reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

A czyli jednak witaminy coś tam dały. Bardzo boje się wyników kariotypów i czy wszystko wyjdzie nam dobrze.
Spróbujemy jeszcze koenzym Q10 i l-karnityne.
Nie wiem jak to przełożyło się na morfologie bo nie badaliśmy ponownie, a po zapłodnieniu, na protokole były tylko podstawowe inf. dotyczące nasienia, czyli ruch i ilość. Ruch się zwiększył o 10 % ale to akurat nas nie interesowało bo z tym nigdy nie było problemu. Jeśli chodzi o morfologie to faktycznie jest tak, że czasami witaminy pomagają , a czasami nie...nie wiem od czego to zależy... Mój miał 1 % i embriolodzy mówili, że uda im się na pewno coś wybrać, bo jest ogromna ilość plemników... Także czasami wystarczy ten 1%..

reklama
Wiesz co mój mąż lykal też suple garściami ale one nie za bardzo coś zmieniały. Mój miał żylaki i po zabiegu parametry nieco podskoczyły. Przy tak złych wynikach możecie też zrobić biopsje jąder żeby pozystac z nich nasienie. Mój mąż do invitro oddawał świeże i z biopsji. Może to by się u Was sprawdziło.
Dzięki za odpowiedź. Żylaków urolog nie wykrył a robił mu USG. Mówił że nie ma. Tak naprawdę w oczekiwaniu na kariotypy możemy suplementowac nie zaszkodzi a może trochę pomoże. Oby, tylko w sumie jakoś niezdrowo nigdy nie żyliśmy. Mąż wprawdzie żadna chudzinka może z parę kg za dużo. Ale nie palił nigdy, alkohol teraz kompletnie w odstawkę a przedtem w sumie też okazjonalnie tylko. Więc zobaczymy czy choć trochę się ruszy.

Dziewczyny czy cos radzicie na poprawę nasienia męża? Jakieś witaminy bierze fertilman plus cynk selen maca i czarnuszka. Morfo 0, ruch a 0 fraentacja 48 pomocy
U nas pomógł slfazin. L karnityna. Po fertil man parametry w dół. .

Do tego selen cynk witC 1000.ale nie wierzę w witaminy by miały pomóc dając parametry według WHO. Mówię z doświadczenia bo walczyliśmy nad poprawą prawie 2 lata

Cześć cioteczki ❤️
Jesteśmy już po badaniu ❤️
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie 💪. Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych 😵‍💫 na szczęście mamy to już za sobą 🙏🏻. Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka 🥰.
9A4F8C78-81FB-48BF-B01F-E614E6051C5C.jpeg

Cześć cioteczki ❤️
Jesteśmy już po badaniu ❤️
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie 💪. Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych 😵‍💫 na szczęście mamy to już za sobą 🙏🏻. Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka 🥰.
Zobacz załącznik 1298341
Aaaaa cudo cudo cudo ❤️❤️❤️

Niech laleczka rośnie dalej zdrowo 🥰

Czyli co radzisz Kochana?
My mieliśmy tylko jeden problem, a mianowicie liczebność. Nie było to mega niskie, bo zakwalifikowali nas do iui, bo morfologia, ruchliwość było na tak wysokim poziomie, że gdyby nie ilość nie byłoby problemu. Po ingerencji lekarza zastrzykami wpadłam w dziką rozpacz, bo liczebność była blisko 1 mln/1ml

Odstawiliśmy lekarza. Kopnelismy go w dupę... kolejne 4 mc brania leków i wszystko wróciło do normy. Nawet nie pytaj co czuliśmy przez te 4 mc.

W każdym razie my podeszliśmy do ivf. Mam za sobą 2 sukcesy i staram się o trzecie ❤️

Edit. Leki 🙉 mialam na myśli suplementy

U nas pomógł slfazin. L karnityna. Po fertil man parametry w dół. .

Do tego selen cynk witC 1000.ale nie wierzę w witaminy by miały pomóc dając parametry według WHO. Mówię z doświadczenia bo walczyliśmy nad poprawą prawie 2 lata
No właśnie chyba morfologie najtrudniej poprawić, selen, cynk chyba dobrze działają na ruch, l karnityna, wit c, e, a na fragmentacje i wydaje mi się, że fragmentacje, ruch można poprawić, bo natknęłam się na badania naukowe przeprowadzone na sporej grupie mężczyzn gdzie odpowiednią suplementacja dała fajny efekt ale nie znalazłam inf.podpartych badaniami naukowymi odnośnie poprawy morfologii

Dzięki za odpowiedź. Żylaków urolog nie wykrył a robił mu USG. Mówił że nie ma. Tak naprawdę w oczekiwaniu na kariotypy możemy suplementowac nie zaszkodzi a może trochę pomoże. Oby, tylko w sumie jakoś niezdrowo nigdy nie żyliśmy. Mąż wprawdzie żadna chudzinka może z parę kg za dużo. Ale nie palił nigdy, alkohol teraz kompletnie w odstawkę a przedtem w sumie też okazjonalnie tylko. Więc zobaczymy czy choć trochę się ruszy.
Jasne, że warto suplementy brać. Może akurat pomogą. Mój mąż prawie 2 lata brał wit C 1000, koenzym Q10, wit E, selen, cynk, kwas foliowy, L-karnityne, Omega 3, jakiś czas mace .
Może warto też zastosować dietę na poprawę nasienia. Zerknij sobie na Akademi Plodnosci. Dziewczyny tam mają fajne' diety płodności '
Trzymam kciuki [emoji8]

reklama
Cześć cioteczki [emoji3590]
Jesteśmy już po badaniu [emoji3590]
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie [emoji123]. Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych [emoji43]‍[emoji94] na szczęście mamy to już za sobą [emoji1317]. Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka [emoji3059].
Zobacz załącznik 1298341
Ale mamy tu wysyp dziewczynek ostatnio [emoji7]

Ważne, że dzidzia zdrowa a mama może odetchnąć na chwile[emoji8]

Do góry