reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny a macie jakieś sposoby na mdłości? Mnie mdli non stop nawet teraz przed 23. A mówi się ze sa poranne mdłości 😉
Na każdego ponoć działa co innego, na mnie nie działa kompletnie nic, ani tabletki, ani gumy (pregnavomi) ani domowe sposoby, wymioty ustały po lekach, ale czuję się jak na kacu całe dnie, raz lepiej, raz gorzej... 28tc teraz

Różni różnie mówią. Jak ja miałam 1 komórkę i 1 zarodek to sugerowali, żeby hodować do 5 doby, ze wtedy są największe szanse na ciążę. Jak okazało się, ze zatrzymał się w rozwoju na etapie moruli, to embriolog powiedzial mi, że nawet wcześniej przetransferowany nie dałby ciazy :/ wiec każdy mówi co innego jak widac...
No, ale to jest różnica - zatrzymał się na etapie moruli- typu nie ma podziałów i obumar to wtedy nie podajemy zarodków. Czy rozwija się wolniej na przykład w 4 dobie nie komoaktowal jeszcze. A w piątej już tak. Bo zarodek w 4 dobie cały czas się dzieli P8A, P8B oznacza morule bo zarodek ma powyżej 8 blastomerów czyli np. 16B - morula ale nie kompaktujaca. P8B - morula kompaktujaca - komórki się podzieliły i zlewają się ze dobą. Jest taka kulka jak plasteliny. A nie kompaktujaca morula to taka morwa. Jeżeli zarodek się rozwijał w 5 dobie warto było go transferować. Jeżeli obumar już nie bo nie żyje. Obecne badania naukowe mówią o tym nawet ze zarodki - blastocysty z 7 doby są zarodkami rokującymi, badania PGS pokazują, ze zarodki te maja taki sam współczynnik % wad chromosomalnych co zarodki z 6 doby. Natomiast skuteczność spada drastycznie. I tu moim zdaniem o skuteczność kliniki chodzi. Novum ma tragiczna skuteczność bo podaje nawet klasę C w 3 dobie. Invimed nie podaje klasy C - blastocyst i nie mrozi.

Ja też żeby się dowiedzieć to musiałam pytać bo sami wykładu nie robią ale o tym embrioglue też nie wiedziałam że stosują przy każdej pacjentce ja co prawda nie pytałam a oni jak sama mówisz nie są wylewni.
Fajnie że się zdecydowałaś na 2 zarodek[emoji4] mocno trzymam kciuki[emoji110][emoji3590]
Embryoglue stosuje się z tego co mi powiedzieli tylko przy criotransferach.

reklama
Mąż mnie uraczyl marynowanym imbirem i wlasnie go zwróciłam trocje mi lepiej 😊 A zwykły i migdały wypróbuję.dzieki. moj fin to mi dał wgl dawkę.400 proga 😉 ale sama.zwiekszylam do tysiąca od trasferu. Tym bardziej ze sa dwa.serdunia😍
Oooo kochana teraz czytam, że Ty bliźniaki 😄 to ja miałam takie wymioty ze schudłam 8kg, i w szpitalu mnie pocieszali, że to normalne przy bliźniakach bo podwójne hormony i mogę się tak czuć aż do porodu, no ale na szczęście wymioty ustąpiły po 5 miesiącu, niestety "kaca" mama codziennie do tej pory

Do góry