reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
A wiec tak @Vinszka @Liliana87 i wszystkie zmutowane dziewczyny jak ja[emoji6][emoji6][emoji6]
Mam trombofilie wrodzona z mutacja heterozygotyczna w C677t w genie MTHFR
No i polimorfizm heterozygotyczny 4g/5g w genie PAI-1
Narazie mam brać wit B6, B12 i kwas foliowy 5 mg
Zobaczymy co na to wszystko ginekolog powie
A co Wam zalecono?

A wiec tak @Vinszka @Liliana87 i wszystkie zmutowane dziewczyny jak ja[emoji6][emoji6][emoji6]
A co Wam zalecono?
Oto moje mutacje. Mi dwoch lekarzy powiedziało,ze musze zmienic kwas foliowy, bralam wczesniej zwykly folik, zmienili mi na pregna start (ale tez w zwiazku z homocysteina 11.04) i wlaczyli polocard 75 1×1. Powiedzieli mi,ze mutacje te nie mają wplywu na zajscie w ciaze ale na ewentualne jej utrzymanie, ale najpierw musze zajsc a potem właczy się leki. Powiedziano mi też, ze dobrze ,ze te V-Leiden nie są złe. Nie bylam u genetyka, powiedzieli,ze nie ma potrzeby. Poczekamy na kariotypy i wtedy jak zajdzie potrzeba to bedziemy myslec. Po ost. Badaniach homocysteiny(11.19) zmienili mi znow kwas na prevenrik intense i wlaczyli modulatory homocysteiny z solagara. Maja w sobie b6 i b12 i nie kazali brac wiecej. Dzis w klinice dr znow powtorzyl,ze co najmniej 7 dni przed jakimkolwiek zabiegiem nalezy wstrzymac przyjmowanie polocardu ze wzgledu na rozrzedzoną krew , takze przed punkcja pauza.
Z ciekawostek powiem,ze jak wyszla mi trombofilia, to moja mlodsza siostra ciezarna powiedziala o tym swojemu dr i kazal tez jej zrobic badania ( byla wtedy w 16 tc) aby miec wiedze gdyby cos sie dzialo z ciaza jak reagowac. Jej rowbiez wyszla trombofilia, ale homozygotyczna i chyba wlasnie zamiat PAI ten V-Leiden jeden. Wlaczyl jej tylko acard i powiedzial,ze nie ma potrzeby wlaczania clexane, bo to juz 16tc i gdyby ja miala stracic to na poczatku ciazy. Jak zapytala onodstawienie acardu przed cc np to powiedzial,ze on nigdy nie odstawia nawet gdyby mial zrobic dwa cc pod rząd.. takze nie wiem czy polocard silniejszy czy co lekarz to opinia..
1562098328161.jpeg

A co Wam zalecono?

Ja mam podwójną heterozygote mthfr, Pai i czynnik V R2 tez w heterozygocie i mam zalecony femibion + kwas foliowy 5mg+ heparyne do minimum 8tc.
Jak homocysteine masz ok to nie ma sie co tymi wynikami bardzo przejmowac.

Ostatnia edycja:
Mi właśnie Kirow nie zalecał, już troszkę panikowałam, że czemu nie kazał badać....ale muszę mu zaufać i wierzyć że to leczenie, które zalecił jest właśnie dla mnie
Powiem na swoim przykładzie .....też zarodki niby ok, wszyscy zapewniali że w moim przypadku to bardzo duże szanse na powodzenie...bo mam dziecko z naturalną, a jednak się nie udaje. Paśnik zalecił badania, pominął kiry bo stwierdził że skoro mam dziecko to nie możliwe że z nimi coś nie tak. I jak cała immunologia wyszła ok, postanowił jako ostatnie zlecić mi kiry ale pamiętam jak mówił mi, że to byłby jaki ewenement że zdarza się to niezwykle rzadko ,że cała reszta ok a kiry źle . No i się zdarzyło...brakuje mi 7 kirow...sama tego nie pojmuje jak to możliwe że nie mając 7 kirow w tym 4 bardzo ważnych zaszłam w ciążę . Być może dlatego że mam BX a nie AA. Naprawdę nie wiem co myśleć .

Ja mam podwójną heterozygote mthfr, Pai i czynnik V R2 tez w heterozygocie i mam zalecony femibion + kwas foliowy 5mg+ heparyne do minimum 8 mies.
Jak homocysteine masz ok to nie ma sie co tymi wynikami bardzo przejmowac.

No wlasnie dostałam wyniki mutacji a wyniku homocysteiny nie
Muszę podpytać na oddziale czy robili chyba ze zapomnieli wkleić w wypis
A heparyna u Ciebie od jakiego momentu ?

reklama
Do góry