reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny jak chcecie czyms sie zajac to.polecam serie "Millenium" Stieg Larsson to sa 3 czesci i czwarta czesc "co nas nie zabije" napisana przrz Davida Lagercrantz
Powiem Wam tylko ze nic nie zrobicie na czas czytania i nawet sie nie zorientujecie jak cza bedzie lecial.

Świetna seria, obiady robiłam na odwal bo się nie mogłam doczekać powrotu do czytania. Nawet na kibelek chodziłam z książką :-D

Pierwszy dostałam dość szybko bo po 20 dniach, a teraz aktualnie 39dc i cisza... beta po zabiegu juz tylko 3 , a w pon robiłam kontrolna to mniej niż 0,1. Ogólnie to dostałam juz zielone światło ale stresuje sie teraz brakiem okresu [emoji853]

"Będziesz szczęśliwa"-powiedziało Życie "...ale najpierw nauczę Cię być silną"

A na wywołanie nic nie dostałaś?
Myślałam że @ będzie zaraz po zabiegu :(

Haha to tez:)
Jak sie dzis czujesz kochana? Jestes juz w domu?

Tak, wyszłam już wczoraj. Dziś już nic nie boli, nawet bóle okresowe przeszły. Leżę i oglądam Miasto aniołów po raz setny chyba. Wezmę się później za odchwaszczanie ogródka to może przez wysiłek @ szybciej przyjdzie. No i głowę czymś zajmę.

a moze blokada nie pomaga w zagniezdzeniu..sama nie wiem
W Stanach Zjednoczonych od lat prowadzi się zakrojone na szeroką skalę badania na temat wpływu psychiki na poczęcie dziecka. W Polsce problem niestety bywa spychany na plan dalszy, o niepłodności mówi się zaś raczej tylko w kategoriach stricte biologicznych. A nadmierny stres, napięcie czy zła kondycja psychiczna mogą być przyczyną przejściowej niepłodności u prawie 30% par starających się o dziecko. Umysł i ciało ściśle są bowiem ze sobą powiązane. Nasza psychika może mieć wielki wpływ na zajście w ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.

Wiele par nie zdaje sobie zaś sprawy z tego, że to właśnie ich psyche utrudnia poczęcie dziecka, a źródło problemów może tkwić nawet we wczesnym dzieciństwie. Na świadomym poziomie mężczyzna czy kobieta mogą bardzo mocno pragnąć dziecka, na poziomie podświadomym – z jakiś ukrytych przyczyn – umysł nie daje na to zgody. Trudność często stanowią także bariery emocjonalne i finansowe, nie pozwalające na zgłoszenie się do psychoterapeuty. W naszym społeczeństwie niestety w wielu przypadkach wciąż pokutuje stereotypowe postrzeganie ludzi, którzy decydują się na terapię, jako chorych psychicznie.
Natura wyposażyła nas w pewne mechanizmy obronne, które czasem nie pozwalają na spłodzenie potomstwa. Silni, dojrzali, mający poczucie własnej wartości i atrakcyjności małżonkowie stanowią odpowiednie „środowisko” dla nowego życia. Zmęczona, niestabilna emocjonalnie, zestresowana i przepracowana para może po prostu nie wydać potomstwa. Natura chroni się w ten sposób przed słabszymi jednostkami, a oprócz walorów biologicznych (szerokie biodra u kobiet czy sprawność fizyczna u mężczyzn) dużą rolę w zajściu w ciążę odgrywa właśnie dobra kondycja psychiczna małżonków.Problemy emocjonalne mogą pojawić się też po długich i bezowocnych staraniach. Para maksymalnie koncentruje się wtedy na poczęciu dziecka. Ciąży ciągle nie ma. To rodzi frustrację i pogarsza kondycję psychiczną. Mogą pojawić się kłopoty małżeńskie. Co z kolei prowadzi do powstania podświadomej blokady przed poczęciem dziecka. W ten sposób koło się zamyka.

Kapito ??? ;)pory luzowac i ksiazki czytac:D:D:D

Cześć dziewczyny, dawno nic nie pisałam, ale czytam Was codziennie. Miałam w sierpniu startować do crio, ale niestety po dziś dzień nie zjawił się okres. Ostatni był na początku lipca. Zrobiłam ze trzy testy, ale niestety cud się nie zdarzył. W końcu wkurzyłam się i zaczęłam brać duphaston na wywołanie. Tylko teraz mam pytanie do dziewczyn, które go stosowały właśnie w tym celu. Ile dni powinno się brać? Co mi chodzi po głowie, że pięć, ale pewna nie jestem. Mam nadzieję, że wrzesień będzie dla mnie szczęśliwy. Trzymam kciuki za Ciebie dżoasia, jak mniemam moja imienniczko :) Twoje posty wywołują uśmiech na mej twarzy. A tu taki obrazek dla Ciebie. Nie mogłam się powstrzymać :)
21150475_2252796704946728_4524294201570073559_n.jpg

Jedź na betę w poniedziałek, po co masz się stresować jak wynik będzie nie taki jak byś chciała. Pozdrawiam dziewczyny serdecznie !!

Załączniki

• 21150475_2252796704946728_4524294201570073559_n.jpg
    21150475_2252796704946728_4524294201570073559_n.jpg
    32,1 KB · Wyświetleń: 459
reklama
Do góry