reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

A.. no i czekam na wyniki immuno, Cżeśc wyników bedzie w przyszlym a reszta za 2 tygodnie.. 12/11 wizyta u prof. sama nie wiem po co ale moze cos wymysli .. Zastanowily mnie te wlewy ktore Invicta robi po kilku nie udanych podejsciach...dlaczego więc ja mam ich nie miec.. Buziaki !
A.. no i piszcie jak jakies spotkanie ustalicie ;)

reklama
Imsi witaj!! a dlaczego mialby cie tu ktos nei przyjąć :) z chęcia pomożemy, napewno nie jedna sie wypowie.
1. przygotowania to spory badan do porobienia na poczatku przed wizytą - infekcje, hormony , AMh , zalezy jaką klinike wybierzecie, ptem w zaleznosci od rodzaju protokolu (dlugi czy krotki) jeden cykl - wyciszanie, drugi - stymulacja, zaplodnienie, transfer i czekanie na testowanko :)
2. w miesiacu to raczej nie bo zanim bedzie miec wizyte kwalifikujaca porobicie badania a potem dopiero procedury czyli kolejny 1 lub 2 miesiace
3. najlepiej jak oddaje swieze, tj w dniu punkcji, mrozone to tylko w wypadku koniecznosci
4. bedzie stymulowana lekami hormonalnymi LH z FSH i agonista lub antagonista - zastrzyki, nic strasznego, naprawde do przezycia :)
5. zalezy czy zdecydujecie sie na podanie 2 czy 1 zarodka, jesli u was IMSi to mozna probowac dwa bo jest troche wieksze ryzyko slabszych zarodkow ale kazdy przypadek moze byc zupeknie inny :)
Takze do dziela !! powodzenia :)

Hejka . Chyba bede tu jedynym facetem chyba mnie nie wyrzucicie nie?. Eh... z żona staramy sie o dziecko od 3 ch lat metoda naturalna ale nie wyszło do tej pory 1 dna pozamaciczna, 2 poronienia i wkońcu zdecydowaliśmy się na dogłębne badanie. Wyszlo że problem nie leży po żonie stronie tylko po mojej. Mam maksymalną teratospermie - plemniki o nie prawidłowej budowie. Wg. Wskaznika Krugera plemniki o prawidłowej budowie powinny stanowić powyżej 20% u mnie było 0% ale dokladne badania potwierdzily że jest tam odsetek plemników dobrych. Nas ratuje tylko metoda in vitro IMSI , daja nam 33 % że sie uda.

Pytania.
1) Jak wyglada przygotowanie do metody in vitro u kobiety i mezczyzny ,
2) czy mozna sie zmiescic czasowo w miesiącu wraz z zapłodnieniem (mieszkamy za granicą dlatego jesteśmy ograniczeni bycia w Polsce)
3) czy mezczyzna musi drugi raz oddawac plemniki czy sa moze zamrazane?
4)Slyszalem ze zona dostanie jakies leki ktore musi przez jakis czas brac. czy to prawda?
5) czy to prawda że po in vitro jest wieksze prawdopodobienstwo urodzenia bliźniaków?
6) Ile po nie udanej probie trzeba odczekac do kolejnej próby?

Czytalem rozne wasze histore i ciesze się ze niektórym z Was sie udalo i oby tak dalej a tym którzy nadal próboją życzę powodzenia!!!!!!!
Ja się nie chce wypowiadać co do procedury IMSI ale jest jeszcze coś takiego
PICSI to test reakcji akrosomalnej plemników, najnowsza metoda selekcji plemników do procedury ICSI/IMSI.
W stosowanych obecnie procedurach wspomaganego rozrodu ICSI oraz IMSI niezwykle istotnym etapem jest wybór dojrzałych i prawidłowych plemników, które następnie są transferowane do oocytów w celu ich pozaustrojowego zapłodnienia. Dostępne do tej pory techniki umożliwiały embriologom wizualną ocenę plemników na podstawie ich ruchliwości i morfologii, bez możliwości oceny zdolności do zapłodnienia (w tym oceny integralności materiału genetycznego).
Głównym składnikiem otoczki oocytu (komórki jajowej) jest hialuronian. Tylko dojrzałe plemniki posiadają receptor, dzięki któremu następuje ich wiązanie z oocytem, co poprzedza bezpośrednio zapłodnienie. Plemniki niedojrzałe nie są zdolne do takiej reakcji.
W opisywanej metodzie PICSI wykorzystuje się płytki z próbkami hialuronianu w postaci hydrożelu, do którego selektywnie wiążą się wyłącznie dojrzałe plemniki preparowanego nasienia. Wyselekcjonowane gamety są następnie wykorzystane w procedurze ICSI/IMSI zwiększając ich skuteczność.

Metoda PICSI naśladuje naturalny proces łączenia plemnika z komórką jajową, przez co pozwala na selekcję plemników w oparciu o ich zdolność wiązania się do hialuronianu. W rezultacie, wybrany plemnik jest zasadniczo taki sam jak ten, który w naturalnym procesie rozrodczym osiąga komórkę jajową w celu jej zapłodnienia.

witaj imsi. ale pytań zadałeś. przed inv są badania np. takie jak sony wypisała kilka postów wyżej. jeśli chodzi o czas to zalezy od wynikow kobiety a co za tym idzie metody jaka lekarz prowadzący uzna za odpowiednią do waszego przypadku. do inv, nasienie jest oddawane w dniu punkcji jajników. co do mrożenia to raczej zupełnie oddzielny temat. kobieta jest stymulowana żeby wyprodukowac jajeczka. czy jest szansa na bliźniaki to zależy ile zarodków jest podanych podczas transferu i czy wszystkie podane się zagnieżdża.( ostanio posypało się tu u nas bliźniaczkami:). Jeśli chodzi o następną próbę to tez indywidualna sprawa , zazwyczaj trzeba ze dwa cykle żeby sie organizm zregenerował.
mam nadzieje że trochę ci pomoglam. pewnie dziewczyny coś dopiszą.powodzenia

Ostatnia edycja:
aduś bardzo się cieszę, że czujesz się troszkę lepiej i wracasz do walki . Co do spotkanka to może być całkiem miło. Dzisiaj byłam na gorącej czekoladce z lawendowym snem. Następnym razem może się do nas przyłączysz aduś?

reklama
Człowieka chwilę nie było, a tu wysyp postów, normalnie jak grzybów po deszczu:-D

Aduś, spokojnie możesz dołączyć następnym razem. Będzie mi bardzo miło. Myślę, że Madzialenak nie będzie miała nic przeciwko:-D

Molla, jak Ci idzie zakładanie konta na fb?

Do góry