reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Aduś, moje AMH przed elektrokauteryzacją wynosiło 9,8 i nie oznaczało to PCO.

Spotkanie, jak najbardziej aktualne.
We wtorek mamy wizytę u ginekologa-androloga w Invikcie, ale w Warszawie. Zobaczę co nam powie.
A przed naszą Inviktą cały czas się bronię.

reklama
Cześć Aduś :-)

nic się nie zmieniło - mój suwaczek odlicza czas :-D

w tej ofercie jest to:

Programu In Vitro OPTIMUM to przede wszystkim:

• Podstawowe procedury medyczne w jednej opłacie ryczałtowejProgram zawiera standardowe procedury medyczne, które warunkują wykonanie zabiegu zapłodnienia pozaustrojowego, między innymi: ICSI, hodowla do stadium blastocysty, znieczulenie ogólne do zabiegu Pick-up.
  • Pakiet leków do stymulacji bez limitów!
    Zryczałtowana opłata za Program
    - nielimitowany pakiet leków do stymulacji!
  • Oszczędność kosztów leczenia do 10%
    w stosunku do standardowej procedury in vitro.
Koszt Programu In Vitro OPTIMUM: 10.490 zł

ja się nie skuszę :baffled:

Lawendowy Sen to Ty we wtorek będziesz w stolicy, a ja w Gdańsku :-) dobrze,że się wybierasz do tego lekarza :tak: a mi się przypomniało,że we wtorek to ja jeszcze mam wizytę w Olsztynie odnośnie tej mojej tarczycy, ale na szczęście późno, więc zdąże bez problemu

