reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny mam do Was nietypowe pytanie:) trochę się wstydzę je zadać:confused2: Czy któraś z Was brała zastrzyki Fraxiparyna (czy jakoś tak) ?? miałyście po nich problemy z wypróżnieniem, a dokładnie biegunkę i gazy ?? Ja już nie mam siły, chyba jutro jadę do lekarza, żeby mi dał jakieś inne.... do tego fatalnie się czuję, jakby mnie choróbsko jakieś brało....ledwo siedzę w pracy...:( a drugie moje pytanie, jest dość intymne; sex jest zabroniony przez 2 tygodnie to wiem, ale pieszczoty też.....???

reklama
Kwiatuszekq my mieliśmy FAMSI

Mayyka ja miałam kiedyś flexiparine, ale nic mi nie dolegało, faktycznie lepiej pojedź do lekarza, przecież nie możesz się tak męczyć ... a odnośnie pieszczot i sexu ja niestety nie pomogę, z racji że mój eM od razu mnie zostawiał samą, to nawet nie miałam po co pytać :zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
wiecie co,żyć mi się odechciewa od tej zimy:wściekła/y: już mam dość!czapka, szalik, rękawiczki, no ile jeszcze można?już nie wspomnę,ze chodzę jakaś "nienażarta", nie wiem, czy to nie skutek estrofemu i encortonu...

Ostatnia edycja:
roxii - Gratuluje!!! Kibicuje ci bardzo bo pamietam cie z czasow gdy ja jeszcze walczylam.
Avocado - rowniez gratuluje, serduszek na usg brzusznym mozesz jeszcze nie zobaczys. Ja mialam plamienia w 5 tygodniu ciazy i na usg brzusznym cos bylo ale sami nie wiedzieli co, a na usg dowcipnym wyraznie bylo widac dwa serducha.

Dziewczynki tym co sie udalo serdecznie gratuluje, tym co nie przesylam wiare ze w koncu sie uda tylko cierpliwosci, czasem musimy dluzej czekac, ale walczcie dzielnie. U mnie jutro dokladnie mija rok od criotransferu 6 dniowych blastusiow co to teraz gadaja, smieja sie, placza, nie chca spac..itd. Walczcie w koncu sie uda!

a czym to sie rozni jak nie masz ochoty to nie pisz tylko pytam

Technika FAMSI (Functional fine, Acrosome activated, Morphologically Selected sperm Injection - docytoplazmatyczna iniekcja funkcjonalnie prawidłowego zaktywowanego akrosomalnie morfologicznie prawidłowego plemnika) pozwala sprecyzować kryteria wyboru najlepszego plemnika do podania do komórki jajowej. Wykorzystane są tu metody, które przyżyciowo, czyli bez skutków ubocznych dla plemnika umożliwiają jego optymalny wybór do dalszych procedur zapłodnienia pozaustrojowego.Metoda FAMSI została opracowana w Laboratorium Badawczo-Rozwojowym INVICTA w 2010 r.

ICSI - Docytoplazmatyczne podanie plemnika do komórki jajowej

Procedura ta jest uzupełnieniem programu zapłodnienia pozaustrojowego, stosowana jest w przypadkach, gdy w wyniku uprzednio stosowanych metod nie uzyskano zarodków. Dotyczy to szczególnie sytuacji gdy badania nasienia wskazują na poważne zaburzenia liczby (obecne są pojedyncze plemniki w nasieniu), ruchliwości lub budowy plemników.

Początkowe etapy zastosowania tej procedury leczenia są podobne do klasycznego programu IVF pacjentka poddawana jest stymulacji hormonalnej a następnie punkcji jajników. Wybrane komórki jajowe są następnie umieszczane w naczynkach hodowlanych i oglądane pod specjalnym mikroskopem. Tu za pomocą mikroigły komórka jest nakłuwana i do jej wnętrza jest wprowadzany uprzednio wybrany pojedynczy plemnik. Technika ta zwiększa szanse na uzyskanie zapłodnionej komórki jajowej. Zabieg ICSI jest uważany za bezpieczny, tj. nie niesie podwyższonego ryzyka nieprawidłowego rozwoju dziecka. Na całym świecie wykonano już miliony takich zabiegów, a wśród urodzonych dzieci nie wykazano wyraźnego wzrostu ryzyka wad wrodzonych. Szczególnie, gdy leczenie metodą ICSI przeprowadzone jest u pary, gdzie parametry nasienia nie wykazują skrajnej patologii.

cena ICSI 600 zł

cena FAMSI 900 zł

Ostatnia edycja:
Avocado trzymam kciuki i doskonale cię rozumiem. wczoraaj myslałam że zawału dostanę zanim położyłam sie na kozetce:baffled:. będzie dobrze. czekam na wiadomości ile maluszków masz w brzuszku:-)

reklama
hejka...ja juz po izycie...jest jak to dr okreslij 12 pieknych pecholi ijest super:):):) dostalam Pregnyl na dzis na 21.30...jutroo antybiotyk...a w czwartek wielki dzien...o 8:30 mam sie zglosic i bedzie punkcja:)))))...a w sobote transfer ;))))
prosze wiec o dopisanie mnie do listy na 28 marca----owocna punkcja...

pytalam ile zarodkow ale dr stwierdzil ze decyzja zapadnie w dniu trasferu...

Do góry