reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Zula no widzisz można miec plany ale wtedy tak jak u mnie może wszytsko się spartolić. Muszę czekać, nie ma nic do zrobienia teraz:-(Torbiel jest duża bo 5 cm, przy mniejszych poniżej 3 nie ma problemu większego ale moja już jest wyrośnięta. Od 12 dc mam brac luteinę i może się wchłonie. Dr S sprawił naprawdę miłe wrażenie w całej tej cholernej sytuacji. Przede wszystkim normalnie ze mna rozmawiał jak się rozpłakałam, a jak sobie przypomne prof R to ciśnienie mi od razu skacze:crazy: Czytałam wczoraj sporo na necie i pokrywa sie to z tym co usłyszałam od lekarza:sorry: Napisze jeszcze na forum nasz bocian do prof Sz i na novum, zobaczę Co mi odpowiedzą. Może pójde jeszcze na konsultację do innego lekarza, ale za 29 dni wróce do dr M. Nie wiem kto by zrobił mi tą laparo,M chyba nie ma specjalności z chirurgii:eek:A jak się nie obędzie bez laparo to musze trafić do specjalisty z wyższej półki bo ryzyko jest ogromne:zawstydzona/y:Myślę o dr H z Bytomia lub o bocianie i prof Sz, ale do Białegostoku mam 900 km:szok:

reklama
GizaS- współczuję dodatkowych komplikacji. Niestety u mnie też jakieś wystąpiły. A odnośnie AMH badania to jeżeli Laboratorium w twoich okolicach nie skończyły się odczynniki to zrobisz, a inaczej nie, bo dzisiaj sama chciałam zrobić w Diagnostyce we Wrocławiu ( ogromne laboratorium, mają po całej Polsce oddziały) no i dowiedziałam się, że jest jakiś problem światowy i że przez 6 tygodni ich nie będzie:szok:.

Masia - kochana współczuję. Nie wiem co mam powiedzieć.

Darii - kochana wszystko będzie dobrze. Z tego co pamiętam to Aduś miała przyrosty na niższym poziomie i jest teraz w pięknej zaawansowanej ciąży. U ciebie też tak będzie, zobaczysz :tak:

Asia_77
- powiedz mi proszę jaki miałaś poziom glukozy na czczo, że bierzesz leki? I jakie masz teraz zalecenia?

Mi niestety wyszła glukoza na czczo 116,22 mg/dl :szok:, 1 godzinę po obciążeniu 75 g - 161,22 ! (norma 160,00) , no, a 2 godziny po 117,5 mg/dl ( czyli jedyne niby w normie - do 140). Dodatkowo miałam badaną insulinę po obciążeniu 75 g glukozy i wyszło mi :
- przed obciążeniem - 6,94 µIU/ml ( norma niby do 24,9), po obciążeniu 1 godz. - 71,81 µIU/ml ( norma?), po obciążeniu 2 godz. - 31,63 µIU/ml ( norma?)

PYTANIE: CZY WŁAŚNIE PRZY TAKICH WYNIKACH BIERZE SIĘ SIOFOR?
No i czy ktoś zna się na takich wynikach jak ja mam? ( zawsze miałam w normie glukozę, a tutaj taka niespodzianka)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jeszcze coś, czy pomogłybyście w interpretacji moich wyników pozostałych ? Zrobiłam jakieś dla endokrynologa, ale jeszcze czekam na resztę wobec czego na razie nie mogę do niego się zgłosić z wynikami.

Dzisiaj wyszło mi tak:
-TSH - 1,45 µIU/ml ( norma 0,27 L do 4,200 H)
- FT3 - 3,13 pg/ml ( norma 2 L - 4,40 H)
- FT4 - 1,25 ng/dl ( norma 0,93 L - 1,70 H)
- anty TPO - 7,88 IU/ml ( norma do 34,00 H)
- anty-TG - 10,06 IU/ml ( norma do 115 H)
- prolaktyna - 23,59 ng/ml ( norma 4,79 L do 23,30 H)
- DHEA-SO4 - 334,6 µg/dl ( norma wiekowa dla mnie 60,9 - 337)
- testosteron - 57,54 ng/dl ( norma 6,00 L - 82,00 H).

DZIĘKI Z GÓRY ZA POMOC !!! :-)

Kinga to już raczej pytanie do dobrego diabetologa. Jednak podwyższony poziom cukru na czczo oraz podwyższony poziom wolnej insuliny we krwi mogą być dość niepokojące.
Normy po 1h i 2 h są takie same czyli do 24,9.
Ale spokojnie, nie są to duże wykroczenia poza normę. Ja mam po 1h prawie 300, a po 2h prawie 400 wolnej insuliny.
Także przed kolejną próbą dobrze byłoby skonsultować się z diabetologiem.

