reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Hej kobietki.Tak jak wspomniałam został mi 1 mrozaczek i chce po niego jak najszybciej wrócić.Jestem.5 tygodni po porodzie dopiero Ale to wiadomo trzeba myśleć wcześniej badania itp @Camilleka będę potrzebowała twojej pomocy w wzieciu rdv w szpitalu boję się że dalej mi wcisna że mam odczekać rok A mój francuski nie jest aż tak dobry pomożesz?jeszcze nie teraz bo jakby usłyszeli że jestem miesiąc po urodzeniu to napewno by nie dali spotkania odrazu Ale we wrześniu po wakacjach zaraz.
Pozdrawiam kochane i trzymam za wszystkie kciuki
No pewnie ze pomogę! Dasz mi znać kiedy dokładnie będziesz potrzebowała 😘Wszystko dobrze u Ciebie? 🙂

reklama
Kurczę, dla mnie to trochę za gruby temat i nie za bardzo rozumiem o co chodzi 🙁. Dlaczego nie ma tych ciałek kierunkowych? Powiedzieli coś? A dlaczego wolalas badać komórki a nie zarodki?
Z tylu komorek żadna się nie nadaje do badania, masakra 😢. Musi być jakiś powód 😢
w mojej klinice badają tylko komórki; a po mojej historii i już wieku podejrzenie było, że komórki są wadliwe. więc chcieliśmy już na tym etapie spróbować wyeliminować nieprawidłowości. Wieczorem moj lekarz jeszcze nie miał konkretnych informacji, czy ciałka się rozpadały, czy nie było itp. choć jeśli uznali komórkę za dojrzałą to raczej ciałko było. No ale jeśli w ogóle będzie jakiś zarodek, to skończymy na jego badaniu. Zostaje czekać, czekać, czekać. Ech

Dziewczyny a to samemu się dwcyduje że chce się badać komórki-zarodki czy oni? wiek?
Jaka jest cena badania?
To wynika na podstawie rozmowy z lekarzem i historii, ale finalnie decyzja jest Twoja. My jesteśmy w klinice, w której nie wykonuje się badania zarodków - to raz; 2 u nas wydawało się, że zbadanie komórki da odpowiedź już na wstępie, więc nie kombinowaliśmy już z badaniem zarodków. Ceny zależą od kliniki zapewne; badanie komórek to ok 6-12 tysięcy(zależy ile komórek badają); a z tego co widzę, badanie do 8 zarodków to koszt 20-25 tysięcy. Są różne powody decyzji o in vitro; nasza była podyktowana badaniem (bo ze wspomaganiem w ciążę jestem w stanie zajść, ale co z tego skoro dziecka nie ma). Mieć dużo pieniędzy to warto badać; przy takim wysiłku, aby zwiększyć szanse. Każdy przypadek jest inny

To wynika na podstawie rozmowy z lekarzem i historii, ale finalnie decyzja jest Twoja. My jesteśmy w klinice, w której nie wykonuje się badania zarodków - to raz; 2 u nas wydawało się, że zbadanie komórki da odpowiedź już na wstępie, więc nie kombinowaliśmy już z badaniem zarodków. Ceny zależą od kliniki zapewne; badanie komórek to ok 6-12 tysięcy(zależy ile komórek badają); a z tego co widzę, badanie do 8 zarodków to koszt 20-25 tysięcy. Są różne powody decyzji o in vitro; nasza była podyktowana badaniem (bo ze wspomaganiem w ciążę jestem w stanie zajść, ale co z tego skoro dziecka nie ma). Mieć dużo pieniędzy to warto badać; przy takim wysiłku, aby zwiększyć szanse. Każdy przypadek jest inny
Jeżeli robiliscie kariotypy i AZF i CFTR to macie już częściową odpowiedz czy jesteście zdrowi i nie ma mutacji albo genu mukowiscydozy. Badanie komórek powie tylko o materiale genetycznym matki. Robiąc separacje plemników pozbywamy się wadliwej chromatyny plemników co tez się bada bo zwiększone uszkodzenia chromatyny to właśnie poronienia. Badanie cialka kierunkowego nie da Ci informacji czy nie ma mutacji spontanicznych te informacje to PGS i to jest pełny obraz chromosomów. PGD to szukanie konkretnej mutacji rodziców to coś jeszcze innego niż PGS. Ciałko kierunkowe jest fajne ale nie wyklucza mutacji spontanicznych które się dzieją często. Nie zapładniasz tylko wadliwych komórek.

Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

30.06. - wizyta w trakcie stymulacji @Waleczna36
30.06. - wizyta w klinice @Mirka30
30.06. - wizyta w klinice @Margoolcia
01.07. - wizyta pęcherzykowa @caro 19dpt
01.07. - wizyta w klinice @mary.m
02.07. - BETA @Marta273s
02.07. - BETA @Aurora84
03.07. - wizyta w klinice @fredka84
07.07. - wizyta w klinice @Kasiekt
08.07. - wizyta serduszkowa @Kiwibanan
24.07. - histeroskopia @Ananasowa93

2020-07-02 ✊ ✊ ✊ sterlicja - termin porodu ❤
2020-07-08 juchaa_87 - termin porodu ❤
2020-07-08 Apola - termin porodu ❤
2020-07-30 nadzieja xxx - termin porodu ❤
2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤
2020-08-23 Dakita30 - termin porodu ❤
2020-08-25 candy - termin porodu ❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netaskitchen - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

Urodziny:

03.01 Aneczka85_01
08.07 kate_p7
11.01 Olusja1987
12.01 Mirka30
12.01 Bazylia128
29.01 Śliwka12345
02.02 Liliana87
16.02 s.ols3404
23.02 Dakita 30
28.02 Aduś16
01.03 Ananasowa93
05.03 Czarna1985
07.03 mary.m
06.04 Netiaskitchen
15.04 Waleczna36
28.04 Fredka84
01.05 Candygirl600
08.05 Sandra777.12
10.05 Migdalove
30.05 Smętna30
31.05 Cytrynka122
01.06 Hope1989
14.06 klaudiaanita
15.06 Cikulinka
15.06 Wiórka
26.06 Camilleka
26.06. nieagatka
07.07 Artemida 90 ❤
13.07 Laurka2019
04.08 Monikao777
13.09 Lola83
27.10 Anulka36
11.11 KarolinaJ79
24.11 Tasza
05.12 Nadzieja xxx

@Waleczna36 ogromne ✊ ✊ ✊ ✊ za wizytę, żeby wszystko poszło po Twojej myśli 😘😘😘😘

@Mirka30 Kochana wyczytałam, że stymulacja będzie przesunięta, a dziś badania męża, więc ✊✊✊✊za badania i nie daj się zbyć klinice, niech wiedzą, że z Wami nie takie numery 😤 🤗🤗🤗

@Margoolcia mocne ✊✊✊✊ za dzisiejszą wizytę, miejmy nadzieję, że owulacja się przesunęła i dziś będzie pięknie widać, że nadchodzi 😘😘😘😘

Czekamy na wieści po wizytach 😊😊😊

@Pchełka216 za pomyśle wiadomości, jeśli nie można zbadać komórek, to oby rozwinęły się piękne zarodki ✊✊✊✊ miałaś tyyyle komórek, że musi być z tego jakiś efekt 😘😘😘

@Sterlicja czy Ty jeszcze w dwupaku? Trzymamy ✊✊✊✊ za szczęśliwe rozwiązanie 🥰🥰🥰

Własnie siedze w labolatorium i czekam n apobranie krwi - korzystajac z wolnej chwili przegladam prywatne wiadomoci od takiej jednej co dosadnie kiedys pisala o pewnyh sprawach jak i osobach na foum - zastanawiam sie czy jestem wystarczajaco WREDNA zby je udostepnic ;)
Czy ty wiesz, ze komuś grozisz w ten sposób? Czasem mam wrażenie, ze nie zdajesz sobie do końca sprawy co piszesz. To tylko emocje - złość. Ja Ci nie wróg, ale emocje to emocje, złe kiedy przejmują nad nami kontrole. Olej wczorajszy dzień i zacznij od nowa.

Ja dzwoniłam do kliniki tez dostałam okres:-) i ruszamy z histero.

reklama
Jeżeli robiliscie kariotypy i AZF i CFTR to macie już częściową odpowiedz czy jesteście zdrowi i nie ma mutacji albo genu mukowiscydozy. Badanie komórek powie tylko o materiale genetycznym matki. Robiąc separacje plemników pozbywamy się wadliwej chromatyny plemników co tez się bada bo zwiększone uszkodzenia chromatyny to właśnie poronienia. Badanie cialka kierunkowego nie da Ci informacji czy nie ma mutacji spontanicznych te informacje to PGS i to jest pełny obraz chromosomów. PGD to szukanie konkretnej mutacji rodziców to coś jeszcze innego niż PGS. Ciałko kierunkowe jest fajne ale nie wyklucza mutacji spontanicznych które się dzieją często. Nie zapładniasz tylko wadliwych komórek.
Rozumiem; ale u nas wystąpiła konkretna wada genetyczna ZD i pod tym kątem podchodziliśmy do badania.

Do góry