reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
oczytalam sie teraz o tej hiperce to juz w ogole serce mi zaraz wyskoczy. I jeszcze mam tyle pecholi, ze jeszcze bardziej sie boje:(
boje sie jak cholera
po ile pecholi Wam uroslo i jaki mialyscie poziom estradiolu? i ktora miala hiperke i moze cos wiecej powiedziec.
juz wariuje
czytalam, ze nawet po IUI moze byc hiperka i wydaje mi sie, ze chyba tez taka mialam. bo po IUI mialam przez pare dni brzuch spuchniety i wzdety.
bo do IUI nawet mi sie po 6-7pecholi jak nie wiecej robilo. Tylko, ze jeden jajnik drozny to wychodzilo, ze 3mialam

Ostatnia edycja:
MoonDust - witaj na forum :tak: Ja mam odmienne zdanie od dziewczyn w zakresie podania dwóch zarodków w Twojej sytuacji. Wyobraź sobie jak wyglądały Twoje jajniki przy 30 pęcherzykach, które pewnie miały 15-20 mm - kiść winogron. Hiperstymulacja może mieć różny przebieg - lekki, gdzie będziesz miała tylko wzdęcia, nieco powiększone jajniki itp., ale może też być bardzo ciężka. W najgorszym wypadku można trafić do szpitala z trudnościami w oddychaniu, z wodą nagromadzoną w organizmie do tego stopnia, że konieczna jest interwencja nawet chirurgiczna, żeby się jej pozbyć. Mam koleżankę, która miała hiperkę. Wyhodowała z tego co pamiętam nieco mniej pęcherzyków jak Ty. Lekarz podał jej dwa zarodki - dostała hiperki i była hospitalizowana. 2 tygodnie leżała w szpitalu, aż spuścili z niej wodę - na szczęście tylko lekami. Razem z nią w szpitalu była dziewczyna z hiperką, której się udało - zaszła w ciąży, mojej koleżance, pomimo wielu cierpień, niestety się nie udało. Myślę, że w staraniach o dzidzię nie można zapominać o swoim zdrowiu. Podanie dwóch zarodków zwiększa szansę. Ale hiperka może mieć bardzo poważne konsekwencje. W Twoim przypadku, przy takiej liczbie pęcherzyków, uważam, że lekarz podjął bardzo dobrą decyzję. Lepiej na spokojnie podejść do kriotransferu, niż stracić zdrówko. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby się udało :-)

palu - pij dużo płynów 3 l dziennie

shakmi - trzymam kciukaski :tak:

Ostatnia edycja:
palu -tak, robilam. zawsze cos zmienialam:) bralam po raz pierwszy clexane/fragmin. podleczylam tarczyce przed podejsciem... nigdy wczesniej nie bralam estrofenu. no i wierzylam w sw. Dominika ze pomoze:)

no i daj spokoj z ta hiperka - nic w niej strasznego. nie masz sie czym stresowac. chlej wody duzo juz od stymulki

Hiperstymulacji nie można lekceważyć, bo rzeczywiście może mieć ciężki przebieg. Mi pobrali 25 jajeczek o po 2 dniach wyjądowałam w szpitalu, bo nie mogłam oddychać, jajniki wielkości 13cm każdy, płyn wszędzie (w brzuchu, w płucach) obwód brzucha ze 3 razy większy od normalnego i co najgorsze to strasznie mnie bolało nie mogłam sie nawet ruszać. Transfer miałam odłozony, może trochę żałuje, ale zwyczajnie nie miałam siły (fizycznej i psychicznej) żeby do niego podejść.
Musisz dużo pić wody (im więcej wlewasz w siebie tym więcej wylewasz;-) i płyn Ci się nie maganyzuje w organiźmie) i jeść dużo białka ( codziennie jajecznica itp :)

lolitka a Ty mialas hiperke i po ile pecholi CI roslo?
Teraz mam ochote wszystko wiedziec o hiperce jak juz tyle zaczelam czytac niepotrzebnie i sie stresuje.
jeszcze teraz swieta po swietach wyjezdzam za granic. A jak mnie to dopadnie. Kiedy jakies kontrole u lekarza
anna a czego trzeba pic wode jak sie magazynuje.
Woda i duzo bialka pomaga, zeby nie bylo hiperki?

Ostatnia edycja:
Sakmi1 super, że już jestescie z zarodkami w domciu
MoonDust juz niewiele dni do bety-bedzie dobrze:tak:

Byłam dziś na wizycie i okazało się, że az za dobrze się moje pęcherzyki stymuluja-z tego stresu nie pamietam ile ich mam, ale 10 na pewno-dlatego zapadła decyzja, że punkcja w sobotę-także jutro ostatnie kłucie i w sobotę działamy.
Palu czyli może Ty też w sobotę-fajnie-razniej bedzie

reklama
Do góry