reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Serio co lekarz to opinia. Z jednej strony estrofem jest lekiem bezwzględnie zakazanym w ciąży a z drugiej strony każą brać i często oczekują wyniku w tysiącach (mój lekarz też chciał żeby estradiol był powyżej 1500). Dziewczyny, które biorą rodzą zdrowe dzieci, a na Twoim przykładzie widać, że dość szybkie odstawienie tez nie zaszkodzilo. Nie zostaje nam nic innego jak sie grzecznie słuchać lekarzy ;)
No właśnie lek bezwzględnie zakazany, lek kategorii D, a jak któremus dziecku zaszkodzi? Np. 1 na 100 czy 1000 dzieci? Czy my mamy 100% pewność, że nie zaszkodzi? Jestem przekładem, który pokazuje, że naprawdę nic się nie dzieje bez tego leku. Dwie ciąże przeszłam bez estrofemu. Nie chcę wywołać tutaj żadnej burzy.. chcę pokazać na swoim przykładzie, żeby nie przejmować się wysokością estradiolu i dobijaniem tabletkami do jakieś wysokiego wyniku.

A powiedzcie mi jak mój zarodek to wczesna blastka z 2 z przodu to on się nie zaimplementuje później niż taki wychodzący z otoczki? Bo chyba potrzebuje więcej czasu, żeby dojść do tej 5 lub 6stki.

Lekarz mi napisał, że progesterony i Estrofem będę brała do ok 10 tc 🙈
Większość dziewczyn brała progesteron do 16 tygodnia, gdyż wtedy jest dopiero wykształcone w pełni łożysko. Jak odstawisz progesteron ok 10 tygodnia to kontroluj sobie proga, czy nie jest za niski. Ja mam rozpiske też do 16 tygodnia, a potem profilaktycznie po 1 tabletce luteiny

A powiedzcie mi jak mój zarodek to wczesna blastka z 2 z przodu to on się nie zaimplementuje później niż taki wychodzący z otoczki? Bo chyba potrzebuje więcej czasu, żeby dojść do tej 5 lub 6stki.
Wczesna blastka 1 trochę później się zaimplantuje, ale po kilkunastu godzinach czy w kolejnej dobie może być już pełną blastocystą.

Ja brałam znacznie mniej, bo 2x1 estrofem. Lekarz mi powiedział, że estrogen nie jest taki istotny, że znaczne ważniejszy jest progesteron i żeby na nim się skupić, a estrofem olać. Mówiło mi tak dwóch lekarzy z kliniki podczas telefonicznych weryfikacji wyników. 🤷‍♀️
Co lekarz to teoria.
no wlasnie... co lekarz to teoria.. 🤦‍♀️

Większość dziewczyn brała progesteron do 16 tygodnia, gdyż wtedy jest dopiero wykształcone w pełni łożysko. Jak odstawisz progesteron ok 10 tygodnia to kontroluj sobie proga, czy nie jest za niski. Ja mam rozpiske też do 16 tygodnia, a potem profilaktycznie po 1 tabletce luteiny
mi dr zanim rozstala sie z invicta ... powiedziała ze mam brac estrofem i proga do 12tc a pozniej co tydzien zmniejszać dawki az w 15tc zrobic badanie hormonow i jak sie utrzymuja to schodzic dalej. Wiec wyliczylam, ze jak transfer mialam 13.01 to zejde z lekow ok. 21 kwietnia 😱

reklama
mi dr zanim rozstala sie z invicta ... powiedziała ze mam brac estrofem i proga do 12tc a pozniej co tydzien zmniejszać dawki az w 15tc zrobic badanie hormonow i jak sie utrzymuja to schodzic dalej. Wiec wyliczylam, ze jak transfer mialam 13.01 to zejde z lekow ok. 21 kwietnia 😱
wiec zobaczymy co dr zastępczy powie 🤣

Do góry