reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Jeszcze właśnie chciałam dodać że jak były jakieś zabiegi typu łyżeczkowanie to już od 16 tc należy badać. Połówkowe zwykle okolicach 20 tc wystarczy. Ja jeszcze w 22 tc szyjkę miałam a w 24 tc szyjka zero:(
Jejku i jak ty ta ciaze utrzymalas do konca? Chyba zero wstawania i tylko lezenie ? Przeciez to idzie oszalec a przy okazji odlezyn dostac ;) JA przez wda dni detraz sie lenilam i niby fajnie ale dzisiaj juz poszlam pobiegac i dopiero czuje ze zyje :) Podziwiam kobiety ktore musza tyle zniesc zeby utrzymac ciaze ale czego sie nie zrobi dla takiego szkraba, zeby bylo zdrowe. Daltego tak ciezko mi zrozmiec kobiety palace w ciazy. Moja sasiadka przepalila cala ciaze i to jakas paczke fajek na dwa dni. Dziecko sie urodzilo zdrowiutke.

reklama
Kochana powiedz jak wychodziła z tego wyniku tsh? U mnie teraz pojawiła się ten problem tylko że u mnie z niedoczynności weszłam w nadczynność właśnie do wyniku 0,02 najniżej i jak miałam dawki 75 2x w tyg i 50 5xw tyg to że szliśmy na 25 euthyrox.

Jak to u ciebie było? Miałaś Ft3 i ft4 też podwyższone?
Dokładnie. Ft3 i ft4 mega wysoko, odpowiednio 8,6 i 6...dostałam thyrozol. Różnie brałam. Zaczynałam od 20, teraz jadę na 5tce...Mysle, że u mnie dużo suple dały przepisane mi przez moją doktor:
Wit.d3 4tys. 1x
Selen 100gr 2x
Sunprobi-probiotyk 1x(tak, wiem dziwne ale mi pomogło).
Około 8 miesięcy nim wróciłam do 1,4 i normy przy obwodowych i trabach. Atpo mam zawsze w kosmos😑
Nie chce nawet wspominać tego okresu, bo czułam się fatalnie.

Dokładnie. Ft3 i ft4 mega wysoko, odpowiednio 8,6 i 6...dostałam thyrozol. Różnie brałam. Zaczynałam od 20, teraz jadę na 5tce...Mysle, że u mnie dużo suple dały przepisane mi przez moją doktor:
Wit.d3 4tys. 1x
Selen 100gr 2x
Około 8 miesięcy nim wróciłam do 1,4 i normy przy obwodowych i trabach. Atpo mam zawsze w kosmos😑
Jeszcze Wit b6 i 12 1x

U mnie tez bada sie szyjke na kazdym usg, ale przez brzuch. Wg mojej gin "grzebanie" tam w niczym nie pomaga i powinno sie to robic tylko jesli sa ku temu przeslanki. Jesli szyjka sie nie skraca to na pewbo nie pozwolilabym na badanie palpacyjne co 2tyg.
Czyli przez brzuch tez się da? Myślałam że musi być USG dopochwowe.

Wit.d3 4tys. 1x
Selen 100gr 2x
Wiesz co u mnie sądzę że to przedawkowanie euthyroxu bo przy procedurze szalał mi tsh i miałam zwiększanie. Później jak wyszła biochemia to wiadomo zalamka i nawet nie pomyślałam o badaniu jakimkolwiek 3 miesiące, później zrobiła. Badanie bo leki się kończyły więc musiałam i tu zonk bo wynik właśnie mega mega poniżej i Ft3 wtedy skończyło ponad normę a po miesiącu od zmniejszonej dawki już nawet ft4 (albo na odwrót). Mi nic innego nie dawał lekarz tylko zmniejszył dawkę euthyroxu do 25 i powiedział że od razu nie będzie poprawy bo dawka w organizmie będzie codziennie ale stopniowo będzie się zmniejszać. Hmmm🤔 nie pozostaje mi nic innego jak mu ufać. Aaa i powiedział że min 3 miesiące musimy być na tej dawce 25 i wtedy się okaże czy wynik się zmienia. Biorę cały czas Wit d3 2000 1x bo robiłam też oznaczenie poziomu i jest ok więc ta dawka mi wystarczy. A i Selene nie pomyślałam.

A napisz z czego bierzesz te Wit? Jakie firmy?

