Pierwsza IVF było w Artemidzie w Białymstoku, teraz byliśmy w Invicta GdańskA w jakiej Ty jesteś klinice? Jejku ale wizyta dobrze że opisałaś bo to pokazuje jaka taśmówa. Dla mnie lekarz nie musi być milusiński ale żeby chociaż dał mi namiastkę wrażenia że podstawia leczenie pod nas.
reklama
A czyli już zmieniałaś klinikę??? Kurka czyli już swoje stresy przeszłaś też niezłe. Ja pitolę a ja się tu szczypie bo klinika zarodków nie bada.Pierwsza IVF było w Artemidzie w Białymstoku, teraz byliśmy w Invicta Gdańsk
Od lekarza moim zdaniem. U nas niby wskazanie bo wiek powyżej 35l był i trzy transfery beta 0. Mimo to wskazań nie ma bo kilka lat temu ciąża po ivf i urodzenie dziecka. Według nich moja macica odrzuca wadliwe zarodki stad beta 0. Nie ma potrzeby PGS. I kolejny transfer udany, pełnia szczęścia bo bliźniaki. Zatem czasem faktycznie może zarodki wadliwe i macica selekcjonuje w końcu takie ma zadanie.Zastanawiam się jak to jest z tymi badaniami zarodków.. raz badają raz nie.. od czego to zależy? Od kliniki? Lekarza? Wieku pacjentki?
Jednak z perspektywy czasu wolałabym chociaż pobrać materiał do badań i zamrozić. Zrobić biopsje a zarodki przebadać później, albo i nie jak kasy będzie brakować. Myśle, ze gdybym wtedy naciskała na PGT-A to pewnie zrobiliby. Jednak teraz jest problem bo gdy chce je przebadać już zamrożone to nie mogę.
Jakieś dziwne podejście. Ja jestem w Invicta Warszawa i nie miałam nigdy powtarzać badań hormonalnych. U nas zrobione raz badania stwierdzona przyczyna niepłodności i jedziemy z ivf. Nawet bardziej mi się to podobało, niż Novum tam przed IVF chcieli mnóstwo badań w tamtym czasie. Nawet EKG, usg piersi itp.. ale co klinika to klinika, albo kwestia lekarza.Jak umawiałam nas na wizytę to kazano nam powtórzyć badania moje hormonalne i męża nasienie(tylko podstawowe z morfologią), podobno były niezbędne do wizyty konsultacyjnej, zapłaciliśmy za nie ponad 1000 zł. Musiałam też przesłać im wszystkie wyniki z poprzedniej procedury. Lekarz miał się z nimi zapoznać jeszcze przed wizytą,otworzył je przy nas i na podstawie tego ułożył dla nas plan, nie zapoznając się nawet z wynikami które teraz robiliśmy, jak mu przypomniałam, że teraz też powtarzaliśmy badania to tylko szybko przeleciał, no i dopiero zauważył, że męża wyniki są słabe. Zaproponowali nam najdroższy program, tak naprawdę na podstawie epikryzy z poprzedniej kliniki. Trochę taka taśmowka, zero sentymentu do pacjenta. Aaaaa jeszcze inny doktor robił mi USG przed wizytą, nie odezwał się ani słowem, jak zapytałam czy wszystko ok, to usłyszałam że doktor wszystko wyjaśni na wizycie konsultacyjnej, którą miałam po 4 godzinach, stresu się najadłam, a na wizycie usłyszałam, że wszystko pięknie u mnie wygląda, kufa nie mógł mi tego od razu powiedzieć.
Może źle Cię zrozumieli : bo jeżeli konsultacja miałaby być i odrazu in vitro to bez badań powtórzonych, może nie zaczęlibyście procedury. Poza tym do każdego czynnika męskiego inne procedury są od zwykłego ivf po separacje, IMSI i famsi.
