reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja też nigdy nie płaciłam za rozmowę przez telefon z lekarzem. Nawet za wystawienie recepty nie musiałam płacić, chociaż a stronie mają, że niby 50zl się płaci no ale nikt tego nigdy nie wymagał
Dokładnie tak... Kuźwa ja nigdy nie zrozumiem tego jak można płacić za rozmowę że swoim lekarzem przez telefon Tyle samo co za wizytę za "żywo" ... Tu akurat inna sytulacja bo to imunolog... Ale często czytam że dziewczyny płacą za rozmowę z lekarzem z kliniki... Tyle kasy się i nich zostawia więc powinni wypisać oni recepte... Ja jak Bede musiała brac jakieś leki zalecone przez imunologa to będę walczyć jak lwica żeby klinika wystawiała recepte...

reklama
nie powiem czekałam na te Twoje dywagacje :) masz rację. Kurcze niby już tak sporo nauka wie o zapłodnieniu, a jednak finalnie to i tak jest zagadka. Przecież w ciążach z wadami gen. jakiś plemnik np. zajebisty dotarł, ale komórka już była wadliwa, więc możliwości, gdzie może pójść nie tak jest mnóstwo. A pomimo tego, większość ludzi rodzi się "zdrowa" w sensie, no, rozwijająca się, samodzielna - tak standardowa itp.
Zdrowa ? A co to znaczy? To jest taka etykietka. Zdrowi są samobójcy, bo przecież depresji nie widać. Zdrowi są cukrzycy do czasu aż zrobi im się badania. Wszyscy jesteśmy zdrowi do czasu… A tak naprawdę jeden będzie miał okulary jak mój syn, inna osoba dysleksje, ktoś inny spectrum, albo wadliwy kariotyp, albo uzależnienie , albo choroby psychiczne, albo krzywy kręgosłup albo IQ paprotki tylko większość z tych rzeczy jest ok. No oprócz uzależnień, czy chorób psychicznych i niepłodności tego powinnismy się wstydzić bo przecież żeśmy sobie zasłużyli, nie..?!😂 Powiem Ci ze u każdego coś znajdziesz :-)
A z tymi plemnikami to tez trudny temat bo gorzej je selekcjonować. Ideałem byłoby zaplodnic komórkę jedną i mieć z tego pewniaka zarodek z którego urodzi się dziecko. No, ale to dopiero bawilibyśmy się w stwórcę. Kościół to by zaczął palic na stosie tych lekarzy jak czarownice:-)

nie powiem czekałam na te Twoje dywagacje :) masz rację. Kurcze niby już tak sporo nauka wie o zapłodnieniu, a jednak finalnie to i tak jest zagadka. Przecież w ciążach z wadami gen. jakiś plemnik np. zajebisty dotarł, ale komórka już była wadliwa, więc możliwości, gdzie może pójść nie tak jest mnóstwo. A pomimo tego, większość ludzi rodzi się "zdrowa" w sensie, no, rozwijająca się, samodzielna - tak standardowa itp.
Zdrowa ? A co to znaczy? To jest taka etykietka. Zdrowi są samobójcy, bo przecież depresji nie widać. Zdrowi są cukrzycy do czasu aż zrobi im się badania. Wszyscy jesteśmy zdrowi do czasu… A tak naprawdę jeden będzie miał okulary jak mój syn, inna osoba dysleksje, ktoś inny spectrum, albo wadliwy kariotyp, albo uzależnienie , albo choroby psychiczne, albo krzywy kręgosłup albo IQ paprotki tylko większość z tych rzeczy jest ok. No oprócz uzależnień, czy chorób psychicznych i niepłodności tego powinnismy się wstydzić bo przecież żeśmy sobie zasłużyli, nie..?!😂 Powiem Ci ze u każdego coś znajdziesz :-)
A z tymi plemnikami to tez trudny temat bo gorzej je selekcjonować. Ideałem byłoby zaplodnic komórkę jedną i mieć z tego pewniaka zarodek z którego urodzi się dziecko. No, ale to dopiero bawilibyśmy się w stwórcę. Kościół to by zaczął palic tych lekarzy jak czarownice:-)

Dziewczyny kochane bo ja akurat sram ze strachu przed prenatalnymi badaniami, powiedzcie jakie badanie zrobić?
6 lipca mam genetyczne usg, pobranie krwi zrobię już w przyszłym tygodniu żeby na usg mieć już całość sytuacji…
Strasznie się boje, jak pewnie każda w tej sytuacji. Dziś mam 11 tydzień wg transferu, 10 plus 3 według miesiączki. Czy zrobić sanco, nifty czy co? Kompletnie się na tym nie znam 🥴
Ja robilam Nifty Pro i dało mi to ogromna ulgę. Oprócz trisomi badano tez ryzyka wielu różnych abberacji. U mnie wyszły 1 do milionów i miliardów więc do badania Pappa podchodzilam potem na luzie bo badanie Nity ma ogromną czułość.

