reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
A mi jest przykro, że kogoś ze wsi, z niskim wykształceniem czy osoby w jakimś tam wieku nazywa się 'ciemnotą'... trzeba się trochę szanować bez względu na poglądy...

I żeby nie było też jestem absolutną przeciwniczką P..S i zgadzam się z Wami, ale można się wypowiadać bez obrażania innych. I pamiętajcie że punk widzenia zależy od punktu siedzenia...
Ciekawa bo takich przytykow do elektoratu PIS I samego prezesa było tu duzo więcej, to dlaczego nagle oskarżenie o obrażanie innych jest skierowane wobec mnie? Już dość mamy pod górkę z iVF w Polsce , napisałam że to stereotyp bo oczywiście to są tylko statystyki i większość to nie znaczy wszyscy! Znam dużo osób że wsi która nie cierpi polityki PISu i też mi przykro że są wrzucani do jednego wora...

Ciekawa bo takich przytykow do elektoratu PIS I samego prezesa było tu duzo więcej, to dlaczego nagle oskarżenie o obrażanie innych jest skierowane wobec mnie? Już dość mamy pod górkę z iVF w Polsce , napisałam że to stereotyp bo oczywiście to są tylko statystyki i większość to nie znaczy wszyscy! Znam dużo osób że wsi która nie cierpi polityki PISu i też mi przykro że są wrzucani do jednego wora...
Napisałam ogólnie a że akurat pod Twoim postem to może dlatego że był najmocniejszy...
Myślę że nie jednej z nas rodzice, siostra czy brat głosowali na PiS i to ich sprawa my na to wpływu nie mamy...
Mi się nie podoba to że są tak nazywani i tyle...

Napisałam ogólnie a że akurat pod Twoim postem to może dlatego że był najmocniejszy...
Myślę że nie jednej z nas rodzice, siostra czy brat głosowali na PiS i to ich sprawa my na to wpływu nie mamy...
Mi się nie podoba to że są tak nazywani i tyle...
Najmocniejszy to może Twoje zdanie. Mi się nie podoba że jesteśmy nazywani gorszym sortem i że my i nasze dzieci będziemy wiele lat spłacać długi po tym rządzie..oraz to jak się szykanuje dzieci poczęte przez IVF...

Czy ktoras z was miala badany poziom homocysteiny. Troche czytalam na ten tamat i zbyt wysoki poziom ma ogromny wplyw na poronienia, zapłodnienia a nawet na nasienie.
Dzisiaj odebralam swoje tabletki Profetril i zaczynam kuracje juuupppii :)

Zwiększenie poziomu homocysteiny jest także niezależnym czynnikiem ryzyka:

• zakrzepicy żylnej
    • zatorowości
    • osteoporozy
    • wad cewy nerwowej i rozwijającego się dziecka w łonie matki
    • poronienia

reklama
Do właściwego przekształcenia homocysteiny niezbędne są witaminy z grupy B w tym kwas foliowy. Wariant genu MTHFR powoduje, że nie sę one właściwie przetwarzane przez co może występować ich deficyt. Tym samym właściwa przemiana homocysteiny zostaje zaburzona, co prowadzi, że wzrasta jej poziom we krwi.

Najczęstszą genetycznie uwarunkowaną przyczyną umiarkowanej hiperhomocysteinemii jest polimorfizm genu kodującego MTHFR. Jest to mutacja punktowa, polegająca na zamianie cytozyny na tyminę w pozycji 677 (C677T), prowadząca do zamiany alaniny na walinę. [1]
Wysoki poziom homocysteiny – dlaczego warto zrobić badanie MTHFR?
  • dowiesz się, czy wysoki poziom homocysteiny we krwi jest spowodowany mutacją
  • będziesz mógł obniżyć stężenie homocysteiny dzięki właściwie dobranemu leczeniu, a tym samym zmniejszyć ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu
  • Twój lekarz będzie wiedzieć jakie formy i dawki kwasu foliowego i wit. B12 Ci zalecić, aby skutecznie zmniejszyć poziom homocysteiny
  • będąc w ciąży zminimalizujesz możliwość poronienia i powstania wad cewy nerwowej u potomstwa
  • zyskasz informację, czy masz genetyczne predyspozycje do zakrzepicy

Do góry