reklama
Sylwia a ty wiesz co to są za leki, te które kazali Ci barć? wiesz na co ona są i po co je bierzesz??? Ja z ciekawości sprawdziłam je i poczytałam o nich w necie i jestem przerażona! Encorton, progynova, Amotaks w ulotkach tych leków jest wyraźnie napisane że nie wolno stosowac ich w ciąży i w ogóle nie mają one z nią nic wspólnego. Ten Encorton jest na jakieś zapalenia stawów itp, Amotaks na zapalenie ucha i zatok, a skutkach ubocznych tych leków nie wspomne pytałaś lekarza w jakim celu masz brać te leki??? bo mi się to kompletnie nie kleji
Kate witaj:-) Przykro mi z powodu aniołka trzymam kciuki za criotransfer i zdrową ciażę
Kate witaj:-) Przykro mi z powodu aniołka trzymam kciuki za criotransfer i zdrową ciażę
Gotadora - jeżeli to nie tajemnica, to mieszkasz mocno blisko Olsztyna? Bo ja przez jakiś czas miałam swój drugi dom w Bartoszycach jeżeli coś ci to mówi
kinga - ja sie urodzilam i wychowalam w Bartach :-) na dzialkach ale tan swiat maly
hola serdecznie gratuluje pozytywnej betki. zycze ladnych przyrostow,
a jutro jak znajde chwilke to pochwale sie moim kociakiem ;-)
Ostatnia edycja:
Kinga_1
Fanka BB :)
Elala - faktycznie ten świat mały Mnie na trochę przywiało tam, a teraz już tylko odwiedzam znajomych czasami.
Roxii - encorton się bierze po to, żeby zarodek miał większe szanse na przetrwanie w organizmie, tzn.żeby ciało nie potraktowało zarodka jako ciała obcego i nie odrzuciło.
Kate071 - witaj
Roxii - encorton się bierze po to, żeby zarodek miał większe szanse na przetrwanie w organizmie, tzn.żeby ciało nie potraktowało zarodka jako ciała obcego i nie odrzuciło.
Kate071 - witaj
Sylwia1985
Mamusia Sierściuszka
Roxii - wiem i to doskonale. Z zawodu jestem lekarzem, tylko innej specjalności.
Encorton to jest steryd, także jak na steryd przystało ma baaardzo dużo przeciwskazań i skutków ubocznych (oj przypomina mi się jak lubili z tego maglować na studiach), jednak także hamuje odpowiedź immunologiczną organizmu, który może potraktować zarodek po embriotransferze jako ciało obce.
Progynova jest lekiem z reguły stosowanym przy menopauzie, ale nie tylko. Sprzyja rozrostowi błony śluzowej endometrium i ma parę innych cech sprzyjających. Te działania niepożądane są jak przy innych hormonach. Jeżeli masz przykładowo nowotwór jajników czy inny jakiegoś gruczołu dokrewnego - podawanie wtedy hormonu sprzyja rozrostowi. Aleee, jakby poczytać działania hormonów jakie dostajemy w zastrzykach to dopiero włos się na głowie jeży.
Amotaks to antybiotyk po punkcji - stosowany w celu zapobieżenia stanowi zapalnemu układu rozrodczego, które doprowadziłyby do odłożenia terminu embriotransferu na kolejny miesiąc.
Wszystkie podane leki stosuje się jedynie do czasu testu, czyli mają sprzyjać zagnieżdżeniu się zarodka. Odstawia się je stopniowo, ale do tygodnia czasu po wyniku (nie ważne czy pozytywny czy negatywny) zaprzestaje się przyjmowania encortonu i progynovy. Pozostaje luteina (do 10 - 12 tyg) i folik (do czasu podania kompleksu witamin, które już będą miały kwas foliowy). Antybiotyk przyjmuje się zawsze około 5-7 dni - także szybko po punkcji kończy się (w moim przypadku) amotaksem (2 doba po embriotransferze go odstawiłam).
Encorton to jest steryd, także jak na steryd przystało ma baaardzo dużo przeciwskazań i skutków ubocznych (oj przypomina mi się jak lubili z tego maglować na studiach), jednak także hamuje odpowiedź immunologiczną organizmu, który może potraktować zarodek po embriotransferze jako ciało obce.
