Hey jeśli mogę się wtrącić, to zrób wit. D. To ważne badanie wg mnie..
90 % populacji ma niedobór wit. D, a zwłaszcza w krajach europejskich.
Od dwóch lat biorę suplementy z wit. D. W czerwcu poszłam na badanie - wynik 20, norma od 20 (albo 25, zależy od labo) do 100.
Dawke 1000 wit. D biorę od 2 lat. W pierwszej ciąży trafiłam na takiego doktorka (mój byl na urlopie) który zrobił mi wykład z wit. D. Powiedział że mam brać 4000 MINIMUM. Na co moja ginekolog powedziala że za dużo to nie zdrowo, więc brałam te 4000 co dwa dni. Na forum dziewczyny pisały, ze biorą 10.000! Lekarz zalecil mi sprawdzenie wit. D i mam niedobor.
Teraz biorę codziennie 4.500, mam powtórzyć badanie za jakis czas.
Załączam pierwsze z internetów skutki niedoborów wit. D w życiu, a także w życiu płodowym:
niedobór witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia (szczególnie nadciśnienia tętniczego), cukrzycy, chorób zapalnych, autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń) oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego). Niedobór witaminy D może także przyśpieszyć proces starzenia.
Z kolei niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może doprowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka i być przyczyną trwałego uszkodzenia funkcji mózgowych, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.