Ja ogólnie dobrze się czuje nic mi jakoś nie dolega i nie mialam objawów takiego złego wyniku dlatego lekarz twierdzi że po ivf organizm się wyczyscilam z hormonów i dawka euthyroxu była już za wysoka

Wiesz co u mnie sądzę że to przedawkowanie euthyroxu bo przy procedurze szalał mi tsh i miałam zwiększanie. Później jak wyszła biochemia to wiadomo zalamka i nawet nie pomyślałam o badaniu jakimkolwiek 3 miesiące, później zrobiła. Badanie bo leki się kończyły więc musiałam i tu zonk bo wynik właśnie mega mega poniżej i Ft3 wtedy skończyło ponad normę a po miesiącu od zmniejszonej dawki już nawet ft4 (albo na odwrót). Mi nic innego nie dawał lekarz tylko zmniejszył dawkę euthyroxu do 25 i powiedział że od razu nie będzie poprawy bo dawka w organizmie będzie codziennie ale stopniowo będzie się zmniejszać. Hmmm🤔 nie pozostaje mi nic innego jak mu ufać. Aaa i powiedział że min 3 miesiące musimy być na tej dawce 25 i wtedy się okaże czy wynik się zmienia. Biorę cały czas Wit d3 2000 1x bo robiłam też oznaczenie poziomu i jest ok więc ta dawka mi wystarczy. A i Selene nie pomyślałam.

A napisz z czego bierzesz te Wit? Jakie firmy?

Ja ogólnie dobrze się czuje nic mi jakoś nie dolega i nie mialam objawów takiego złego wyniku dlatego lekarz twierdzi że po ivf organizm się wyczyscilam z hormonów i dawka euthyroxu była już za wysoka
Miałam tak samo po podaniu eutyroxu malusi ej dawki.... Bo u mnie to tak nie wiadomo było co jest z tą moją tarczycą. Brała 25 tydzień. Więcej nie dałam rady, bo objawy były takie, że ledwo z łóżka wstawałam😱😱😱 Zawiechy takie, że autem przywalila przy cofaniu, mimo, że czujnik mi wył... No. Tyle, że ja zawsze w nadczynność bardziej szłam, więc ten eutyroxu mnie dobił 😑

Suple z Solgara najczęściej. Drogie ale dobre.

Kurcze no ja jestem teraz 18dc i czasem czuje ból jajnika przy sikaniu. Gdzie po owulce jest już z 3-4 dni. A jak Ci się torbiel robi to masz później problem by dostać miesiączkę? Czy to zależy? Nigdy nie miałam torbiel jak już to jakieś małe polipy które same się wchlanialy więc okres zawsze dostawałam.
Ja mialam mnostwo cyklow z torbielami i teraz pierwszy raz kiedy mi sie tak okres opóźnil. Ale myślę,że może i odstawienie metforminy na to wpłynęło, grzebania przy histwroskopii itd.. bo niejednokrotnie mialam wieksze torbiele i okres byl w granicach moich nieregularnych cykli. Ja tak jak Taszka, ból przy każdym ruchu, do tego co chwilę skurcz, ból, puszczalo i tak w kolko. Zaczynało się ok 16dc i bol trwał zawsze ponad tydzień, jak sie uspokajalo to wiedzialam,ze torbiel sie wchłania. Tym razem bol zaczal sie dopiero ok 38dc.

U mnie nawet mowy nie ma na kd. Juz pisalam ze to ciezki dla nas temat.
No rozumiem was dziewczyny doskonale ehhh ten testosteron!! Po wielu miesiącach tłumaczeń ze mi to odpowiada zgodził się na ak a na az to nie ma takiej możliwością jak również na adopcja ogół oe tez😊 trudno trzeba się z tym pogodzić w sumie to każdy może mieć swoje przekonania, chodź czasami trudno to zrozumieć 😞

reklama
Miałam tak samo po podaniu eutyroxu malusi ej dawki.... Bo u mnie to tak nie wiadomo było co jest z tą moją tarczycą. Brała 25 tydzień. Więcej nie dałam rady, bo objawy były takie, że ledwo z łóżka wstawałam😱😱😱 Zawiechy takie, że autem przywalila przy cofaniu, mimo, że czujnik mi wył... No. Tyle, że ja zawsze w nadczynność bardziej szłam, więc ten eutyroxu mnie dobił 😑

Suple z Solgara najczęściej. Drogie ale dobre.
O ludu to nie ja takie samopoczucie to mam po Dorecie przeciwbólowej 🙈 dlatego też tego nie biorę już na kręgosłup.
Czyli ty brałaś ogólnie leki na nadczynność. No tu u mnie druga strona czyli niedoczynność a teraz nadczynność tylko przez przedawkowanie. Hmmm czyli muszę nastawić się na długi czas schodzenia 🤔😞 a z solgara nic chyba nie miałam miałam z allines kwas foliowy metylowy i Wit b6 i b12 i też wcale nie są jakieś tanie ale na mnie działały bo np homocysteina ładnie szybko spadła. Mysze wrócić do supli właśnie bo np kwas foliowy nie biorę od sierpnia ("obraziła się" delikatnie mówiąc).
Dzięki kochana za podpowiedzi. I trzymam mega kciuki ✊✊✊✊ za dorodna symulacje 😘 a powiedz mi będziesz chciała wszystkie komorki zapladnach? Czy nie zgodzą się w gyn.centrum?

Do góry