdjęcie mojego zarodka a on ma tylko 5 komórek, to jak na 4 dobę to tak mizerny że nie dzwine że się nie udało:zawstydzona/y:
Teraz jestem w gyncentrum katowickim a tam dr się upiera tylko na transferze dwu dniowych zarodków, kurcze nie wiem czy to dobry pomysł. :zawstydzona/y: Może truć lekarzowi żeby chociaż do 3 doby przetrzymać:-( w regulaminie MZ jest opcja wyboru w którym dniu jest transferowany zarodek

giza - zarodek w 3 czy 4 dobie po punkcji z 5 komorkami to kiepski zarodek niestety. w 3 dobie idealnie gdy jest 8 komorek. nie truj lekarzowi do kiedy ma trzymac zarodki. to uzaleznione od ilosci i jakosci zarodkow dosteonych w roznych dniach.

Lolitka ale dr u którego podchodzę do procedury stosuje transfer w drugiej dobie bez względu na wszytsko:baffled: nie ważne ile będzie zarodków, podany będzie jeden w drugiej dobie a jak będzie więcej to od razu do mrożenia. Doktroek tłumaczy podobno że nie ma lepszych warunków niż macica kobiety, ale po co przeżywac tyle czasu katuszy, jak zarodek przestanei sie rozwijac w 3 dobie, a do bety stres ogromny, nie wspominając co po tym jak się nie uda:zawstydzona/y:
Nie chodzi mi nawet o hodowlę do blastki, ale chociaz do 3 doby żeby zarodek miał conajmniej 6 komórek.
Załamałam się:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: aż do teraz nie wiedziałam że miałam aż tak słaby zarodek:zawstydzona/y: w pooprzedniej klinice nawet słowem nie pisnęli-tylko glupi tekst "będzie dobrze"
pozostaje mi liczyć na cud że tym razem zardoku będą lepszej jakości:sorry2:

reklama
GizaS mi przy ostatnim podejściu lekarz tłumaczył dlaczego generalnie nie transferuje się zarodków w 4 dobie (tylko w 2, 3 lub 5). Oczywiście niespecjalnie zapamiętałam co dokładnie mówił, ale coś że w 4 dobie zarodek jest "rozproszony", nie jest zlepkiem blastomerów tylko wtedy coś się z nim zaczyna dziać i się "rozprasza" i to nie jest dobry moment na transfer.

Do góry