reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Nie mamy żadnej diagnozy tak porostu mała ilość nasienia a od czego i dlaczego to nie wiemy...
I nikt tego tematu nie drazyl w klinice? Tym bardziej dobrze by bylo gdybyscie mieli jakies wyniki na wizyte u androloga. Jak dasz mi chwile (taka dluzsza, jak to na progesteronowy mozg trzeba), poszukam i Ci napisze jakie badania u nas wymagal. Wiesz zeby wykluczyc/sprawdzic rozne czynniki, ktore moga obnizac parametry nasienia. Bo moze wystarczy cos podleczyc u Twojego Meza i nasienie wroci do normy.

reklama
Podstawowe badanie zrobisz w diagnostyce. A np jakbys zadzwonila do jakiejs kliniki leczenia nieplodnosci np macierzynstea? Przeciez nie musza wiedziwc ze sie gdzies indziej leczysz
U własnie nie do końca rozumiem czy to badanie w innych klinikach inaczej się nazywa? Wiecie coś na ten temat? Chociaż chyba jak już mam jechać do Krakowa to Katowice to godzinka dalej, boli mnie tylko ten zjazd tuż za drugimi dla nas bramkami, trzeba go omijać!!!! O ile na inne rzeczy mi nie szkoda, ale te 20 zł to mnie denerwuje, kur...e tyle tych podatków płacimy

@Szczescie1986 Kurde, miałam się nie wypowiadać [emoji6] ale napisze co u nas dr sprawdzał przy małej ilości plemników (czytaj na poziomie 2-4 mln):
- co najmniej dwukrotne badanie nasienia w odstępach co najmniej 3 miesięcznych
- posiew nasienia
- usg jąder, żeby wykluczyć żylaki powózka
- badania genetyczne (kariotypy, AZF, CFTR)
- chromatyna plemnikowa
- test MAR
- badania hormonalne
Tak w skrócie to chyba tyle co mi przychodzi do głowy.
W przypadku zleconej suplementacji były kolejne badania nasienia.

U własnie nie do końca rozumiem czy to badanie w innych klinikach inaczej się nazywa? Wiecie coś na ten temat? Chociaż chyba jak już mam jechać do Krakowa to Katowice to godzinka dalej, boli mnie tylko ten zjazd tuż za drugimi dla nas bramkami, trzeba go omijać!!!! O ile na inne rzeczy mi nie szkoda, ale te 20 zł to mnie denerwuje, kur...e tyle tych podatków płacimy
Tylko jakie badanie musicoe zrobic bo badan nasienia jest duzo

Zaraz zadzwonie i dam znac czy nas wepchnął gdzies ? Wiesz wolałabym zrobić u nich badania i wtedy będzie jasne co i jak mam ostatnie z marca ale to tylko podstawowe badanie i nich robione...jak myslisz na co zwrócić uwagę tak żeby mógł nam dobitnie dać diagnozę ?
Kochana, oprocz aktualnego seminogramu i posiewu nasienia (ale to chyba bardziej juz pod katem samej procedury) Doktor sprawdzal u nas:
Usg moszny oraz usg ukladu moczowego (zeby sprawdzic czy nie ma jakichs czynnikow mechanicznych, jak np zylaki powrozka nasiennego itp)
Hormony: TSH, FT4, FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolaktyne, Testosteron (wolny i calkowity) - u facetow chociaz tyle ze mozna wszystko zbadac przy jednym pobraniu krwi, bo oni nir maja dni cyklu [emoji6]
Morfologie, glukoze, alat, aspat i kreatynine.
No i oprocz tego kazal przed ivf sprawdzic koniecznie kariotypy (moj rowniez).
A jak trafilismy do genetyk, ona robila emkowi: analize DNA w kierunku mikrodelecji chromosomu Y, analize molekularna genu CFTR. Ostatnio dziewczyny tutaj na forum pisaly szczegolowo na temat tych dwoch ostatnich badan. Ja tego tak do konca nie kumam i wiem tyle, ile mamy napisane w opisie wynikow od genetyk.
A badania mozna spokojnie sobie zrobic gdzie indziej, nie musisz w Novum. W normalnych miejscowkach typu Diagnostyka, zaplacisz duuzo mniej niz w klinice. To samo z usg.

reklama
Do góry