nieagatka
Fanka BB :)
My robiliśmy badania genetyczne kariotypy zalecenie w klinice u nas koszt był około 1500zł za moje i męża razem czekaliśmy około 3 tyg na wyniki bo są wysyłane i badane i hodowane . Jeżeli macie możliwość i finanse to warto zrobić bo dużo mogą powiedzieć chodzi czy są odpowiednie chromosomy .Każdy zdrowy człowiek posiada 46 chromosomów, z czego 23 chromosomy odziedziczył po ojcu, a 23 chromosomy odziedziczył po matce. Prawidłowy kariotyp żeński to 46 XX a męski 46 XY. Badanie takie wykonuje się jeżeli były poronienie albo coś się nie udało.Ja bym zrobiła , u nas problem był u meża bardzo słabe nasienie i praktycznie większość uszkodoznych i szansa na ciąże naturalna 0% była.Akurat u nas udało się za pierwszym razem. Porob wszytskie badania jakie masz zlecone i ew zapytaj o badanie genetyczne jeżeli nie mas ich zleconych.Link do: Badanie kariotypu u par starających się o dziecko i po poronieniu
U mnie w wielszosci klinik kariotypy to podatawowe badanie przed ivf i bez tego nie zaczynaja nawet procedury.