Dziewczyny kochane bo ja akurat sram ze strachu przed prenatalnymi badaniami, powiedzcie jakie badanie zrobić?
6 lipca mam genetyczne usg, pobranie krwi zrobię już w przyszłym tygodniu żeby na usg mieć już całość sytuacji…
Strasznie się boje, jak pewnie każda w tej sytuacji. Dziś mam 11 tydzień wg transferu, 10 plus 3 według miesiączki. Czy zrobić sanco, nifty czy co? Kompletnie się na tym nie znam [emoji3061]
A moze poczekaj na wyniki prenatalnych? Czy jesteś zdecydowana na badanie wolnego plodowego dna?
Ja robilam Nebona, u nas nifty nie ma.
Jakbym miala robic w PL to chyba zdecydowalabym sie na Nifty Pro.

czytalam o tej podmianie RNA, niesamowite to jest i szansa dla wielu kobiet srarszych na posiadanie biologicznego potomsrwa, ciekawe kiedy sie to zrobi dostepne powszechnie
Nie wiadomo czy to się uda. Tak samo komórki macierzyste i wyhodowanie gamety rozrodczej. Czyli brak komórek albo plemników spoko wyhodujemy sobie:-) tylko tam tez coś się zepsuło.

Zdrowa ? A co to znaczy? To jest taka etykietka. Zdrowi są samobójcy, bo przecież depresji nie widać. Zdrowi są cukrzycy do czasu aż zrobi im się badania. Wszyscy jesteśmy zdrowi do czasu… A tak naprawdę jeden będzie miał okulary jak mój syn, inna osoba dysleksje, ktoś inny spectrum, albo wadliwy kariotyp, albo uzależnienie , albo choroby psychiczne, albo krzywy kręgosłup albo IQ paprotki tylko większość z tych rzeczy jest ok. No oprócz uzależnień, czy chorób psychicznych i niepłodności tego powinnismy się wstydzić bo przecież żeśmy sobie zasłużyli, nie..?![emoji23] Powiem Ci ze u każdego coś znajdziesz :-)
A z tymi plemnikami to tez trudny temat bo gorzej je selekcjonować. Ideałem byłoby zaplodnic komórkę jedną i mieć z tego pewniaka zarodek z którego urodzi się dziecko. No, ale to dopiero bawilibyśmy się w stwórcę. Kościół to by zaczął palic tych lekarzy jak czarownice:-)
IQ paprotki [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Znam kilka takich osob [emoji16][emoji16][emoji38][emoji38][emoji38][emoji1787][emoji106][emoji106][emoji106]

Strasznie się boje, jak pewnie każda w tej sytuacji. Dziś mam 11 tydzień wg transferu, 10 plus 3 według miesiączki. Czy zrobić sanco, nifty czy co? Kompletnie się na tym nie znam 🥴
Nifty pro ( to pro jest istotne!) ma najlepsza cene do ilosci przebadanych aberracji. Możesz zrobić tylko podstawowe badania czyli trisomie jak w papa i te aberracje płci. No, ale jak masz jeden płód to można zrobić rozszerzone i wtedy masz wszystko prawie nawet te super rzadkie zespoły. Ja robiłam NACE bo mam bliźniaki i nie było sensu robic rozszerzonych. Niby msją dużą czułość bo trzeba mało krwi z wolnym DNA. Ale i tak powyżej 10tc powinno być wystarczająco:-)

Teraz tego nie czujesz, pewnie o tym w tej chwili zapomniałaś ale jesteś mega silną kobietą, walczysz o swoje szczęście i chwila słabości która masz teraz tego nie zmieni ... Ja teraz ciągle sobie powtarzam, że co nas nie zabije to nas wzmocni[emoji123][emoji123][emoji123][emoji123][emoji123][emoji123] gdy mam chwilę chwilę zwątpienia a zdążają się często bo strach przed porażka jest cały czas powtarzam sobie że Dam radę i tak w kółko i Ty też dasz radę .... Jak byś potrzebowała się wygadać to pisz śmiało po to tu jesteśmy
Dziękuję już mi lepiej. Tzn niby nie do końca ale jak tak was poczytałam i posłuchałam rad to jakoś tak ciepłej na sercu że nie jestem z tym sama że mogę pogadać i ktoś zrozumie

reklama
A z tymi plemnikami to tez trudny temat bo gorzej je selekcjonować. Ideałem byłoby zaplodnic komórkę jedną i mieć z tego pewniaka zarodek z którego urodzi się dziecko. No, ale to dopiero bawilibyśmy się w stwórcę. Kościół to by zaczął palic na stosie tych lekarzy jak czarownice:-)
No właśnie dlatego jest cudzysłów ;) mówię bardziej o ewidentnych wadach genetycznych czy rozwojowych objawiających się na samym początku, w ciąży, po porodzie itp.
Kościół to powinien pozostać w budynku kościoła, a nie wtrącać się w życie publiczne. Niestety w tym kraju tak nie jest.

Do góry