reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Jeszcze godzinę temu zamulałam byłam taka śpiąca.. a teraz oczy wielkie złotówy znowu to samo...
ahh ta moja nadzieja..

kate_p7 Moim zdaniem warto w Twoim przypadku zrobić PGD, bo wiek powyżej 35 lat jest czynnikiem, który może zwiększyć ryzyko chorób genetycznych (nawet jeśli kariotyp macie prawidłowy). Możesz wyjaśnić Czemy PGD ma jakoby zmniejszać szanse na zajście w ciążę?

Gosiu, myślę że chodziło o to, że sama procedura PGS i PGD zmniejsza szanse na uzyskanie dobrych zarodkow. Zwyczajnie dlatego, ze trzeba im zrobić biopsję. Najchętniej robią ja z blastocyst bo dla zarodkow najbezpieczniej robić biopsje jak juz rozwinie się trofoblast. Co oznacza trzymanie wszystkich zarodków do 5tego dnia. No i sam czas badania. Invimed niby ma na stronie, ze robią biopsje 3 dnia, wynik po 2 dniach i transfer. W praktyce wszystkie trzymali do 5 dnia, transfer odroczony a wszystkie zarodki zamrożone. Materiał z biopsji wysyłany jest do Hiszpanii na badanie. Wynik po ponad miesiącu. Oczywiście te co dotrwają. Mi z 13 zapłodnionych dotrwało 5 i podobno to super wynik.

Jesli kiedykolwiek miała bym sie decydować ponownie to na pewno tylko w klinice co ma na miejscu możliwość sekwencjonowania we własnym labie. A ma chyba tylko Invicta i Novum. I dowiedziała bym sie, czy na pewni sa w stanie świeży transfer zrobić.

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

Dziewczyny, to noc pełna emocji. Drzymała kciuki.

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

reklama
No u mnie szału nie ma, a zaspalam na betę, wiec dopiero środa .... a i te kreski to po pół godzinie wyszły , wiec nie wiem
5c4a549cfde5d181d4b49e652b5abfa2.jpg
8f538e36fafb0470ce7019cfcb66fb77.jpg

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Do góry