reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Lolitka, wit C biorę przy okazji bakterii escherichia coli w moczu (dostałam również antybiotyk i piję sok z żurawiny). Dzięki Ci wielkie za radę, zaopatrzę się w odpowiednie witaminki. Myślę, że najlepiej skumulowane są one właśnie w Femibion Natal Classic. Wiem, że czasu coraz mniej, a jak pytałam się mojego endokrynologa, to powiedział, "że z kwasem foliowym trzeba uważać, bo można przedawkować". I weź bądź tu mądry:-D
Zresztą oznaczyłam sobie Na, K, wit B12 i badania wyszły w normie.

reklama
Madzialanek
metypred ma takie same działanie jak encorton, ma za zadanie osłabić immunologie organizmu zeby nie odrzucic zarodka, więc encorton nie jest ci potrzebny. Co do aspiryny można zastapic ją acardem, ale powiem szczerze ze ja bym sama z takimi lekami nie kombinowała, bo później jeszcze pozostaje kwestia odstawiania ich, aspiryna i acard nie jest wskazana a wrecz zabroniona w 3 trymestrze, a jak sama zaczniesz brac to kiedy odstawisz ?
Skoro masz clexane to myśle ze wystarczy.

Anula,

encorton i clexane sa na recepte, a acard jest bez recepty, no ale powstaje pytanie kiedy odstawic. Mi lekarz odstawił w 18 tc, sama nie wiedziałąbym kiedy i bałabym się.

Lolitka Jak mozesz to mi podaj z gory dziekuje!:-) Mam jeszcze jedno pytanie czy w waszych klinikach zwracaja uwage na wskaznik BMI? Ja mam problemy z waga w zwiazku z Hashimoto,zastanawiam sie czy to nie mialo znaczenia w 2 porazkach.

Elona wage wpisujesz w pakiecie stymulacyjnym. Jednak mojego ginekologa jak i ginekologa w Norwegii bardziej obchodził obwod brzuszka. Na internecie wyczytalam,ze najlepsze BMI to 20-24 powyzej 27 ma dosc spory wplyw na plodnosc.ale czy to prawda??moja sasiadka wazy grubo ponad 100 i ma 3 piekne zdrowiutkie iskiereczki. Ja mam BMI 26.8. jak sie nie uda to zanim podejde do kolejnego in vitro na pewno zaczne sie odchudzac. NIe wiem niestety jak to zrobie, bo jem bardzo malo, ale choćbym miała codziennie na fitness biegac to mi sie uda.Musi...

Lolitka no właśnie ostatnio zrobiłam, nawet na chwilę go umieściłam, ale wtedy też po I usg go zrobiłam i się nie udało, dlatego zaczekam na serduszko :) Tak bedzie bezpieczniej:))

lawenda - aha, no jak mocz niedobry to rozumie. trza witaminke jesc. i zgadzam sie z twoim lekarzem - nie ma czegos takiego ze mozna se brac witamin ile sie chce. kazdy nadmiar moze byc szkodliwy wiec trza wsio z glowa i umiarem. wiecej nie znaczy zawsze lepiej

anula - clexane i encorton sa na recepte. jak chcesz brac to trza kombinowac. ja oczywiscie kombinowalam bo lekarz mi nic nie dal i wsio na wlasna reke bralam. a mieszkam za granica wiec podwojnie ciezko - ale w necie mozna wsio kupic. acard to aspiryna. w anglii mozesz pewnie kupic tzw aspiryne nasercowa (male profilaktyczne dawki dla sercowcow). wazne zeby dawka aspiryna nie byla wieksza niz 75.

krolik - z odstawianiem lekow nie ma jednoznacznych wyznacznikow. co lekarz to inne zdanie kiedy dobrze odstawic. jedni wogole nawet nie chca zeby pacjentka brala jakiekolwiek leki. inni ci pokaza badania ktore niby udowadniaja ze branie pomaga. ale juz jak dlugo brac to nie wiadomo. jak sie czlek zorientuje w temacie to latwo okreslic mniej wiecej kiedy i co. ja sie sama leczylam - ot i tyle. nikt nie bierze nic do 3 trymestru chyba ze masz ostre wskazania do tego. nawet w 2 trymestrze sie wiekszosci nie bierze. kwestie sie rozgrywaja czy brac od transferu do tego 10 tygodnia-12tego i co mozna brac.

elona - wysylam ci. co do BMI - BARDZO WAZNE ! jesli masz nadwage spora nie trac pieniedzy nawet na podejscie tylko postaraj sie zrzucic wage tyle ile mozesz. bardzo wplywa na implantacje zarodka a potem utrzymanie choc bardziej o implantacje chodzi.

Elona,a jaki masz obwód w pasie? Lekarz w Norwegii mi powiedział,ze jak ktos ma powyzej 90 to moga nawet odmowic in vitro. Ale tam jest finansowane przez panstwo moze dlatego trzeba spelniac duzo wiecej wytycznych.

reklama
Niuska co do obwodu to pierwszy raz slysze,jestem na pograniczu 90.Szczerze mowiac to nikt nawet mi sie nie pytal w klinice.

Do góry