reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Tylko czy to wypada bo nie byłam pacjentka i to sa tak na prawde konsultacje za free bo jak przyjade i tak chce isc do mojej .... Kumasz

reklama
Emenems ja mialam 3x2 lutki po 50mg, estrofem 2x1 i dupka 3x1. Takze sam dupek 3x2 powinien byc ok mysle;) rozumiem, ze zeby zbadac poziom musiałabys do rodzinnego najpierw jechac?

Tak, i wlasnie jade po moje wyniki z zeszłego tygodnia i spytac czy moga w lsboratorum dodatkowo do trgo hcg z wczoraj estradiol zrobic

Emenems co do estrofemu dostajemy by po punkcji poziom estrogenu nie spadł tragicznie i nie utrudnił implantacji, naistotniejsza jest suplementacja prg i estradiolem(estrofem, progynowa itp..) na cyklach sztucznych z mrozonych zarodków. Estrofem pomaga przy implantacji, jednak są badania że tak naprawdę nie ma potrzeby podowania go i w niektórych klinikach tez nie podają estrofemu. Najważniejszy estrofem jest w czasie zakopywania się zarodka, bo przyśpiesza rozrost endometrium. Teraz po takim czasie nie jest już Ci potrzebny. Prg w ART bierze się średnio w dawkach od 300mg do 600mg a czasem nawet i ponad. Jedna luteina podjęzykowa to 50mg prg, może gozej przyswajalnego ale i tak 5tal duphastonu to jedna luteiny, więc dawkowanie duphastonu nie jest za wysokie. Ja przy hipercemialam 3x4 luteiny pojezykoe i prg dopochwowy. Po punkcji dostajemy progesteron, ponieważ przez nakłucie pęcherzyków może dojść do nie wydolności ciałka żółtego czyli zawirowań prg i problemów z utrzymaniem ciąży. No i jeszcze inne info: jeśli będziesz badac prg duphaston niewychodzi w badan krwi ponoć bo jest mikronizowany..bierz tyle ile Ci zapisala apotem się zmniejsza.

O dzieki ! Tak zrobie. Bo jeszcze dzis 3x1 lutinus a od jutra duphaston.
No ten estrogen to masz racje mniej ważny teraz jak juz zagnieżdżenie było co nie ?

Emenems to już prawie 5tc z tego co pamiętam to ja estrofem zaczelam odstawiać koło 7tc więc poczekaj jak nic nie będzie się działo, nie ma sensu brać teraz. Poza tym są teorie, ze strofem może szkodzić, bo nie wiadomo czy to chłopiec czy dziewczę i nadmiar estrogenów może szkodzić, ale nie pamiętam komu chyba chłopcom...Jak bierzesz jakieś leki to trudno je odstawić od tak nawet ja są Ci nie potrzebne bo to zawirowania hormonane w organizmie, ja estrofem który nie był mi już do niczego potrzebny odstawiałam prawie 3 tygodnie bo to ostrożnie trzeba, więc im mniej leków tym lepiej. Szczerze to trochę się martwię tym twoim lutinusem, masz 3 x1 on bardzo dobrze się wchłania wiec dawka 300mg na dzień, a duphaston teraz 60mg, ja bym próbowała sobie załatwić jeszcze luteinę dopochwową i do tego duphaston np. 2x1 dopochwowo no i duphaston, skonsultuj się z innym lekarzem bo moim zdaniem ta dawka może być nie za duza, a za mala...tym bardziej ze na początku brałaś takei dawki lutiusa...

Nie problem polega na tym , ze ja mam w domu 45 tabletek duphastonu i nic wicej ... Ona mi przepisze leki inne dzis i siostra jutro wysle ale przez pare dni zanim dojdzie befzie tylko duphaston bo nic innego nie mam po prostu , jak wspomniałam mi to kazali odstawić Lutinusa w piatek juz

Ooo... myslalam ze jest inaczej z tym wchłanianiem:|

Dobrze, ze jest Kate!

Tez czytałam wczoraj o szkodliwości estrofemu w ciąży.. jesli go nie bralas do tej pory, to faktycznie po co go teraz zaczynac brac?!

reklama
Kate_p7 to może mi ten estrofem zaszkodził bo był chłopiec :-( ale co tam w czwartek jadę na wizytę na "uszkodzenie" endo i mam nadzieję, że od następnego cyklu leki i ostatnie dwie śnieżynki zostaną ze mną albo chociaż jedna. Wcześniej się bałam bliźniaków ale po stracie mam inne podejście.
Sykatynka trzymam kciuki za transfer i piękną betę
Emenems czekamy na wynik - będzie bardzo OK :-)

Też Was wszystkie czytam ale pracy bo w domu jakoś nie mogę się wyrobić i dlatego tak rzadko piszę.
Nadal trzymam kciuki.
Miłego słonecznego dnia
Pa

Do góry