reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ikasia -tak jak pisza dziewczyny powtorz za dwa dni....chociaz ja tez mialam beta ponizej 1 i tak myslalam jakby wyszla choc 5 xczy 10 to by znaczylo ze jest szansa ale jak jest ponizej 1 to ciezko wierzyc w cud...to bylo twoje pierwsze podejscie?? masz jakies mrozaczki?? wiem ze Ci przykro i jestes rozczarowana jak wiele z nas....ale trzeba sie otrzepac i dalej walczyc. jedna dziewczyna powiedziala mi ze zeby jakos przetrwac porazke dobrze jest ukladac plan dzilania na nastepny raz i ja tak robie chyba cos pomaga.

reklama
gerbera ale mialas podane dwa zarodki to moze jeden sie utrzymal a drugi nie...stad to krwawienie??

eh dziewczyny nie myslalam ze zajscie w ciaze jest tak skomplikowane

Ja już po pierwszej wizycie u dr M w katowickim Gyncentrum. Krótko i konkretnie, bez mydlenia oczu
yes2.gif

Dziś pobrany wymaz na bakteriologię i chl. trochomatis antygen oraz cytologia. Wynik za 7-10 dni. Ale wizytę mamy na 22.04, rano M odda nasienie a o 12 mamy wizytę i zobaczymy co dalej, jak nie będzie przeciwskazań to w drugie fazie cyklu scratching endomerium bez histero, dr powiedział że obraz macicy jest w porządku, a HSG już miałam robione, choć to do ivf nie jest potrzebne. Niezależnie czy wyniki M się poprawia czy nie tym razem będzie ivf-imsi bo daję większy odsetek ciąż plus zastosowanie embryo gelu do transferu. Czytałam przez dwa dni dużo o cyklu naturalnym i stwierdziłam że bardzo obniża to szanse na posiadanie dobrego zarodka procedurę i tak trzeba zaplacić czyli 4800 IMS, 1000 punkcja, 800 transfer plus wizyty i i normalnie leki po. Co daje około 7000
baffled5wh.gif

Dr powiedział że on nigdy nie stosował takiej dawki jak miałam czyli 400 jm
shocked.gif
bo jego zdanie dzieki dawce 200 też można uzyskać 2-3 komórki i z tego dobry zarodek, a koszt dużo mniejszy
sorry2.gif

Co do moich plamień po ivf i pytaniem o progesteron to to że dostanę bardzo dużo dawkę progesteronu, tj dowcipnie
wink2.gif
i doustnie. Nie muszę robić badania autoimmunologicznego tzw zespołu antyfosfolipidowego który jest zalecany po nieudanych ivf i przy endometriozie gdyż i tak dostanę (nie pamietam czy jedno czy dwa) clexane i frexparinę.
Mam mieć świeże badanie TSH i anty TPO. Badanie AMH według niego jest zbyteczne, bo wiadomo że jest niskie i nie ma się na niego wpłuwu. Co do M jeszcze to moze jeszcze być badanie nasienia pod względem fragmentacji DNA ale to się okaże za dwa tygodnie
yes2.gif
To samo się tyczy nacięcia osłonki czyli AH, to dopiero się zweryfikuję jak będzie zarodek, zarodki.
Mój M to dziś siedział jak trusia
laugh.gif
chłop 125 kg, duży jak dąb, ja mała kurka a buzi mi się nie zamykała
laugh.gif

Ale jestem zadowolona z wizyty i dr
biggrin.gif

Zastanawiam się jeszcze nad akupunkutrą:sorry::sorry:powiedzcie mi ile razy ja nalezy wykonać i jaki jest szacunkowy koszt.

