reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Jeszcze odnośnie zarodków: podczas konsultacji genetyczka nam powiedziała, że jeśli połowa będzie zdrowa, to będzie to sukces. Wiadomo, są wyjątki, ale obserwuję, że generalnie się to potwierdza. M. in. dlatego, jeśli miałabym się decydować na kolejne dziecko (a raczej już tego nie zrobię), to rozważam tylko in vitro z przebadaniem zarodków. Raczej nie zdecyduję się na ciążę naturalną i ślepy los (2x byłam w takich ciążach i poroniłam).

Ostatnia edycja:
reklama
byłam wczoraj u ginekologa. O dziwo jest nawet zarodek ale mikroskopijny, 1,8 mm więc za mały.
Wychodzi jakiś tydzień opóźnienia... jestesmy w trochę podobnej sytuacji.
Nadal nie wiem, na czym stoję.
Przynajmniej to nie CP.
Na kolejną wizytę pójdę dopiero po świętach.
kończąc moją historię - poronienie zatrzymane. Statystyki są nieubłagane.

Dziewczyny a któraś pomoze co to oznacza? Kir i hlac
IMG_8675.jpeg

1. Nieco ponad 7 tys. za trzy zarodki. Wszystkie były dobrej klasy. Dwa z nich okazały się chore. Z jednego ciąża - aktualnie 29 tydzień. Do in vitro podeszłam w wieku 39 lat (pierwsze podejście). AMH ok. 3.0 - dokładnie nie pamiętam (PCOS). Do tego mutacja MTHFR, PAI 1 i dodatnie przeciwciała ANA. Słabe nasienie. Dla mnie badanie zarodków to podstawa.
2. Nie. Nawet nie wiedziałam, że istnieje taka potajemna możliwość ;)
To miałaś transfer zdrowego, który dał ciążę, tak?
Pozdrawiam

ja mialam wszystkie 5aa. Z 14 zarodkow, zdrowych mialam 6. Ciaza udala sie za 3-cim razem :) zarodki mialam badane w wieku 33 lat. Co do amh to nie pamietam... ale z tego co lekarz mowil, to bylo dobre i zgodne z wiekiem.
Ja polecam z calego serca badanie. Jak widać na moim przykladzie zarodki to byly same tzw mercedesy a niestety ponad polowa byla chora.. jakbym kazdy z nich transferowała to nie wiem czy wytrzymałabym psychicznie. Ktore kliniki bierzesz pod uwage?
Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Dzieki! Dobrze rozumiem, że dwa transfery zdrowych zarodków nie dały ciąży? Hmm. Dlaczego chore zarodki dożywają w labie do blastek dobrej jakosci:/, dlaczego ta selekcja włącza się dopiero w macicy:/. Jedziemy do N.vum...

reklama
Dzieki! Dobrze rozumiem, że dwa transfery zdrowych zarodków nie dały ciąży? Hmm. Dlaczego chore zarodki dożywają w labie do blastek dobrej jakosci:/, dlaczego ta selekcja włącza się dopiero w macicy:/. Jedziemy do N.vum...
Moja córka z najlepszego zarodka 5AA ma wadę genetyczną (nie badane). Teraz jestem w ciąży z ostatniego zarodka 3AA i prawdopodobnie dziecko zdrowe (czekam na wyniki amnio).

Do góry