reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Hej Dziewczyny :) U mnie już wyczekiwana miesiączka. Od jutra mam brać menopur 150 jednostek i w poniedziałek pierwsza wizyta kontrolna stymulacji. I właśnie mam pytanie, bo nie bardzo pamiętam 🤦‍♀️W którym dniu cyklu wykonuje się zazwyczaj punkcję, bo teraz będą święta i akurat pewnie nie bardzo będą wolne terminy i to mnie bardzo przeraża.
A to bardzo różnie bo zależy jaka reakcja na stymulację jest i jak szybko jajeczka dojrzeją
Może być 11 dc albo i 15 dc
Bedziesz wiedziala juz na 2 monitoringu pewnie…

reklama
pappa nie bierze pod uwagę badania pgd.
Ale czy w 5 dobie czy w 12 tc on ma to samo DNA.... Więc co miałoby się zmienić. No chyba że wynik badania pgd byl błędny ale nie chce mi się wierzyć...
Ja zrobiłam te pappe bo mnie zmusiła dr z kliniki, ale i tak bym sie nią nie przejęła.
gdyby nie ona nawet bym nie robila wcale bo to statystyka... bierze pod uwagę wiek, przeziernosc karku i inne czynniki. Na zachodzie nie robi się w ogole pappy bo to niemiarodajne badanie.
Ale papa to tez oszacowane ryzyko rzucawki ciążowej, porodu przedwczesnego nie tylko wady genetyczne. Poza tym PGS to są komórki łożyska pobrane do badania - trofoblastu. A tu wpisane jest założenie, ze trofoblast mówi o komórkach embrioblastu jednak to nie jest udowodnione. Zdarzają się przypadki wadliwego trofoblastu ale dziecko zdrowe. To chyba przypadek 1:1000, ale jednak..I na odwrót dlatego nie masz 100% gwarancji. Poza tym usg genetyczne mówi tez o wadach rozwojowych a te wynikać mogą z innych rzeczy nie tylko z genetyki. O ile papa fakt niezbyt miarodajna statystyka to usg jest obowiązkowe - prenatalne badania po pGS nadal trzeba wykonać.
Tylko amniopunkcja daje gwarancje.

Zebtys wiedziala.. ja to przed każdym usg sie cykam. Jutro mam i juz dzis stresik.
Jeszcze dzis rozmawialam z Sydorem i okazalo sie, ze neoparin do konca ciazy. No ale mus to mus 🤷‍♀️
Rozumiem to doskonale…
Ja przed 1 usg mialam kolatania serca ze stresu a lekarz mnie uspokajal zeby nie swirowac wiec szybko usg zeby pokazac ze jest ok a dopiero potem omawianie sytuacji.
Tez mam do konca do 36 /38 tyg chyba juz nie pamietam ale ze wzgledu na mutacje ryzykownie odstawiac.
W ciazy clexane jest za darmo wiec o tyle plus!

Ale papa to tez oszacowane ryzyko rzucawki ciążowej, porodu przedwczesnego nie tylko wady genetyczne. Poza tym PGS to są komórki łożyska pobrane do badania - trofoblastu. A tu wpisane jest założenie, ze trofoblast mówi o komórkach embrioblastu jednak to nie jest udowodnione. Zdarzają się przypadki wadliwego trofoblastu ale dziecko zdrowe. To chyba przypadek 1:1000, ale jednak..I na odwrót dlatego nie masz 100% gwarancji. Poza tym usg genetyczne mówi tez o wadach rozwojowych a te wynikać mogą z innych rzeczy nie tylko z genetyki. O ile papa fakt niezbyt miarodajna statystyka to usg jest obowiązkowe - prenatalne badania po pGS nadal trzeba wykonać.
Tylko amniopunkcja daje gwarancje.
Tak, tak. Zgadzam sie, ze usg jest obowiazkowe. Ale czy w takim razie uwazasz, ze po pgta zarodek moze jeszcze miec jakes wady np trisomie? Czy stresowac sie czy podejsc do tego bardziej, ze to jest statystyka i podstawa jest usg?

Rozumiem to doskonale…
Ja przed 1 usg mialam kolatania serca ze stresu a lekarz mnie uspokajal zeby nie swirowac wiec szybko usg zeby pokazac ze jest ok a dopiero potem omawianie sytuacji.
Tez mam do konca do 36 /38 tyg chyba juz nie pamietam ale ze wzgledu na mutacje ryzykownie odstawiac.
W ciazy clexane jest za darmo wiec o tyle plus!
Kurde a mi powiedział, ze u mnie jest bardziej w formie "na wszelki wypadek" i nie przysluguje mi refundacja bo nie mam zadnej choroby... chyba jeszcze zapytam innego lekarza.
U mnie na wizycie tez najpierw usg a pozniej reszta :D chyba bym nie zapamiętała nic przed usg ;)

reklama
Co u Ciebie ? Jak tam życie w wielkim świecie ? 😉
Dzięki że pytasz ☺ U mnie ujowo jak zwykle. Od 3 miesięcy próbuję przygotować się do transferu swojej 3-dniowej sieroty ale moje endo strajkuje. Kompletnie nie współpracuje zarówno na sztucznym jak i na naturalnym.
I w międzyczasie ogarniam AZ jako ostatnie podejście i z ogromnym żalem zamykam temat 😞.
A co u ciebie? Dziewczyny dają już trochę odetchnąć czy dopiero teraz zaczyna się jazda? Już pewnie się przemieszczają więc wyobrażam sobie co się dzieje w domu 😳🤭

Do góry