reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
@fredka84 co robisz? Ja wlasnie wrocilam z miasta bylam w banku, aptce centrum ogrodniczym - porobilam ci zdjeci ale jak chce wyslac to mi pisze ze plik za duzy ;(, u szefa, na myjni i w biedronce...masakra co tam sie dzisiaj dzieje ale musialam wjechac bo nam sie wszystko konczylo i nakupilam tyle ze na dwa trzy tygodnie wystarzy. Kurcze ja nie znam biedry i ciezko mi sie tam zakupy robilo... Kupilam w ogrodniczym peralgonie ;) Wogole to mysle ze chyba ludzie na tej kwarantanie zapomnieli jak sie jezdzi samochodem i jak sa zasady noz myslalam ze mnie cos trafi dzisiaj wszyscy wymuszali pierwszenstwo a niektorzy nawet nie mymuszali bo nie patrzyli w lusterka tylko jeb z chodnika na droge prosto pod samochod no co ja sie dzisiaj na denerwowalam, po co wrzucac kierunkowskaz liepie najpierw zachamowac gwaltownie a dopiero potem przypomniec sobie o kierunkowskazie 👍 👍 👍 😂 😂 😂 😂 Ludzi u nas dzisiaj bylo pelno i wszedzie kolejki chyba sie znudzili juz siedzeniem w domu bo laza po sklpeach odziezowych ;)

Czesc dziewczyny.Przenioslam sie do Was z innego fora dot.inseminacji ale juz mnie ten temat nie dotyczy.Zaczynam etap invitro.W czwartek mam pierwsza wizyte i plakac mi sie chce z nerwow.Wczoraj odebralam wyniku AMH i jestem zalamana wynik 0,63.Nawet o dofinansowanie nie moge sie starac chociaz to nie jest najwazniejsze.Boje sie czy z takimi niskimi wynikami mam jeszcze szanse.Moj lekarz ktory do tej pory mnie prowadzil mowi ze tak tylko trzeba dzialac szybko.A ja jestem przerazona ze to koniec moich marzen😢

Czesc dziewczyny.Przenioslam sie do Was z innego fora dot.inseminacji ale juz mnie ten temat nie dotyczy.Zaczynam etap invitro.W czwartek mam pierwsza wizyte i plakac mi sie chce z nerwow.Wczoraj odebralam wyniku AMH i jestem zalamana wynik 0,63.Nawet o dofinansowanie nie moge sie starac chociaz to nie jest najwazniejsze.Boje sie czy z takimi niskimi wynikami mam jeszcze szanse.Moj lekarz ktory do tej pory mnie prowadzil mowi ze tak tylko trzeba dzialac szybko.A ja jestem przerazona ze to koniec moich marzen😢
Powtórz jeszcze raz AMH moze wynik będzie odrobinę wyższy i wystarczy do refundacji leków. Leki trochę kosztują, zawsze to jakiś plus.
Pamiętaj ważny jest jeden zarodek, ten zarodek....jak będzie tego nie wie nikt.

wiesz co ja bardzo duzo biegalam i cwiczylam na silowni. Wstawalam rano przed praca i praktycznie codzniennie biegalam, swieta, niedziele nie bylo dla mnie wyjatku - dziewczyny sa tu swiadkami ;) I cio i kupa 👍 😅😅 Co prawda implantacje zawsze mialam ale ostatnia moja stymulka byla calkowice zrypana wiec nigdy do konca sie nie dowiem jak to bylo ;( Biegalam nawet w trakcie stymulacji do jakiegos 5 nia a stymulka trwala chyba 10 dni, pozniej juz nie dalam rady i dostalam od lekarza zwolnienie lekarskie bo pecherzykow bylo od groma aja tez bardzo ciezko to przechodzilam (pierwsza stymulacja tez podobne AMH i czulam sie swietnie nic mi nie bylo) pozniej punkcja bardzo ciezka ja po hiperce ale w szpitalu nie bylam bo korona tez dlugo do siebie dochodzilam(ale tak wiesz chodzilam zgieta w pol do ubikacji i do lozka) no a pozniej ze wzgledu na zakaz zwiazany z pandemia tez pnie biegalam. Zaczelam od pn i juz widze ze te kilkanascie dni przerwy oslabily mnie bardzo. Ale wraam powoli do formy i nie mam zamiau przestac biegac bo poza in vitro przeciez wplywa to cudownie na inne aspekty w zyciu ;) Jesli chodzi o KIR to tak ja w to wierze wlasnie czekam na wyniki. W mojej klinice moj lekarz jak mu tylko wspomnialam o takich badaniah i immunologu z Łodzi wiadomo o kim pisze ;) To mi wypomnial ze to strata kasy, ze to sie kiedys zle skonczy dla pacjenteke - jesli chodzi o podawanie takich lekow, ze mam tego nie robic i dal mi skierowanie na badania immunologiczne z ich kliniki, tez wydalam okolo 1000 zl i tez nic nie wyszlo... I ku mojemu zdziwieniu kiedys po jakims czasie znalazlam artykul ktorego autorem jest dokladnie moj lekarz:

Związek polimorfizmu genów KIR oraz układu HLA z nawracającymi niepowodzeniami implantacji zarodka po zapłodnieniu in vitro

on tam ladnie wszystko opisal ze tak ze bada sie teraz ten zwiazek ble ble ble ALE na sam koniec dopisal jeszcze

Na obecnym etapie proponowanie badań genów dla receptorów KIR jako rutynowej diagnostyki niepłodności i poronień nawracających nie jest rekomendowane przez żadne towarzystwo naukowe i powinno być ograniczone do badań naukowych. Badania takie prowadzone są w Klinice Gameta, która współpracuje z Instytutem Immunologii i Terapii Doświadczalnej we Wrocławiu w ramach projektu Narodowego Centrum Nauki. Projekt ten zakłada zbadanie genów KIR, LILRB oraz HLA-C i HLA-G u pacjentek z nawracającymi niepowodzeniami implantacji zarodka po zapłodnieniu in vitro, jak i u partnerów tych pacjentek.

No myslalam ze szlag nie trafi !!!!!! A co najlpesze po 4 poronieniach bo biochemia i puste jajo plodowe nigdy mi nie zaproponowal takiego badania a i nie mozna takich badan zrobic w klinice wiec robie je na wlasna reke w gyncentrum...
No sie rozpisalam ;)
Moja historia pokazuje ze trzeba miec jednak ograniczone zaufanie do lekarzy bo ja swojemu strasznie ufalam ale mialam tez ku temu powody. Lecze sie juz u niego ponad dwa lata i mamy ze sobą specyficzny kontakt w dobrym znaczeniu tego slowa, nigdy tez nie naciagal mnie na kase, wrecz odwortonie a jak pecherzyk sie okazl byc pustym bez zarodka to prawie plakal razem ze mna - takze to wszystko jest naprawde ciezkie do ogarniecia i mam kosmiczny przez to nielad w głowie ;) Dlatego robie co lekarz kaze ale dzialam tez na wlasna reke ;)

no masz kochana historie nie lada...
ja tez dzis wiem ze nie mozna im lekarzon ufac do konca. Ale czlowiek ma nadzieje ze sie uda... a potem zostaje bez zarodkow i z milionem badan do zrobienia, bez kasy, i wyborem kierunku na wlasna reke... to chore ze zadna madra glowa ktora wysysa z nas tyle kasy nie jest w stanie nam doradzic poza: "kolejne invitro"... tylko trzeba szukac... o wielkie nieba jaki cud ze jest forum... naprawde... wsciekam sie na sama mysl jak widze ile osob podchodzi do zabiegow iui czy ivf zanim zrobia podstawowe badania - a i ja sama tak robilam. Patrzac na to zastanawiam sie jak dziala ta naprotechnologia bo moze oni maja wieksze dowsiwadczenie wlasnie w tym - co zbadac trzeba i jak gleboko - bo jedyna metoda przez nich uznawana jest naturalne zajscie? Jak myslisz? Moze oni maja wiekszy zakres doradzania w tym w ktora strone isc i gdzie szukac?

pytam o ten sport... bo w nadmiarze on szkodzi.. rozregulowuje gospodarke hormonalna. A ja tez cwicze... no zadne przegiecie nie jest dobre... otyla - zle, za duzo sportu - zle...
a na jak dlugie dystanse biegasz?
moze lepiej zamienic na spacery?

@fredka84 co robisz? Ja wlasnie wrocilam z miasta bylam w banku, aptce centrum ogrodniczym - porobilam ci zdjeci ale jak chce wyslac to mi pisze ze plik za duzy ;(, u szefa, na myjni i w biedronce...masakra co tam sie dzisiaj dzieje ale musialam wjechac bo nam sie wszystko konczylo i nakupilam tyle ze na dwa trzy tygodnie wystarzy. Kurcze ja nie znam biedry i ciezko mi sie tam zakupy robilo... Kupilam w ogrodniczym peralgonie ;) Wogole to mysle ze chyba ludzie na tej kwarantanie zapomnieli jak sie jezdzi samochodem i jak sa zasady noz myslalam ze mnie cos trafi dzisiaj wszyscy wymuszali pierwszenstwo a niektorzy nawet nie mymuszali bo nie patrzyli w lusterka tylko jeb z chodnika na droge prosto pod samochod no co ja sie dzisiaj na denerwowalam, po co wrzucac kierunkowskaz liepie najpierw zachamowac gwaltownie a dopiero potem przypomniec sobie o kierunkowskazie 👍 👍 👍 😂 😂 😂 😂 Ludzi u nas dzisiaj bylo pelno i wszedzie kolejki chyba sie znudzili juz siedzeniem w domu bo laza po sklpeach odziezowych ;)
Mi dzisiaj mama mowila ze u niej w biedrze to regularne zakupy majówkowe 😱😱😱ja zakupy robiłam we wtorek więc dziś plaża 😊znaczy balkon😂

Powtórz jeszcze raz AMH moze wynik będzie odrobinę wyższy i wystarczy do refundacji leków. Leki trochę kosztują, zawsze to jakiś plus.
Pamiętaj ważny jest jeden zarodek, ten zarodek....jak będzie tego nie wie nikt.
Dokladnie😊
@Kasiekt ja w przeciagu 2 tygodni miałam jeden wynik amh 4.88,a potem 6.25.Amh może nie być stałe, też myślę ze warto powtórzyć. Działajcie, szanse masz😊I uszka do góry, in vitro jest dla ludzi😊nie jest łatwe, ale da się je przejść i na pewno daje realne szanse na sukces😊

reklama

Hej. In vitro to ciężki temat i długa droga i potrzeba dużo siły i cierpliwości, ale tyle z nas przez to przechodziło, że Ty też na pewno dasz radę 😘 zawsze warto próbować i nie wolno się poddawać, jeżeli marzycie o słodkim maleństwie. A etapy załamania, kryzysy, płacz całymi dniami każda z nas przechodziła. Jeżeli masz jakiekolwiek oytania to wal śmiało. Dziewczyny tutaj to skarbnica wiedzy 😍

Do góry