Mam to samo.Bo jestem na poczatku przygodyKurde ile Wy wiecie na ten temat... Ja to jestem taki swiezak ze jak czytam to wszystko to i tak połowy rzeczy nie wiem bo w życiu o tym nie słyszałam
Wiec już wiem ze jak ja mam mieć criotransfer to dlatego mogę zrobić betę w 11 dniu
Dobrze ze jest takie forum bo dużo więcej wiem
reklama
Nadziejka85
Zaciekawiona BB
Napiszę Ci co ja miałam zalecone przez Paśnika
HLA c - mąż
Kir, ocena cytokin, Ana, Asa, immunofenotyp
Pakiet na trombofilię i kariotypy już miałam wcześniej zrobione
To będzie Cie kosztowało ok 2tys
Jeśli o czymś zapomniałam, niech mnie ktoś poprawi
Dziękuję Myślisz, że w normalnym laboratorium albo takim przy szpitalu to zrobię? Czy lepiej udać się do jakiejś kliniki?
Mam to samo.Bo jestem na poczatku przygody
Ja właśnie tez... Miałam mieć transfer w marcu ale przez tego wirusa wszystko mi odroczyli i będę miała w połowie czerwca jak wszystko dobrze pójdzie.
Ja większość zrobiłam u Paśnika. Trombofilia przez neta - test.dna, i chyba immunofenotyp też załatwiałam przez test.dna - musisz tam zadzwonić lub napisać i oni znajdą ci laboratorium najbliżej Twojego miejsca zamieszkaniaDziękuję ❤ Myślisz, że w normalnym laboratorium albo takim przy szpitalu to zrobię? Czy lepiej udać się do jakiejś kliniki?
bazylia128
Fanka BB :)
Kochanie a moglabys mi jeszcze raz wyjasnic znaczenie morfologi zarodkow? Czyli oznaczenia literami swiadcza o jakosci trfoblastu i czegos tam a cyferki i wieku zarodka tak? Zapomnialam ze powtarzasz beciore Czekam razem z Toba Ja gdzies wyczytalam ze jak np blastka jest za szybka tj jak moja 4AA to tez nie za dobrze i te wolniejsze jak np 4BC, 4CC czasami maja lepsze szanse ?Jeżeli masz RIF zaburzenia implantacji. Czyli miałaś 3 transfery dobrych jakościowo zarodków czyli powyżej 3BB to wtedy może bić nie wyjść w badaniach, ale wskazania są. Bo to ze czegos nie widać nie znaczy, ze tego nie ma. Teraz jest wiele nowych badań. Mi bardziej chodzi o to, ze jeżeli ktoś ma 3 x transfer 8B w 3 dobie i potem mówi, ze ma RIF bo beta 0 i chce heparynę to wiesz.... Albo są 3 transfery zarodków klasyfikowanych jako poor to sam z siebie transfer miał niskie prawdopodobieństwo powodzenia. No, ale jeżeli ktoś ma trzy transfery dobrych zarodków i beta 0 albo biochemiczne to warto się zastanowić. Bo tak jak pisałam wczoraj. Transferują wszystko co „żyje” i dobrze tylko ceny tych transferów powinny być niższe ;-P tylko FET bez PGD 4AB to 50% skuteczność a 1BC około 6-10% chodzi mi o różnice w skuteczności.
Nadziejka85
Zaciekawiona BB
U mnie tak jak u Fredki zlecił, ale pod warunkiem, że ciąży nigdy nie było, bo jeśli już byłaś kiedyś w ciąży to na pewno zleca coś tam dodatkowego. Te badania zrobiłam wcześniej i były ważne dla niego:
- miałam już zrobiony KIR, nie robiłam HLA-c, bo stwierdziłam, że najpierw zobaczę jaki KIR wyjdzie, żeby trochę przyoszczędzić, a miałam jeszcze czas do wizyty (na wyniki trochę się czeka), wyszedł KIR BX i nie kazał robić hla-c,
- subpopulacja limfocytów (immunofenotyp),
- ANA i ASA,
- pakiet na trombofilię (ze strony testdna.pl, tam jest w zestawie vleiden, mthfr, pai, vr2, protrombina),
- cytokiny (test CBA) - tego nie miałam i tylko to kazał dorobić.
Pytał też czy robiłam kariotypy. Poza tym wszystkie tarczycowe, zrobiłam też homocysteinę, b12 i kwas foliowy, ale po tym jak wyszły mi mutacje przy trobofilii
Jesteście wszystkie kochane Teraz tylko nie wiem gdzie zrobić te wszystkie badania i czy ten testdna.pl to wiarygodne miejsce?
Sprawa mocno indywidualna jak zawsze.. niby blastocysty klasy C ale stopień rozprężenia dobry. Słabe morfologicznie czyli albo lab słaby albo gamety słabe i tu może trzeba pomyśleć nad zmianami w samej procedurze ivf. Albo genetyka, imunologia, albo laboratorium słabe, albo pech bo zarodki tej klasy są częściej wadliwe genetycznie Trochę duzo tych transferów było napewno warto próbować tylko może zastanowić się czemu 0.O kurde
To jesli ja mialam 3 transfery zarodkow 4bc i 4cc te slabszej jakosci i beta 0 to mozna uznac ze nalezy probowac dalej?
A co to jest RIF??
Kochana skad taka wiedza??
aha
Implementation Failure doczytałam się
Nadziejka85
Zaciekawiona BB
Ja większość zrobiłam u Paśnika. Trombofilia przez neta - test.dna, i chyba immunofenotyp też załatwiałam przez test.dna - musisz tam zadzwonić lub napisać i oni znajdą ci laboratorium najbliżej Twojego miejsca zamieszkania
Nawet nie wiedziałam, że tak to działa. No nic trzeba wszystko zrobić i iść dalej. Szkoda, że do Paśnika mam tak daleko, bo poleciałabym w podskokach żeby tam zrobić te badania.
Na 5 dobę 4AA to dobrze. Za szybkie to 6AA w 5 dobie. W 4 dobie blastka wczesna tez jest ok. Pierwsza litera to iCm czyli z tego powstanie ciało zarodka. Druga TE to komórki które odpowiadają za implantację z nich powstanie lozysko. Klasa C to nie równe komórki i pogragmentowane, czyli między komórkami są resztki obumarlych. To może oznaczać ze zrobiło się cell killer bo były wadliwe a cislo zarodka jest zdrowe. Czasem lozysko jest chore a zarodek zdrowy. Dlatego mimo wszystko podaje się takie zarodki. Klasa D to degeneracja obumarcie zarodka.Kochanie a moglabys mi jeszcze raz wyjasnic znaczenie morfologi zarodkow? Czyli oznaczenia literami swiadcza o jakosci trfoblastu i czegos tam a cyferki i wieku zarodka tak? Zapomnialam ze powtarzasz beciore Czekam razem z Toba Ja gdzies wyczytalam ze jak np blastka jest za szybka tj jak moja 4AA to tez nie za dobrze i te wolniejsze jak np 4BC, 4CC czasami maja lepsze szanse ?
reklama
Aduś16
Fanka BB :)
Dziewczyny, dziś drugi dzień cyklu i zrobilam amh w innym labie żeby mieć wreszcie inne porównanie bo wyszły mi bardzo skrajne wyniki ostatnio...Ale jestem niecałe 2 tyg po punkcji przecież więc wynik będzie zraniony teraz prawda???? Zapomniałam o Tym fuck!!!!!
Podziel się: