reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dopiero drugi dzień po transferze. Każą sprawdzać progesteron i estradiol żeby w razie czego dołożyć coś. A betę robię w środę. Ale dziś powiem lekarce ze zrobię wyniki ale konsultacje poproszę następnego dnia bo nie chce odczytywać wyników w pracy. Może to głupie ale wiem ze będę ryczeć a nie chce tego robić przy współpracownikach wole z mężem w domu
Masz rację lepiej w domu. Ja też mówiłam do męża że wynik otworzę dopiero w domu. Już przeszłam horror jak dzwoniłam i zarodki będąc w pracy. Eh... A teraz może nie być lepiej.

reklama
Jaki jestes rocznik? Mi gdzieś tam chodzi po głowie mój wiek 34l....troche się o to martwię pod tym wzgledem aby dzidziuś był zdrowy
Hehe rocznik 79. Jeszcze młodziutka jesteś 😜 podchodziłam w wieku 39 lat. Córeczka ma prawie 1.5 roku. Jeszcze czeka na mnie jedna blastka.
Jak macie problem z nasieniem a będziesz miała sporo zarodków niech hodują do blastek. W Novum często mrożą bardzo wczesnie czyli trzecia a nawet druga doba. Potem transferować trzeba długo, aby trafić na ten zarodek. Zresztą może dziewczyny z Novum cos podpowiedza

Hehe rocznik 79. Jeszcze młodziutka jesteś 😜 podchodziłam w wieku 39 lat. Córeczka ma prawie 1.5 roku. Jeszcze czeka na mnie jedna blastka.
Jak macie problem z nasieniem a będziesz miała sporo zarodków niech hodują do blastek. W Novum często mrożą bardzo wczesnie czyli trzecia a nawet druga doba. Potem transferować trzeba długo, aby trafić na ten zarodek. Zresztą może dziewczyny z Novum cos podpowiedza
😉zawsze mowilam ze dzieci do 30, ale moze ta schiza zostala z pierwszej ciazy bo mlody mial przeziernosc karkowa 3.2 ...skonczylo sie amniopunkcja i prawidlowym kariotypem.Uraz pozostal...ja sie właśnie nie znam na tcy zarodkach i oznaczeniach? Blastki to rozumiem ze juz kilkudniowe zarodki tak? Kto i kiedy podejmuje decyzje kiedy zrobic transfer - ? Lekarz czy ja z lekarzem? Znajome 2 po icsi mowilą ze mam wziąć AH... i aby transfer robił szef nowum dr L

😉zawsze mowilam ze dzieci do 30, ale moze ta schiza zostala z pierwszej ciazy bo mlody mial przeziernosc karkowa 3.2 ...skonczylo sie amniopunkcja i prawidlowym kariotypem.Uraz pozostal...ja sie właśnie nie znam na tcy zarodkach i oznaczeniach? Blastki to rozumiem ze juz kilkudniowe zarodki tak? Kto i kiedy podejmuje decyzje kiedy zrobic transfer - ? Lekarz czy ja z lekarzem? Znajome 2 po icsi mowilą ze mam wziąć AH... i aby transfer robił szef nowum dr L
Blastka ma 5 dni. Dobrze wcześniej z lekarzem porozmawiać jak ewentualnie hodowla ma wyglądać. Nacięcie otoczki nie jest jakieś obowiązkowe i raczej decyduje embriolog. Ja nie brałam.
za zaszczt wykonania transferu dr L. liczy sobie dodatkowa kasę. Nie podchodziłam w tej klinice, więcej napiszą dziewczyny.

Blastka ma 5 dni. Dobrze wcześniej z lekarzem porozmawiać jak ewentualnie hodowla ma wyglądać. Nacięcie otoczki nie jest jakieś obowiązkowe i raczej decyduje embriolog. Ja nie brałam.
za zaszczt wykonania transferu dr L. liczy sobie dodatkowa kasę. Nie podchodziłam w tej klinice, więcej napiszą dziewczyny.
Wiem wiem .rozumiem ze blastki lepiej się implantuja w macicy?

Wiem wiem .rozumiem ze blastki lepiej się implantuja w macicy?
Może napiszę na swoim przykładzie. Zapładniałam 9 komórek. Jedna nie zapłodniła się wcale. Do trzeciej doby dotarły wszystkie. Potem padły dwa zarodki. W piątej dobie miałam 6 zarodków ale tylko dwie blastki. Resztę , czyli 4, hodowali dalej i niestety one padły. Finalnie zostały mi dwa zarodki nadające się do transferu. W trzeciej dobie żyły jeszcze wszystkie, wtedy transferować je po jednym .....duże koszty bo każdy transfer sporo kosztuje. Procentowo przy bardzo dobrej blastce to masz jakieś 30-50% szans.

A rozumiem..czyli lepiej sie nie spieszyć z transferem...wynika z tego ze im szybciej tym decyzja o bledym wybraniu zarodka jest wyzsza...? Dobrze skumałam?

A rozumiem..czyli lepiej sie nie spieszyć z transferem...wynika z tego ze im szybciej tym decyzja o bledym wybraniu zarodka jest wyzsza...? Dobrze skumałam?
Dokładnie tak. Są też terie ze zarodki gorzej radzą sobie na szkle i dlatego mrożą wcześniej. Osobiście uważam tak: mało zarodków w trzeciej dobie to trzeba je transwerowac, dużo zarodków - lepiej zaczekać do piątej doby.
Do blastki prawie nigdy nie dotrwa 100% zarodkow , średni wynik to 25-60% .

Dokładnie tak. Są też terie ze zarodki gorzej radzą sobie na szkle i dlatego mrożą wcześniej. Osobiście uważam tak: mało zarodków w trzeciej dobie to trzeba je transwerowac, dużo zarodków - lepiej zaczekać do piątej doby.
Do blastki prawie nigdy nie dotrwa 100% zarodkow , średni wynik to 25-60% .
O dziękuję to czegoś znowu się dowiedziałam😚
A gdzie jest novumowy wątek? Nie mogę go odnaleźć

reklama
Do góry