reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja na przykład dużo badań dodatkowych zrobiłam na własną rękę (dużo szukałam i czytałam) W zasadzie chyba wszystkie możliwe z wyjątkiem immunologii 🙈 chociaż lekarz ze swojej zalecił po poronieniu badanie na Leiden i jeszcze kilka innych. Jeśli chcesz mogę poszukać i podesłać listę choć uprzedzam było tego duuuuzo. Histeroskopie mi zlecili kiedy przy 3 transferze nic nie ruszyło (pierwszy była biochemiczna, potem zatrzymanie serca w 8 tygodniu i trzeci transfer kompletnie nic).
Jakbyś była tak uprzejma to z chęcią bym zobaczyła co za badania jeszcze moge zrobić

Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia. Ile wyniósł koszt in vitro w Waszym przypadku? Na ile wizyt i jak często się przygotować?
Nas od początku do końca , inseminację 3x ( odbyły się tylko dwie lecz leki brałam do 3 ... Ta ostatnia ze względu na niepewny pęcherzyk się nie odbyła ) in vitro : 3 stymulację , 9 transferów , nasienie dawcy ( niestety u nas to było konieczne ) leki , wizyty , dojazdy to około 80/90 tysięcy . Wizyty odbywały się różnie . Przy ostatnim udanym transferze ( obecnie 20tc) wizyt miałam 2. ( Sama zaczęłam brać leki od 2dc i pojechałam w ciemno ... Zaryzykowałam bo nie wiedziałam czy lekarz nie będzie robił problemów ze bez konsultacji zaczęłam brać leki 🙈

Tak to były blastocysty. Żadnych innych badań poza tymi podstawowymi potrzebnymi do całej procedury nie miałam, też mnie to zastawiało że skoro pierwszy transfer poroniłam, następny w ogóle się nie przyjął że nie zostały mi zlecone badania immunologiczne. Mam się widzieć z lekarzem pod koniec tego miesiąca i go o to zapytam. Ale nie wiem już czy starczy mi sił żeby wszystko zaczynać od nowa, i teraz zastanawiam się czy nie będzie lepiej jak podejdziemy do adopcji zarodka.
Polecam wgłębić się w immunologie ... Mi dzięki niej podejrzewam się udało ... Udał się dopiero 9'ty transfer . ( Za 3 dni półmetek 😍😍) dopiero po leczeniu zleconym przez Paśnika się udało

Nie wiem czy pytanka były kierowane do mnie, ale raczej tak. My procedurę mieliśmy jedna w lipcu 2022, pobrali 8 komórek. Mogliśmy zapłodnić tylko 6, uzyskaliśmy 6 zarodkow ale dwa nie dotrwały do 5 doby, jeden miałam transferowany w tym samym cyklu co punkcja - transfer nieudany. Do kolejnego podeszliśmy w październiku, beta nie drgnęła. Doktor zasugerowała scratching endometrum, CD138. Jakie było nasze i Doktor zdziwnie jak przyszedł wynik i okazało się, że w pobranym materiale były martwe kosmki. Zdaniem Doktor musiało dojść do implantacji. Musiałam odczekać i powtórzyć badanie. W grudniu zrobiliśmy znowu badanie, wyszło ok. W styczniu podeszliśmy do kolejnego transferu, to już trzeci. Mieliśmy nacinana otoczkę. Beta przestała rosnąć. Czekam na okres. Został nam ostatni zarodek 5.2.2. Poprosze doktor o jakies dodatkowe badania.Ale podejdziemy może kwiecień-maj. Muszę się pozbierać. Dziewczyny może wy macie jakieś podpowiedzi co można zmienić przy kolejnym transferze? Albo jakie badania zrobić? @Julia_baby idziecie za ciosem czy tez robicie przerwę?
Immunologia jak dla mnie . Kir'y przede wszystkim i dodatkowo zrobiła bym Allo oraz Ana 3

Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia. Ile wyniósł koszt in vitro w Waszym przypadku? Na ile wizyt i jak często się przygotować?
U nas sprawa była - prosta Niepłodność Idiopatyczna
Miałam 3 inseminacje na NFZ - bez powodzenia

Zgłosiliśmy do kliniki invitro. Załapałam się na dofinansowanie, które obejmowało cała procedurę i większość leków. Wiec łączny koszt może z 5-6 tys. Wizyt było około 8 + punkcją + transfer

reklama
Do góry