Nie wiem jak to przełożyło się na morfologie bo nie badaliśmy ponownie, a po zapłodnieniu, na protokole były tylko podstawowe inf. dotyczące nasienia, czyli ruch i ilość. Ruch się zwiększył o 10 % ale to akurat nas nie interesowało bo z tym nigdy nie było problemu. Jeśli chodzi o morfologie to faktycznie jest tak, że czasami witaminy pomagają , a czasami nie...nie wiem od czego to zależy... Mój miał 1 % i embriolodzy mówili, że uda im się na pewno coś wybrać, bo jest ogromna ilość plemników... Także czasami wystarczy ten 1%..A czyli jednak witaminy coś tam dały. Bardzo boje się wyników kariotypów i czy wszystko wyjdzie nam dobrze.
Spróbujemy jeszcze koenzym Q10 i l-karnityne.
reklama
Dzięki za odpowiedź. Żylaków urolog nie wykrył a robił mu USG. Mówił że nie ma. Tak naprawdę w oczekiwaniu na kariotypy możemy suplementowac nie zaszkodzi a może trochę pomoże. Oby, tylko w sumie jakoś niezdrowo nigdy nie żyliśmy. Mąż wprawdzie żadna chudzinka może z parę kg za dużo. Ale nie palił nigdy, alkohol teraz kompletnie w odstawkę a przedtem w sumie też okazjonalnie tylko. Więc zobaczymy czy choć trochę się ruszy.Wiesz co mój mąż lykal też suple garściami ale one nie za bardzo coś zmieniały. Mój miał żylaki i po zabiegu parametry nieco podskoczyły. Przy tak złych wynikach możecie też zrobić biopsje jąder żeby pozystac z nich nasienie. Mój mąż do invitro oddawał świeże i z biopsji. Może to by się u Was sprawdziło.
Vinszka
Fanka BB :)
U nas pomógł slfazin. L karnityna. Po fertil man parametry w dół. .Dziewczyny czy cos radzicie na poprawę nasienia męża? Jakieś witaminy bierze fertilman plus cynk selen maca i czarnuszka. Morfo 0, ruch a 0 fraentacja 48 pomocy
Do tego selen cynk witC 1000.ale nie wierzę w witaminy by miały pomóc dając parametry według WHO. Mówię z doświadczenia bo walczyliśmy nad poprawą prawie 2 lata
Coffe18
Cześć cioteczki
Jesteśmy już po badaniu
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie . Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych na szczęście mamy to już za sobą . Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka .
Jesteśmy już po badaniu
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie . Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych na szczęście mamy to już za sobą . Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka .
Czyli co radzisz Kochana?U nas pomógł slfazin. L karnityna. Po fertil man parametry w dół. .
Do tego selen cynk witC 1000.ale nie wierzę w witaminy by miały pomóc dając parametry według WHO. Mówię z doświadczenia bo walczyliśmy nad poprawą prawie 2 lata
Vinszka
Aaaaa cudo cudo cudoCześć cioteczki
Jesteśmy już po badaniu
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie . Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych na szczęście mamy to już za sobą . Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka . Zobacz załącznik 1298341
Niech laleczka rośnie dalej zdrowo
Vinszka
My mieliśmy tylko jeden problem, a mianowicie liczebność. Nie było to mega niskie, bo zakwalifikowali nas do iui, bo morfologia, ruchliwość było na tak wysokim poziomie, że gdyby nie ilość nie byłoby problemu. Po ingerencji lekarza zastrzykami wpadłam w dziką rozpacz, bo liczebność była blisko 1 mln/1mlCzyli co radzisz Kochana?
Odstawiliśmy lekarza. Kopnelismy go w dupę... kolejne 4 mc brania leków i wszystko wróciło do normy. Nawet nie pytaj co czuliśmy przez te 4 mc.
W każdym razie my podeszliśmy do ivf. Mam za sobą 2 sukcesy i staram się o trzecie
Edit. Leki mialam na myśli suplementy
No właśnie chyba morfologie najtrudniej poprawić, selen, cynk chyba dobrze działają na ruch, l karnityna, wit c, e, a na fragmentacje i wydaje mi się, że fragmentacje, ruch można poprawić, bo natknęłam się na badania naukowe przeprowadzone na sporej grupie mężczyzn gdzie odpowiednią suplementacja dała fajny efekt ale nie znalazłam inf.podpartych badaniami naukowymi odnośnie poprawy morfologiiU nas pomógł slfazin. L karnityna. Po fertil man parametry w dół. .
Evela.6
Jasne, że warto suplementy brać. Może akurat pomogą. Mój mąż prawie 2 lata brał wit C 1000, koenzym Q10, wit E, selen, cynk, kwas foliowy, L-karnityne, Omega 3, jakiś czas mace .Dzięki za odpowiedź. Żylaków urolog nie wykrył a robił mu USG. Mówił że nie ma. Tak naprawdę w oczekiwaniu na kariotypy możemy suplementowac nie zaszkodzi a może trochę pomoże. Oby, tylko w sumie jakoś niezdrowo nigdy nie żyliśmy. Mąż wprawdzie żadna chudzinka może z parę kg za dużo. Ale nie palił nigdy, alkohol teraz kompletnie w odstawkę a przedtem w sumie też okazjonalnie tylko. Więc zobaczymy czy choć trochę się ruszy.
Może warto też zastosować dietę na poprawę nasienia. Zerknij sobie na Akademi Plodnosci. Dziewczyny tam mają fajne' diety płodności '
Trzymam kciuki [emoji8]
reklama
Evela.6
Ale mamy tu wysyp dziewczynek ostatnio [emoji7]Cześć cioteczki [emoji3590]
Jesteśmy już po badaniu [emoji3590]
pomimo mojego niskiego białka pappap ryzyko aberracji chromosowych wyszlo niskie [emoji123]. Już dawno nie przeżyłam takiego stresu jak przy prenatalnych [emoji43][emoji94] na szczęście mamy to już za sobą [emoji1317]. Dzidzi zdrowe ma 6,5cm i według lekarza będzie mała laleczka [emoji3059]. Zobacz załącznik 1298341
Ważne, że dzidzia zdrowa a mama może odetchnąć na chwile[emoji8]
Podziel się: