reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

madzialenak - zdjęcie piękne :tak:

lilonka - cieszę się, że mój post Cię podniósł na duchu ;) a beta piękna - ja przy mai miałam chyba jakies 150 ale 14 dpt.... no ciekawe co jutro zobaczysz na monitorku ;) to już chyba będziesz miała termin porodu na kwiecień, co??

Tosia - ja w AM w Białymstoku - wzięliśmy 2 tyg urlopu i tam pojechaliśmy, bo jednak różnica w cenie była spora... a teraz mój lekarz to nawet w Warszawie przyjmuje i leki wysyła pocztą... wiem, ze z całej Polski ludzie do niego jeździli, bo cenowo to naprawde atrakcyjnie było.... ale tam jest taki minus, że mrożą tylko blastocysty, więc nie mieliśmy żadnego mrozaczka....
a u Was jaki jest powód podchodzenie do INV??

matram - zaciskam kciuki, zeby sie pięknie dzieliły!!! a oświec koleżanke - co to jest FAMSI????
pocieszę cię, ze ja pomimo tragicznych wyników mojego męża jestem już w drugiej naturalnej ciąży....

Roxi - czekam na wieści!!!!

reklama
Witam dziewczyny!

Ja dziś miałam badanie hormonów. Estradiol 484,4, LH 4,74. Urosło 6 pęcherzyków po ok. 14 mm. Kilka pozostałych jest mniejszych i nie wiadomo czy podrosną. Nie wiem czy wynik jest dobry, choć przy mojej niskiej rezerwie jajnikowej ciesze się, że cokolwiek urosło. Dalszy ciąg leków przez kolejne 2 dni. Dodatkowo włączono mi antagonistę. W sobotę podglądanko i decyzja o punkcji, która prawdopodobnie nastapi w poniedziałek
biggrin.gif
Jeśli tak będzie to w czwartek może dojdzie do transferu
biggrin.gif

Illa stasznie mi przykro z powodu nieudanego in vitro. To dziwne żeby żadna z komórek się nie zapłodniła.... Możesz napisać jakie masz AMH i gdzie podchodziłaś do procedury? Ściskam Cię mocno i życze wytrwałości w dalszej walce o dzidzię.

eevlee wg mnie odpowiednia ilość pęcherzyków, najważniejsze, aby były dojrzałe, mi jajniki naprodukowały 20 jajeczek, 9 pobrali z czego 6 się zapłodniło i tylko 3 zarodki przetrwały, ja mam amh 1,7, niedrożne jajowody 2 ciąże naturalne stracone, a mąż ma tylko 2% plemników o odpowiedniej budowie. Na pewno te Twoje 6 pęcherzyków wystarczy i co jest pewne to to, że nie dopadnie Ciebie hiperka.

lilionka już nie mogę się doczekać Twojego usg, ciekawe jaka niespodzianka na Ciebie czeka 1 maluszek czy 2 :-), jak ja lubię dobre wieści na naszym forum

agula 2 razy czytałam Twoją historię bo jest niesamowita, potrójne szczęście, niech dzieciaczki się zdrowo chowają. Córeczka to już Ci pewnie pomoże przy maleństwie, które się urodzi.

matram ja tez proszę o wyjaśnienie co to jest FAMSI?

illa smutna Twoja historia, mam nadzieje, że 2 raz będzie dla Ciebie szczęśliwy za co trzymam kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ostatnia edycja:
madzialenak-ja z powodu wyjazdu w 2giej połowie września na targi branżowe, do criotransferu czekam do cyklu po powrocie. Aktualnie wyżywam się imprezowo, bo potem będę musiała uważać na siebie 3w1 ;-)

amh mam 0,1, wiek 29 lat i tylko to przemawia na moja korzysc.Podchodziłam do in vitro w Gamecie.
Trzy komórki miały niewydolnosc ciałka żółtego, 3 nieprawidłowa budową , a 1 miała wszystko mozliwe nie tak (tak dr powidział). Miałam wielka nadzieje ze chociaz 3 beda dobre, bo estradiol nie był zły, wydawało sie ze powinno byc wszystko ok,
teraz juz sie boje...,dr nie spotkał sie jeszcze z taki przybadkiem. W pon.ide na badania genetyczne i zobaczymy co dalej.

agula, madzialenak - na stronie mojej kliniki o procedurze FAMSI piszą tak: "Technika FAMSI pozwala sprecyzować kryteria wyboru najlepszego plemnika do podania do komórki jajowej. Wykorzystane są tu metody, które przyżyciowo, czyli bez skutków ubocznych dla plemnika umożliwiają jego optymalny wybór do dalszych procedur zapłodnienia pozaustrojowego.
Plemnik przed podaniem do komórki jajowej oceniany jest pod dużo większym powiększeniem (1400x) pod kątem morfologii (kształt, wielkość główki, budowa ogonka i wstawki), funkcjonalności (ocena struktur komórkowych wewnątrz główki, czyli organelli – ocenia się strukturę wakuol, ich ilość oraz wielkość – technika MSOME, a także cech aktywacji akrosomu. Dodatkowo zastosowany jest tu jeszcze test hypoosmotyczny (HOS test), który pozwala na wybór plemnika z najmniejszym ryzykiem wystąpienia fragmentacji DNA. Wszystkie te metody są wykonywane na żywym plemniku równocześnie. Technika ta jest bardzo przydatna nie tylko w przypadku szczegółowej oceny i selekcji ruchomych plemników, ale także w przypadku plemników nieruchomych, gdzie brak ruchu nie oznacza braku zdolności do zapłodnienia komórki jajowej. Technika FAMSI jest cennym rozwiązaniem między innymi dla pacjentów, u których pozyskanie plemników odbywa się tylko w wyniku biopsji jądra. Często, w takim materiale uzyskujemy plemniki nieruchome, a także niedojrzałe cytoplazmatycznie. Technika FAMSI omija problem braku ruchu, a zwraca uwagę na jakość, dojrzałość oraz funkcjonalność."

madzialenak- śliczne zdjęcie i dziękuję,że o mnie pytasz:-) nie piszę,ale czytam was codziennie i każdej bardzo kibicuję. U mnie na razie nic się nie dzieje, jutro mam badanie: Echo Serca serduszek płodu. Dostałam zlecenie ze względu na jeden wynik NT który w okolicach 14 t.c. odbiegał od normy. Stresuję się oczywiście jak nie wiem co...bardzo bym chciała,żeby badanie nie wykazało żadnych wad. Dodatkowo w środę mam następne ważne badanie, tzw. połówkowe czyli drugie genetyczne.
Roxii- cały czas trzymam kciuki!!!
Onlyone- a czy Tobie zrobili w końcu test Pappa? masz już wyniki?
Marcikuk- jak tam Twoje serduszko? Ja chyba następna jest w kolejce po Tobie do porodu, napisz mi co tam już masz zakupione-bo ja jestem w ciemnym lesie;-)

reklama
Alez macie tempo dziewczyny :-)
Jestem od kilku dni, mialam przerwe 2 dniowa i juz musialam przewertowac kilka stron ...

Duzo sie wydarzylo...u was, u mnie , u nas ... u mnie wybija dzis rowny tydzien od transferu, dowiedzialam sie w miedzy czasie,ze z 2 pozostalych zarodkow nic nie pozostalo,przestaly sie rozwijac.Licze na te 2 cudenka ktore mam w sobie ...

Roxi jak u Ciebie?
illa sciskam mocno i trzymam kciuki!

Do góry