Progynova jest lekiem z reguły stosowanym przy menopauzie, ale nie tylko. Sprzyja rozrostowi błony śluzowej endometrium i ma parę innych cech sprzyjających. Te działania niepożądane są jak przy innych hormonach. Jeżeli masz przykładowo nowotwór jajników czy inny jakiegoś gruczołu dokrewnego - podawanie wtedy hormonu sprzyja rozrostowi. Aleee, jakby poczytać działania hormonów jakie dostajemy w zastrzykach to dopiero włos się na głowie jeży.
Amotaks to antybiotyk po punkcji - stosowany w celu zapobieżenia stanowi zapalnemu układu rozrodczego, które doprowadziłyby do odłożenia terminu embriotransferu na kolejny miesiąc.
Wszystkie podane leki stosuje się jedynie do czasu testu, czyli mają sprzyjać zagnieżdżeniu się zarodka. Odstawia się je stopniowo, ale do tygodnia czasu po wyniku (nie ważne czy pozytywny czy negatywny) zaprzestaje się przyjmowania encortonu i progynovy. Pozostaje luteina (do 10 - 12 tyg) i folik (do czasu podania kompleksu witamin, które już będą miały kwas foliowy). Antybiotyk przyjmuje się zawsze około 5-7 dni - także szybko po punkcji kończy się (w moim przypadku) amotaksem (2 doba po embriotransferze go odstawiłam).
Ostatnia edycja:
kaska31
Niemartw sie ja tez bralam progynova.Sylwia a ty wiesz co to są za leki, te które kazali Ci barć? wiesz na co ona są i po co je bierzesz??? Ja z ciekawości sprawdziłam je i poczytałam o nich w necie i jestem przerażona! Encorton, progynova, Amotaks w ulotkach tych leków jest wyraźnie napisane że nie wolno stosowac ich w ciąży i w ogóle nie mają one z nią nic wspólnego. Ten Encorton jest na jakieś zapalenia stawów itp, Amotaks na zapalenie ucha i zatok, a skutkach ubocznych tych leków nie wspomne pytałaś lekarza w jakim celu masz brać te leki??? bo mi się to kompletnie nie kleji
cześć najtwardsze kobiety na świecie:-). Wszystkim życzę pogodnego i radosnego dnia:-).
Chyba z emocji w ogóle nie mogłam w nocy spać. ale nic to ważne żeby wszystko było dobrze.
Kate witaj na forum. Naprawdę dobrze trafiłaś. powodzenia w staraniach, musi się udać.
Chyba z emocji w ogóle nie mogłam w nocy spać. ale nic to ważne żeby wszystko było dobrze.
Kate witaj na forum. Naprawdę dobrze trafiłaś. powodzenia w staraniach, musi się udać.
Ostatnia edycja:
Zosia_K
Hej dziewczynki byłam na urlopie i trochę mnie pochłonęło po nim czytanie przeze mnie przywiezionyck książek.
Witam wszystkie nowe dziewczyny i za Was i za zadomowione tutaj ciągle trzymam kciuki, nawet jak nie wchodzę to wiem że tam gdzieś jest setki takich jak my i przesyłam pozytywne fluidki od mojego bąbla.
Roxii ja też brałam tylko Crinone żel ale podobno najlepszy na rynku progesteronowym. Trzymam kciukasy za testowanko, czekaj cierpliwie i staraj się jak najwięcej relaksować i wizualizować swoje maleństwo. ja tak robiłam cały proces zagnieżdzania, rozwoju i narodzin, widać trochę pomogło.
Elala dziękuje za zaproszenie do grona przyjaciół, jak TY się wogóle czujesz?
Narazie podczytałam tylko 2 ostatnie strony ale postaram się to jakoś nadgonić.
Witam wszystkie nowe dziewczyny i za Was i za zadomowione tutaj ciągle trzymam kciuki, nawet jak nie wchodzę to wiem że tam gdzieś jest setki takich jak my i przesyłam pozytywne fluidki od mojego bąbla.
Roxii ja też brałam tylko Crinone żel ale podobno najlepszy na rynku progesteronowym. Trzymam kciukasy za testowanko, czekaj cierpliwie i staraj się jak najwięcej relaksować i wizualizować swoje maleństwo. ja tak robiłam cały proces zagnieżdzania, rozwoju i narodzin, widać trochę pomogło.
Elala dziękuje za zaproszenie do grona przyjaciół, jak TY się wogóle czujesz?
Narazie podczytałam tylko 2 ostatnie strony ale postaram się to jakoś nadgonić.
reklama
Podziel się: