reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
A ja mam takie dziwne pytanie, bo tak czytam sobie różne książki o rozwoju ciąży i wyczytałam, że w 8-9tygodniu wyraźnie wyczuwalna pod palcami przez brzuch jest macica. I nie wiem czy ja jakaś niewrażliwa jestem czy nie umiem tego sprawdzić, ale ja w ogóle pod palcami nic nie czuję 🙄 normalnie czuję brzuch i tyle. Tak samo jak piszą, ze wszystkim kobietom rosną piersi... Moje 80B dalej jest 80B jedynie co to moze bardziej nabrzmiałe jak przed okresem i tyle.

No mi lekarz na izbie przyjęć mówił, że steryd, acard i heparyna też mogą wzmagać krwawienie. Więc acard odstawiłam już po raz drugi, heparynę i steryd biorę bez zmian. A to podobno dość częsta przypadłość że przy tych lekach dopochwowych wkładając palce tam, gdzie aktualnie masz najbardziej ukrwiony organ w całym organizmie.mozna naruszyć czy uszkodzić jakies naczynko. Ale ja aż taka mądra mnie jestem aby się zorientować czy ta krew to z naczynka czy coś niepokojącego się dzieje. Obyśmy już nie musiały się nad tym zastanawiać ✊
A powiedz co Ci lekarz powiedział o odstawieniu acard? Po jakiś czasie od krwawienia kazał włączyć? Ja jeszcze nie włączyłam ale w poniedziałek miałam konsultacje telefoniczna z moim ginem to najpierw powiedział aby wogole nie włączac a potem że ja chcę to za parę dni mam włączyć i nie wiem już tak naprawdę czego słuchać a boję się włączyć bo mam jazdy że znów zacznę krwawic :eek:

A powiedz co Ci lekarz powiedział o odstawieniu acard? Po jakiś czasie od krwawienia kazał włączyć? Ja jeszcze nie włączyłam ale w poniedziałek miałam konsultacje telefoniczna z moim ginem to najpierw powiedział aby wogole nie włączac a potem że ja chcę to za parę dni mam włączyć i nie wiem już tak naprawdę czego słuchać a boję się włączyć bo mam jazdy że znów zacznę krwawic :eek:
Mi Profesor mówił, że ok 2-3 dni po ustąpieniu krwawienia czy plamienia mam włączyć chyba że nadal się powtórzy to samo to odstawić. No i ja już 2gi raz odstawiłam. Ja też.mam acard 75mg a w szpitalu 2 różnych lekarzy mi powiedziało, że dawka terapeutyczna to.minimum 150mg a nie 75 i na izbie lekarz mi zalecił odstawić póki co.ja myślę że go włączę wtedy kiedy profesor napisze (mam u niego konsultację mailową niedlugo) ale aż tak bardzo się nie obawiam bo mam awaryjnie heparynę. więc na Twoim miejscu ja bym włączyła acard po tygodniu od krwawienia (bo do 7dni się utrzymuje w organizmie) i sprawdziła czy coś się dzieje czy nie :)

A ja mam takie dziwne pytanie, bo tak czytam sobie różne książki o rozwoju ciąży i wyczytałam, że w 8-9tygodniu wyraźnie wyczuwalna pod palcami przez brzuch jest macica. I nie wiem czy ja jakaś niewrażliwa jestem czy nie umiem tego sprawdzić, ale ja w ogóle pod palcami nic nie czuję 🙄 normalnie czuję brzuch i tyle. Tak samo jak piszą, ze wszystkim kobietom rosną piersi... Moje 80B dalej jest 80B jedynie co to moze bardziej nabrzmiałe jak przed okresem i tyle.
Ja tam macicy paluchami nigdy nie wyczuwam bo boję się dotykać brzuch wogole.. Mi profesor w szpitalu jak lezalam z szyjka nagadal że ciężarne nie powinny się pod żadnym pozorem masować po brzuchach bo wywołują tym skurcze i mogą poronic! Na pewno to trochę przesada choć częste malowanie brzucha uważam że nie jest mądre, mini skurcze nawet nie czujemy..
Wiesz z piersiami to też przecież indywidualne.. Pamiętam laski w zaawansowanej ciąży a ledwo im było jakiś biust wogole widać.. Mi akurat w ciąży od razu piersi bardzo rosną, tym razem mam ponad jeden rozmiar większe, z małych C mam już takie konkretne D.

Mi Profesor mówił, że ok 2-3 dni po ustąpieniu krwawienia czy plamienia mam włączyć chyba że nadal się powtórzy to samo to odstawić. No i ja już 2gi raz odstawiłam. Ja też.mam acard 75mg a w szpitalu 2 różnych lekarzy mi powiedziało, że dawka terapeutyczna to.minimum 150mg a nie 75 i na izbie lekarz mi zalecił odstawić póki co.ja myślę że go włączę wtedy kiedy profesor napisze (mam u niego konsultację mailową niedlugo) ale aż tak bardzo się nie obawiam bo mam awaryjnie heparynę. więc na Twoim miejscu ja bym włączyła acard po tygodniu od krwawienia (bo do 7dni się utrzymuje w organizmie) i sprawdziła czy coś się dzieje czy nie :)
Tak właśnie myślałam o tygodniu :) Mam w sobotę usg więc będzie 8 dni po krwotoku więc jak będzie tak ok to włączę ;)
Byłam pewna że dawaj terapeutyczna to 75mg właśnie a nie 150.. To po co my to wogole bierzemy..,. bierzesz to na PAI hetero pewnie?

Wiesz co no bo ja to tak rozumiem, że skoro mam dodatkowo heparynę i steryd to one mają zabezpieczać ryzyko odrzucenia zarodka czy poronienia poprzez nadmierna zatorowość. O tym PAI nie odpowiem Ci, nie mam pojęcia, mi wyszły 2 silne przeciwciała blokujące zagnieżdżenie się zarodka i na to mam te leki od.profesora, jeszcze wcześniej + accofil. Pewnie w zależności od tego co komu dolega to lekarz manipuluje dawkami leków, bo moja koleżanka miała sterydu 5mg, a ja mam 15, ale za to acard miała 150, a ja 75. Uznaje, że lekarz wie co robi, on jest od tego aby ustalić jaka dawka w moim przypadku jest ok i mu ufam 🙂

reklama
Cos chyba sie musial pokrecic. Moze i ah tyle kosztujeale transfer na swiezo kosztuje chyba 1300 zł i jak dodac ah do ciro to wtedy 1800.
Tylko,ze ja miałam już raz crio i tego nie było... chyba po prostu oni tak mają. Swiezy transfer u nich 1400. Zobacz na cennik.
20200115_131114.jpeg
1579090315227.jpeg

Do góry