Sony, bardzo wysokie amh, chyba faktycznei PCO, ale czy mi sie wydaje czy ty pisalam wczesniej ze mialas ponad 5, czy mi sie z kim innym pomylilo?? wiec teraz by bylo nizsze? robilas je w 3 dniu? mi sie towje wyniki wydaja naprawde , fsh powinno byc niskie i jest
Lawendowy a ty jak, nadal rozwazasz Invikte? czytalam ze wprowadzaja teraz jakas nizsza opłate łącznie z lekami
Aduś tak moje AMH to 5,4 i lekarz mi powiedział że może wskazywać na PCO, nie powtarzałam go jeszcze, dopiero jutro idę. Jestem po laparoskopii z kauteryzają w lutym, więc bardzo mnie ciekawi jaki teraz wyjdzie wynik. Lekarz też powiedział, że musi u mnie uważać ze stymulacją, bo przy tak wysokim często hiperka występuje.
Te wyniki co cytowałam były Moni:))) Ona ma wynik AMH 8.
Tu wam wklejam artykuł:
"Niepłodność jest poważnym problemem społecznym. Czasem jednoznaczne wyjaśnienie przyczyny takiego stanu jest niemożliwe. Badania ostatnich lat wskazują na ogromne znaczenie określenia poziomu hormonu antymüllerowskiego we krwi pacjentek z problemami rozrodu. Wydaje się, że AMH stanowi unikalny parametr endokrynologiczny, oceniający funkcje żeńskich gonad płciowych.Hormon antymüllerowski (ang. anti-müllerian hormone, AMH) jest dimeryczną glikoproteiną produkowaną przez komórki ziarniste obecne w preantralnych i małych antralnych pęcherzykach w jajniku. Należy on do nadrodziny peptydowych czynników wzrostu i różnicowania czynnika wzrostu TGFβ. Występuje on zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, odgrywając zupełnie inna rolę u poszczególnych płci.AMH stanowi:
— wskaźnik oceny płodności
— marker rezerwy jajnikowej
— czynnik prognostyczny przedwczesnego wygasania funkcji jajników
Okazuje się, że u zdrowych kobiet od okresu dojrzewania do 25 roku życia nie obserwuje się znacznych zmian poziomu AMH w osoczu. Sytuacja zmienia się diametralnie w okresie perimenopauzalnym, gdzie wartości AMH znacznie się obniżają i mogą być nieoznaczalne. Z podobną sytuacją mamy do czynienia u kobiet z przedwczesnym wygaśnięciem czynnościjajników (eng. premature ovarian failure, POF). Wyniki badań z ostatnich lat wskazują, że pomiar stężenia AMH we krwi u kobiet z zespołem policystycznych jajników (ang. polycystic ovary syndrome, PCO) może być markerem oceny ciężkości choroby, natomiast u kobiet z POF wskaźnikiem obniżającej się rezerwy jajnikowej [1]. Wiadomo, że wraz z wiekiem spada ilość wytwarzanych pęcherzyków jajnikowych. U kobiet posiadających wiele małych pęcherzyków, a także z zespołem PCO, stężenie AMH jest wysokie. U kobiet z niewielką ilością pęcherzyków oraz kobiet po menopauzie występuje niski poziom hormonu antymülerrowskiego.Oznaczenie stężenia AMH może służyć aktualnej ocenie potencjału macierzyńskiego, pozwalając określić zdolność pacjentki do uzyskania własnych komórek jajowych oraz oszacować czas, w jakim kobieta będzie w stanie zajść w ciążę. Przypuszcza się, że szanse powodzenia zapłodnienia in vitro rosną wraz ze wzrostem poziomu AMH, a tym samym stężenie AMH koreluje z odsetkiem prawidłowo zapłodnionych komórek. Znajomość poziomu rezerwy jajnikowej, dzięki oznaczeniu AMH, pozwala na zaplanowanie leczenia w razie problemów z zajściem w ciążę. Niski poziom rezerwy jajnikowej może wiązać się z koniecznością pobrania i zamrożenia komórek jajowych zanim rezerwa ulegnie wyczerpaniu.Dodatkowym atutem AMH jest możliwość wykorzystania oznaczenia w przewidywaniu momentu wejścia w okres menopauzy. Wraz ze wzrostem pęcherzyka poziom AMH stopniowo się obniża. Mimo to stężenie AMH w osoczu jest dość stabilne, co pozwala na wykonanie badania w dowolnym dniu cyklu. AMH odzwierciedla stały FSH-niezależny wzrost pierwotnych pęcherzyków jajnikowych [2].Ze względu na stosunkowo krótki okres wykorzystania oznaczenia i braku rutynowego badania poziomu AMH w przeszłości, wyznaczenie zakresów referencyjnych może nastręczać pewne trudności. Wysokie poziomy AMH we krwi (powyżej 3,0 ng/ml) zwykle wiążą się z PCOS. Poziom prawidłowy wynosi zazwyczaj ponad 1,0 ng/ml aczkolwiek wartości w granicach 0,7 do 0,9 ng/ml mogą być traktowane jako wartość prawidłowa niska. O bardzo niskim poziomie mówi się gdy wartości AMH są poniżej 0,3 ng/ml [3]. Wartości prawidłowe mogą różnić się pomiędzy poszczególnymi laboratoriami.Należy także wspomnieć, że AMH u mężczyzn wytwarzany jest przez jądra w okresie życia płodowego i przed okresem dojrzewania płciowego. W życiu płodowym AMH powoduje zanik przewodów Müllera, natomiast w okresie przedpokwitaniowym wpływa na rozwój i czynność jąder. Stężenie AMH pozwala na dobrą ocenę czynności tkanki jądrowej przed okresem dojrzewania. Wykonanie oznaczenia AMH może ułatwić decyzję terapeutyczne u dzieci z wnętrostwem i zaburzonym rozwojem narządów płciowych [4].Do tej pory powszechnie stosowany w ocenie rezerwy jajnikowej był poziom folikulotropiny, wykonywany w pierwszych dniach cyklu pacjentki. Obecnie okazuje się, że rewolucyjnym osiągnięciem w zakresie kontroli płodności i planowania potomstwa jest możliwość określenia poziomu AMH. Tempo życia nowoczesnych kobiet często prowadzi do odwlekania decyzji o podjęciu macierzyństwa. AMH może stać się nie tylko sposobem na terapię zaburzeń płodności, ale także istotnym wskaźnikiem wpływającym na zmianę życiowych priorytetów kobiety.

AMH stanowi unikalny parametr endokrynologiczny, oceniający funkcje żeńskich gonad płciowych
"

Ostatnia edycja:
reklama
Sony ale ze mnie gapa :szok: przepraszam ! ja nie powtarzam amh bo nic mi to nie da..a lekarze twierdza ze sie dobrze stymulowalam więc jest ok .. za to wkurza mnie brak @:wściekła/y:
Kate ty mieszkasz w Norwegii, dobrze doczytalam ? a w jakim miescie? moj M jezdzil tam przez ostatni rok , a ja do niego raz w miesiacu no i za tydzien znow rusza tym razem na polnoc, a ja bede go pewnie odwiedzac :-)

Do góry