[B pisze:
Asia_77[/B] - powiedz mi proszę jaki miałaś poziom glukozy na czczo, że bierzesz leki? I jakie masz teraz zalecenia?

Mi niestety wyszła glukoza na czczo 116,22 mg/dl :szok:, 1 godzinę po obciążeniu 75 g - 161,22 ! (norma 160,00) , no, a 2 godziny po 117,5 mg/dl ( czyli jedyne niby w normie - do 140). Dodatkowo miałam badaną insulinę po obciążeniu 75 g glukozy i wyszło mi :
- przed obciążeniem - 6,94 µIU/ml ( norma niby do 24,9), po obciążeniu 1 godz. - 71,81 µIU/ml ( norma?), po obciążeniu 2 godz. - 31,63 µIU/ml ( norma?)

PYTANIE: CZY WŁAŚNIE PRZY TAKICH WYNIKACH BIERZE SIĘ SIOFOR?
No i czy ktoś zna się na takich wynikach jak ja mam? ( zawsze miałam w normie glukozę, a tutaj taka niespodzianka)

ja miałam na czczo 167 . Po glukozie 1 h 286 , a po 2 h 182. U mnie norma po 1 h jest 200 nie wiem czemu u Ciebie inna:baffled:
po sioforze ranna glukoza trochę spadła ,ale jeszcze ideału nie ma ...zawsze koło 130. Ale siofor można brać też bez cukrzycy...bo nie obniża cukru ponad normę i jak to moja diabetolog stwierdziła , miała kilka przypadków,że po 3 miesięcznej kuracji kobiety naturalnie zachodziły w ciążę...ponoć pomaga w zagnieżdżeniu :baffled:

Dzięki kochane za odpowiedzi odnośnie glukozy i insuliny. Do diabetologa na pewno się wybiorę jakiegoś, ale dzisiaj lub jutro raczej nie ma szansy, temu chciałam od Was porady.

Asiu_77 - odnośnie normy to już się spotkałam, że co laboratorium to inna. Więc tym nie ma się zawsze co sugerować. Najważniejsza konsultacja z lekarzem.

Sylwia_1985 - to u siebie z tymi normami z insuliny wobec tego nic nie kumam skoro jest jedna dla każdego badania ( na czczo w normie, po obciążeniu mocno poza normą mam). Nic to, mam nadzieję, że lekarz konkretnie mi wytłumaczy.

Ostatnia edycja:
Ikasia, Dari i pozostałe kibicujące mi dziewczyny, dziękuję za kciuki i fluidk. Leże sobie w domku, tym bardziej, że pogoda taka butelkowa. Czasami mam ataki bólu pleców, że tylko lezeć jak przed miesiączką. Nie wiem czy któraś z Was miała taką niską betę? Ja już sobie poczytałam na necie trochę o przyczynach, może być tak że jeden obumarł i drugi dopiero się rozkręca. Staram się odrzucać złe myśli, ale jakoś krąży mi po głowie, że może być coś nie tak..

Dziewczyny jeszcze coś, czy pomogłybyście w interpretacji moich wyników pozostałych ? Zrobiłam jakieś dla endokrynologa, ale jeszcze czekam na resztę wobec czego na razie nie mogę do niego się zgłosić z wynikami.

Dzisiaj wyszło mi tak:
-TSH - 1,45 µIU/ml ( norma 0,27 L do 4,200 H)
- FT3 - 3,13 pg/ml ( norma 2 L - 4,40 H)
- FT4 - 1,25 ng/dl ( norma 0,93 L - 1,70 H)
- anty TPO - 7,88 IU/ml ( norma do 34,00 H)
- anty-TG - 10,06 IU/ml ( norma do 115 H)
- prolaktyna - 23,59 ng/ml ( norma 4,79 L do 23,30 H)
- DHEA-SO4 - 334,6 µg/dl ( norma wiekowa dla mnie 60,9 - 337)
- testosteron - 57,54 ng/dl ( norma 6,00 L - 82,00 H).

DZIĘKI Z GÓRY ZA POMOC !!! :-)

Pierwsze 5 wyników to tarczyca, wskazuje na to, że jest wszystko w porządku.
Prolaktyna nieco podwyższona....dodać do tego insulinę i cukier - nasuwa się pytanie czy na usg nie są widoczne jajniki policystyczne?
DHEA-SO4 to badanie na nadmierną ilość androgenów, stosuje się ją też w diagnostyce PCOs oraz choroby cushinga. Jest na granicy normy...
Testosteron w normie.

reklama
Asia_77 - a mam jeszcze pytanie do diabetologa to trzeba mieć skierowanie od lekarza swojego? Czy jak to jest? Nie miałam jeszcze przyjemności korzystać z takich usług.

Do góry