Albo po prostu lekarz naciągacz. Mieliście niefart, bo jednak to jedna z lepszych klinik w PL. Chociaż może teraz naciągać zaczęli bo cen nie mają wysokich i ukrytych dodatkowych kosztów. No, ale Wawa to nie Gdańsk, inni lekarze.
laChance
Fanka BB :)
W 5 - cień.Dziewczyny, w której dobie po transferze robiliście sikanca? Jeszcze nie mam w planie robić ale tak pytam z ciekawości
laChance
Badanie piersi warto zrobic przed stymulacja. To są hormony dziewczyny. I badajmy piersi co rok- dwa. Jak ktoś miał badanie piesi swieze to nie każą jak wywyzej roku to należy zrobić (tak jest w novum ) ale tak samo z cytologia np.Jakieś dziwne podejście. Ja jestem w Invicta Warszawa i nie miałam nigdy powtarzać badań hormonalnych. U nas zrobione raz badania stwierdzona przyczyna niepłodności i jedziemy z ivf. Nawet bardziej mi się to podobało, niż Novum tam przed IVF chcieli mnóstwo badań w tamtym czasie. Nawet EKG, usg piersi itp.. ale co klinika to klinika, albo kwestia lekarza.
Może źle Cię zrozumieli : bo jeżeli konsultacja miałaby być i odrazu in vitro to bez badań powtórzonych, może nie zaczęlibyście procedury. Poza tym do każdego czynnika męskiego inne procedury są od zwykłego ivf po separacje, IMSI i famsi.
Albo po prostu lekarz naciągacz. Mieliście niefart, bo jednak to jedna z lepszych klinik w PL. Chociaż może teraz naciągać zaczęli bo cen nie mają wysokich i ukrytych dodatkowych kosztów. No, ale Wawa to nie Gdańsk, inni lekarze.
laChance
Ja mogę ci powiedzieć ja brałam 3 x dziennie lutonus dopochwowe, 2x1 tabl progesteron bensis, 3x2 tabl luteiny podjęzykowa i zastrzyk 1 x dziennie prolutex. Po transferze beta 128 przy becie 106 progesteron 106. No wiadomo potem Wszytsko się zjebawszy ale tak to wyglądało.A jaką dawkę proga przyjmowałaś od transferu na cyklu sztucznym?
Usg piersi robie co pare lat, jednak uważam ze „przeglad” to się powinno robic w przychodni a nie w klinice niepłodności. Cytologia jest obowiązkowa wszędzie i o dziwo NFZ refunduje w mojej klinice. To trudny temat co powinno być a co nie.Badanie piersi warto zrobic przed stymulacja. To są hormony dziewczyny. I badajmy piersi co rok- dwa. Jak ktoś miał badanie piesi swieze to nie każą jak wywyzej roku to należy zrobić (tak jest w novum ) ale tak samo z cytologia np.
Poza tym prędzej coś Ci urośnie po procedurze a nie przed. I idąc tym tokiem rozumowania na wizytę wstępną będzie tez morfologia .
Poza tym piersi może zbadać lekarz organoleptycznie. Co do Novum to zlecają duxo badań i kiedyś wszystko miałobyć u nich.
W moim przypadku gdy jest kryptospernia zlecenie panelu hormonow ( moich) to pomyłka. My mamy przyczynę niepłodności naturalnie w ciąże nie zajdę.
Novum to dobra klinika, ale nie do diagnostyki preimplantacyjnej i ma duzo kosztów ukrytych moim zdaniem. Chociażby mrożenie zarodków w 3 dobie.
Mimi94
Czyli brałas bardzo duże dawki..
Ja mogę ci powiedzieć ja brałam 3 x dziennie lutonus dopochwowe, 2x1 tabl progesteron bensis, 3x2 tabl luteiny podjęzykowa i zastrzyk 1 x dziennie prolutex. Po transferze beta 128 przy becie 106 progesteron 106. No wiadomo potem Wszytsko się zjebawszy ale tak to wyglądało.
reklama
Chyba jednostki progesteronu inne? 106 ng/ml to byłoby już barrrrdzo dużoJa mogę ci powiedzieć ja brałam 3 x dziennie lutonus dopochwowe, 2x1 tabl progesteron bensis, 3x2 tabl luteiny podjęzykowa i zastrzyk 1 x dziennie prolutex. Po transferze beta 128 przy becie 106 progesteron 106. No wiadomo potem Wszytsko się zjebawszy ale tak to wyglądało.
Podziel się: