reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Przecież póki co nic złego się nie dzieje. Hormony szaleją i buzuja możesz być rozbita i nerwowa ale póki co powinnaś wierzyć w swojego babelka i niestety czekać. Jak plakanie pomaga Ci trochę zmniejszyć nerwy to płacz. Ale analizę rozwoju maluszka zostaw lekarzom niech obserwują i się zastanawiają A Ty póki co jesteś w ciąży o która musisz dbać.
A u ciebie jak byly te zawieowania z beta to byly jakies odstwepstwa od terminu? Tylko ty mialas naturalnie to innaczej. Napisz szybko bo musze konczyc 👍 😂😭 Chyba jednak lepiej jak nie bede miala laptopa - jak placze troche to mi lepiej ;)

reklama
Nie wiem czy byly bo nie analizowalam tego cieszylam sie ze jest pęcherzyka a potem zarodek a potem akcja serca. Doszłam do wniosku że już nic ja zrobić i tak nie mogę. Jeśli natura czy ktoś na górze chce żeby z tego był dzidziuś to będzie. A ja muszę mu pomagać czyli odpoczywać i w niego wierzyć. A później okresowo miałam plamienie i to mnie postawiło na równe nogi. Moje zadanie jest takie żeby dbać o siebie i zapewnić komfort istocie w brzuchu i tylko to się liczy. Na resztę wpływu nie mamy. Dasz radę znajdź sobie zajęcie i nie analizuj.
A u ciebie jak byly te zawieowania z beta to byly jakies odstwepstwa od terminu? Tylko ty mialas naturalnie to innaczej. Napisz szybko bo musze konczyc [emoji106] [emoji23][emoji24] Chyba jednak lepiej jak nie bede miala laptopa - jak placze troche to mi lepiej ;)

Jasne, nie wyobrażam sobie nie robić.
Idziesz na bardzo dokładne usg, na którym lekarz robi wszytskie pomiary z przeziernoscia karkowa i kością nosową na czele. Oddajesz też krew i wyniki z krwi polaczone z parametrami z usg lekarz wprowadza w kalkulator i wylicza prawdopodobieństwo wystąpienia podstawowych trisomii.

Ok dziękuję kochana, bo coś czytałam że pobierają krew czy coś z płodu długa igła przez brzuch czy jakieś takie...

Nie wiem jak w Polsce ale tutaj masz w szpitalu właśnie ok 20tc, badanie trwało 1,5 h
Mierzyła wszystkie kości itp, później krew mi pobierali i za dwa tygodnie przyszedł list
Ja miałam wynik 1:60tysiecy i drugie dziecko 1:5 9 tysięcy więc ja nic dodatkowo nie robiłam na własną rękę, tymbardziej że jestem młodą bo mam 30 lat, genetyczne wyszły ok, w rodzinie żadnych chorób więc ryzyko jest dużo mniejsze

Ok dziękuję kochana.. No właśnie mnie interesuje najbardziej jak to tu w UK robią..Ja też mam 30 lat więc mam nadzieję że ryzyko będzie małe...
A dużo za to płaciłaś??

Ok dziękuję kochana.. No właśnie mnie interesuje najbardziej jak to tu w UK robią..Ja też mam 30 lat więc mam nadzieję że ryzyko będzie małe...
A dużo za to płaciłaś??
To jest za darmo tutaj😉 w Polsce powtarzałam w 22tc bo tutaj im nie pasowało coś z jednym serduszkiem i chciałam się upewnić i płaciłam 500 zł, ale czy można w Polsce na NFZ to nie mam pojęcia

To jest za darmo tutaj😉 w Polsce powtarzałam w 22tc bo tutaj im nie pasowało coś z jednym serduszkiem i chciałam się upewnić i płaciłam 500 zł, ale czy można w Polsce na NFZ to nie mam pojęcia

Ahaa to super, bo coś mi mówiła ostatnio babka przez tel że coś kosztuje 400£ ale nie zrozumiałam dokładnie co.. Może jak jest ryzyko i trzeba robić więcej badań..

reklama
Ahaa to super, bo coś mi mówiła ostatnio babka przez tel że coś kosztuje 400£ ale nie zrozumiałam dokładnie co.. Może jak jest ryzyko i trzeba robić więcej badań..
To z ta długa igła to jest amniopunkcja i wykonuje się jeśli badanie usg i z krwi wychodzi coś nie tak. Pewnie dlatego jest drogie. Ja w Holandii robiłam NIPT test. To badanie dna dziecka z krwi matki. Nie inwazyjne - płaciłam 170euro i wykonuje się je po 12tyg. W 20tyg miałam tylko bardzo duże usg - trwało ok 30min wszystko mierzyli

Do góry