reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dzień przed punkcja dzwoniła do mnie położna, żeby przypomnieć, że koniecznie mam być na czczo i żebym ubrała jakaś luźna bluzkę, to pomoże w podwinieciu rękawa do wklucia. A poza tym dostaniesz seksi spódniczkę i kapciuszki ;-) Trzymaj się [emoji110]

Napisane na D2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki [emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Wooow 19tc:) zazdroszczę ale nie z zawiścią :blink: zycze Wam obojgu zdrowka. Ciężką miałaś przeprawę?
Super ze znalazłaś takiego lekarza, ja czuje ze w Polsce oczywiscie w prywatnych klinikach podchodzi sie z większa uwaga do pacjentki. Nie tylko czuje ale tez wnioskuje po tym co piszecie na forum i jak to wyglada np w invicta albo novum.

Ja z invicty wlasnie :) blizniaki, ale bez ivf bo nie bylo komorek :D

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Lile biorę czasem nospe. Bez porozumienia z lekarzem, bo tutaj nawet nie ma nospy. Czuje ze nospa mi pomaga i bóle troche przechodzą. Biorę max 2 tabletki dziennie i dzis dopiero drugi dzień kiedy odważyłam sie ja wziac.
Holandia to dziwny kraj, bardzo duzo uzależniają od natury. Nie ważne ze miałam juz 3 operacje guzów endometrialnych, zniekształconą macice-gdy zaszłam w ciąże, która według big była cudem, nie dostałam nic na podtrzymanie, ciąże straciłam. Uznali ze to wina natury.

Kropelka serio spròbuj wziąć coś na wzdęcia. Nie chcę doradzać co, myślę ze espumisan jest ok ale może lepiej coś fla ciężarnych dedykowane albo po prostu herbatka z koperku (w każdej aptece). Wiemy co tobi hiperka, ty jej nie masz ale nie wykluczone ze macica I wszystko w brzuchu są naprawdę podrażnione, nadwrażliwe. Ja mialam taki stan tydzień po wywolaniu poronienia, potem bylo... mocniej I pojechalam do szpitala, zostawili mnie na obserwacje I leki na pare dni bo podejżewali ze moze cos dzieje się z otrzewną. Mniejsza z tym, to ciebie nie dotyczy, zmierzam do tego że jesli nawet nie masz hiperki a jednak trochę mimo wszystko nadwrażliwą macicę po lekach. I każdy skurcz, każdy bąk w jelitach jest naprawdę mega odczuwalny przez cale podbrzusze. To w wersji podraznionych bebechòw. W wersji niebezpiecznej nie tyle czuje się ukucia co placze na samą myśl, ze trzeba będzie skożystać z wc bo boli... Myślé, ze takie wlasnie bòle brzucha I klucia po transferze z tego wynikają. Hiperka to za duzo powiedziane ale jakies tam skutki stymulacji jednak są I sprawiają dyskomfort.

Jestem po transferze zarodka; po punkcji zaczęły się uciążliwe problemy z wypróżnianiem, które trwają do tej pory; jak sobie z nimi radzić?

Za zaparcia może być odpowiedzialny wysoki poziom progesteronu zarówno tego naturalnego, powstającego w organizmie w związku z rozwijającą się ciążą, jak i przyjmowany przez Panią progesteron w postaci leków hormonalnych, spowalniający perystaltykę jelit. Pomocnymi w walce z dolegliwością mogą być: bogata w błonnik oraz świeże owoce i warzywa dieta, częste spożywanie niewielkich posiłków, picie dużej ilości wody i soków, istotna jest także (umiarkowana) aktywność fizyczna. W przypadku dalszych problemów należy zwrócić się do lekarza, który zaleci bezpieczne w (ewentualnej) ciąży sposoby radzenia sobie z tą dolegliwością.

Embriolog nOvum

Czy po poronieniu i kolejnych nieudanych transferach zarodków warto zrobić następujące badania: przeciwciała przeciwjądrowe ANA i przeciwko antygenom łożyska APA? Dodam, że mam już kilkuletnie dziecko, więc nie wiem czy te przeciwciała mogą się zmienić w ciągu życia. Czym różnią się przeciwciała antyfosfolipidowe od antykardiolipinowych? Które z nich warto sprawdzić po poronieniu? Czy po poronieniach dodatkowo bada się p/beta2 glikoproteinę 2?