Gizas - widze ze zmienilas klinike z provity na gynocentrum i jak uwazasz ktora lepsza?? bo cenowo to chyba tak samo?? a za ccscratching endomerium ile bedziesz placic i czym on sie rozni od histeroskopi?? ja tez mysle o akupunkturze ale kompletnie nie wiem gdzie by ja wykonac a kosz to mysle ze z 50 zl zabieg ponoc pomaga ukrwic narzady i to pomocne jest w implantacji zarodka

Ikasia beta nie jest ciążowa, ale przecież jest szansa że za dwa dni się zmieni, wiele tu było różnych przypadków na forum, życzę Ci aby czwartkowa beta była dwucyfrowa, ale nawet jeśli nie to masz po kogo wrócić:-( wiele z nas nawet to nie było dane. Albo masz już maluszka w brzuchu albo czeka na Ciebie mrozaczek.
Gerbera przykro mi z powodu spadku bety, dla Ciebie tez czwartek będzie ważny? Może jeszcze jest szansa na maluszka:-(
Lila ja mam endometriozę, od prof R z łódzkiej Gamety usłyszałam że zaawansowaną:eek: chyba mi to z oczu wyczytal:crazy: biorąc pod uwagę fakt że miałam tylko jedną torbel endometrialną w 2009 r której usuniecie dla mnie skończyło się utratą lewego jajnika i skrajnie obniżonego AMH. Po za niepłodnością nie mam żadnych objawów, żadnych bóli, torbieli ani widocznych ognisk. W moim przypadku laparo jest nie wskazana właśnie przez AMH, a co do histero to lekarz mi wytłumaczył że zastosujemy tylko scratching w cyklu poprzedzającym imsi. Podobno przez endo ma się osłabione jakościowo komórki:eek: Endo nie da się wyleczyć, ewentualnie zaleczyć. Bedąc w ciaży nie masz @, czyli nie odkłada Ci się endometrium w niepożadanych miejscach, po ciąży też @ się nie dostaje od razu, czyli można mieć jakiś czas spokój, ale nie na zawsze. Jedyenym sposobem jest zatrzymanie miesiączkowanie a w przypadku starania się o maleństwo powstaje sprzecznosc:baffled:

Joasia nie pamiętam dokładnie czy 500 zl czy 600 zł:baffled: w linku masz info o scratchingu endo. Czym się różni od histero ... ceną na pewno, histero tez pozwala ocenić macicę od wewnątrz, w moim przypadku jest to nie konieczne gdyż jajnik prawy pracuje poprawnie, nie ma nic podejrzanego w macicy, hsg już miałam.
Biopsja endometrium | biopsja aspiracyjna | endometrial scratch | Angelius Provita | Katowice

Natomiast co do Provity to uważam że zostalam naciągnieta przez nich na dwie IUI, nie maiałam zrobionego AMH, choć usunięty lewy jajnik i FSH podwyższone oznaczały już słabą rezerwę, a jak do tego doliczymy endometriozę i osłabione parametry M to szanse porównywalne z naturalnymi staraniami a 2500 zł poszło:crazy: nie zrobili nic z TSH, żadnych badań bakteriologicznych.... nic. Chodziłam do dr G. W styczniu dałam jeszcze jedną szansę dr M z Provity bo czytałam o nim że ma bardzo dobre opinie i doświadczenie z pacjentkami z endo, ale rozczarowłam się strasznie. Jego usg trwało 10 sekund, po pytaniu czy moge jakoś podnieść szansę na powodzenie powiedział że nic:baffled:

Witajcie ponownie!
Ikasia jeszcze raz zrób betę. Trzymam kciuki za dwucyfrowy wynik bety. Nie trać nadziei !!!!!!!! bo wiara czyni cuda!!!!!

Madzialenak dziekuje za zaproszenie! Gdzie i o ktorej? Bo u mnie to zalezy od tego czy mnie maz zawiezie bo ja nadal prowadze siedzaco/ lezacy tryb zycia... Mam pozwolenie na spacery wiec skusze sie na spotkanie...

reklama
dzikie Gizas za odpowiedz...widzisz ja myslalam ze histero trzeba konieczni zrobic po nie udanym transferze...no nic zapytam lekarki na wizycie moze tez nie musz to zrobie ten scratching....tez myslalam o gynocentrum...ale mam jeszcze w provicie 2 mrozaki jak sie nie uda to sprobuje tam gdzie TY bede trzymac kciuki za Ciebie:)

Do góry