reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja na własną rękę brałam/biorę: wit. D, C, omega 3, cynk, magnez i kwas foliowy. Czegoś brakuje? Lub może coś niepotrzebne przed transferem?

Ja brałam koenzym Q10 i l karnitynę podczas stymulacji
O L-karnitynie mie słyszałam, wiesz na co dobrze wpływa? Na pewno na plemniki, ale ciekawa jestem czy na komorki jajowe tez.
Od tych supli to niedługo będziemy świecić w ciemnościach :D
No i tez trzeba pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Pamiętajcie dziewczyny, że z suplami mozna przegiąć. Np. wit D3 w nadmiarze może powodować kamicę nerkową, niektóre pierwiastki działają na siebie antagonistycznie, mogą utrudniać wzajemne wchłanianie (np. Mg z Fe).

"Francja wprowadza refundację in vitro dla każdej kobiety, która potrzebuje tej metody, by mieć dziecko. W tym czasie polscy lekarze cieszą się, że PiS jeszcze nie zakazał nam in vitro w ogóle
REKLAMA

Po dwóch latach debaty francuski parlament przyjął ustawę bioetyczną, która daje dostęp do refundowanego leczenia metodą in vitro wszystkim kobietom.
Wszystkim, czyli mężatkom, będącym w związkach partnerskich, w związkach nieheteronormatywnych, singielkom. Obowiązuje jednak cezura wieku: na razie stanęło na 43 latach. "
Czemu to nie u nas :(
Pewnie jeszcze trochę czasu minie... Ten dostęp nie oznacza tylko zgody, ale również pełne finansowanie, więc... chyba na razie w PL można pomarzyć. A cezura 43 obowiązuje wszystkich ;-)

O L-karnitynie mie słyszałam, wiesz na co dobrze wpływa? Na pewno na plemniki, ale ciekawa jestem czy na komorki jajowe tez.
No i tez trzeba pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Pamiętajcie dziewczyny, że z suplami mozna przegiąć. Np. wit D3 w nadmiarze może powodować kamicę nerkową, niektóre pierwiastki działają na siebie antagonistycznie, mogą utrudniać wzajemne wchłanianie (np. Mg z Fe).
Ja koenzym i l karnitynę brałam tylko za zaleceniem lekarza w dawkach przez niego polecanych. Nic na własną rękę 😉

l karnityna wpływa podobno na jakość komórek jajowych

reklama
Do góry