sssurykatka
Fanka BB :)
Mówiłam, że specyficzny Ja jak brałam metkę to zdarzały mi się okresy nieprzestrzegania diety, ale wtedy objawy wracały :/Czyli jedziesz do Lublina? Jeśli tak, to pamiętaj, że pan doktor jest specyficzny, mi zrobił wykład na temat wieku i starań, ogólnie wyszło, że raczej już wszystko za mną... nie przejęłam się, bo przecież wiem, jak jest, no ale na pewno nie dodało mi to otuchy. Ale za to jest bardzo dokładny.
My byliśmy na wizycie w zesżłym tygodniu, akurat byłam tuż po owulacji i nasza pani doktor stwierdziła, że moze teraz. Nie zdecydowaliśmy się, bo mam strasznie dużo roboty i tak będzie do początku marca. Potem spokojniej, wiec podejdziemy w marcu.
Z dietą się staram, ale aż tak rygorystycznie nie przestrzegam. Jakoś naturalnie przestaliśmy jeść chleb, a mięso incydentalnie. A właśnie, dziewczyny, jak to jest, czy biorąc metforminę można sobie pozwalać na nieprzestrzeganie diety?
Oczywiście każdy ma prawo mieć inne zdanie Ale...
"Od września 2018 roku test NIFTY, realizowany przez laboratorium Genomed S.A. we współpracy z laboratorium BGI, zostaje zastąpiony Testem Prenatalnym SANCO. To badanie przeprowadzane w Polsce w laboratorium Genomed S.A. w Warszawie i posiadające certyfikat CE-IVD na cały proces technologiczny, co oznacza, że może być wykorzystane do celów diagnostycznych – obecnie Test Prenatalny SANCO to jedyne takie badanie w naszym kraju."
Więc nie ma już testu Nifty tylko został on zastąpiony Sanco.
Ja mam od lekarza inna opinie , jeśli Papp-a jest nieprawidłowy zalecają np. SANCO bo w dalszym ciągu jest to nieinwazyjne badanie a amniopunkcja jest inwazyjna , jest ryzyko poronienia co trzeba mieć na uwadze. Medycyna w każdej dziedzinie to biznes jak to ujęłas
Jeśli para zaszła w ciąże naturalnie, w rodzinie nie było chorób gentycznych , para jest w młodym wieku (przed 30) , nie pali , usg genetyczne wychodzi prawidłowo można skorzystać z testu Papp-a aczkolwiek jesteśmy na forum " kto po in vitro " , więc ze względu na sama metodę zapłodnienia np ICSI dobry lekarz zasugeruje zrobienie bardziej czulego testu.
Oczywiście może tylko zasugerowac , bo zwycZajnie nie każdego stać na to. Papp-a w Novum około 800zł , Sanco 2800zł . Spora różnica w cenie.
Może źle się wyraziłam , że 1:400 nie daje procentu. Nie bądźmy już takie malostkowe . Chodziło mi o to , że według mnie po konsultacji z lekarzem i po szukaniu samodzielnie informacji w Internecie test sanco jest bardziej czuły od Papp-a.
Oczywiście, że masz prawo wyrazić swoje zdanie, ale ja równieżJa to wszystko wiem o czym Wy piszecie. Ale mam wynik testu Papp-a swojej koleżanki , który wyszedł sporo gorzej odod Usg genetycznego a mimo to córka urodziła się zdrowa. Cała ciąże się stresowala . Ja chciałam uniknac tego stresu. Poza moja koleżanka na forach Internetowych jest duzo innych takich samych przypadków. Wynik testu Papp-a od wyniku Sanco się różni. W teście Sanco jest wyraźnie napisane przy każdej wadzie "wynik prawidłowy " lub " wynik nieprawidlowy " co daje dla mnie dokładniejszy obraz . Samo in vitro to jeden wielki stres , więc w dalszych etapach wolę sobie go zaoszczedzic . Nic nikomu nie narzucam po prostu wyrażam swoje zdanie.
A mam inne. Ja mam pappa na nfz, bo jestem bo jestem po 2 poronieniach. Sanco, Panorama, Harmony i jeszcze kilka (co klinika, to poleca inny), dają Ci 98-99% pewności i kosztują 2500-3000 zł. To jest różnica, dla mnie to jeden transfer. Określanie testu z 99% czulości jako "wynik prawidłowy" jest ściemą - zawsze masz.1% niepewności. Dla mnie osobiście jeśli pappa ma czułość 95%, a dna płodowe 99%, to nie jest zbyt duża rożnica. Pewnie gdyby wyszło źle, zdecydowałabym się na dna płodowe, ale póki co jest ok, a ja.mam w brzuchu.oprócz zdrowego dziecka.obumarłego bliźniaka, więc dla.mnie test z dna płodowego mógłby być trudny.do interpretacji.
Poza tym.piszesz, że pappa u koleżanki wyszło gorzej niż usg genetyczne. Test podwójny.to pappa i usg genetyczne, nie interpretuje się tego.osobno, to 2 części tego samego badania! Jeśli sie denerwowała, to po.prostu ktoś ją.źle poinformował. Rozumiem, że jesli ktoś ma wolne 3 tys zł to może sobie od razu zrobić test z dna płodowego, ale dyskredytowanie testu pappa jest nieco niesprawiedliwe. Jest to dobra metoda, jeśli komuś wystarczy 95% i nie ciśnie go, by mieć 99%.
Poza tym, ostatnia sprawa, in vitro NIE ZWIĘKSZA RYZYKA WAD GENETYCZNYCH!
Nawet nie jest powodem.do refundacji testu podwójnego.
Beta z krwi. Ja też w 8 dpt 3dniowego zarodka miałam negatywny test, a beta była 37.Hej dziewczyny.
Jestem 8 dobie po transferze, z sikańca mi wyszło że nie jestem w ciąży, czy zrobić już betę czy lepiej jeszcze się wstrzymać.