W piśmiennictwie istnieją doniesienia o częstszym występowaniu autoprzeciwciał u niepłodnych kobiet, ale interpretacja tego zjawiska jest niejednoznaczna. Obecność autoprzeciwciał stwierdza się nieraz u zdrowych ludzi bez objawów choroby autoimmunologicznej. W dostępnej literaturze medycznej nie ma doniesień o zmniejszonej szansie na implantację zarodków, a więc i szansie na ciążę po zabiegu in vitro w przypadku występowania podwyższonego poziomu przeciwciał antyfosfolipidowych (przeciwciała antykardiolipinowe wchodzą w skład przeciwciał antyfosfolipidowych). Należy również podkreślić, że istnieją dosyć niejednorodne i nieraz sprzeczne dane na temat znaczenia podwyższonego poziomu przeciwciał antyfosfolipidowych w ogóle, a antykardiolipinowych w szczególności. Istnieją doniesienia medyczne, że u ciężarnych pacjentek, u których stwierdza się podwyższone stężenie aPL (przeciwciał antyfosfolipidowych) częściej niż u pacjentek zdrowych występują niektóre powikłania w przebiegu ciąży – poronienia, nadciśnienie, wcześniej niż w innych przypadkach rozwija się stan przedrzucawkowy, zahamowanie wzrostu płodu (hipotrofia płodu), wystąpienie porodu przedwczesnego i ryzyko przedwczesnego odklejenia się łożyska. Naukowcy są zdania, że powikłania te są spowodowane zmianami zakrzepowymi w tętnicach spiralnych, zmianami naczynioruchowymi w doczesnej, kosmkach oraz łożysku, wobec czego większym problemem jest donoszenie ciąży. Zastosowanie odpowiednich leków (aspiryna, niskocząsteczkowe preparaty heparyn, glikokortykosteroidy itp.), a także ścisła współpraca między pacjentką, ginekologiem a hematologiem pozwala na pomyślny rozwój i zakończenie ciąży. Należy też pamiętać, że przemijający i nieznacznie podwyższony poziom przeciwciał antykardiolipinowych może występować w różnych nieznaczących sytuacjach (np. po infekcji wirusowej) i nie ma znaczenia klinicznego.

Embriolog nOvum

Czy w 17-tym dniu po transferze wynik progesteronu 16,05 ng/ml jest prawidłowy? Zrobiłam badanie beta hcg w 12 dpt i było dodatnie, następne w 14 dpt - beta hcg rosła. kolejne badanie w 17 dpt beta hcg zmalała o połowę, a progesteron wynik jak napisałam wyżej. Oczywiście poroniłam. Czy progesteronu nie było za mało, aby utrzymać ciążę?

Poziom progesteronu jest odzwierciedleniem stanu ciąży. Wynik, który Pani otrzymała odzwierciedlał stan ciąży, która prawdopodobnie niestety nie była prawidłowa (można tak przypuszczać, ponieważ została poroniona). Pomiar progesteronu był zrobiony w czasie, w którym trofoblast nie był już wydolny i nie produkował odpowiedniej ilości hormonu beta hCG i to było przyczyną niskiego poziomu progesteronu, a nie skutkiem. Ogólnie przy ocenie poziomu progesteronu we wczesnej ciąży ważna jest informacja w jaki sposób zaszła Pani w ciążę, czy był to cykl naturalny, stymulowany, czy np. był to kriotransfer w cyklu bezowulacyjnym. W zależności od tego może być pośrednio oceniony stan ciąży, dodatkowo w pewien ograniczony sposób można wpłynąć na jej rozwój, stosując suplementację progesteronu w przypadku jego niskiego poziomu. Trzeba przy tym pamiętać, że w cyklu bezowulacyjnym poziomy progesteronu są niższe w ciąży niż np. w cyklu naturalnym po owulacji lub w cyklu stymulowanym i jest to norma. W cyklu bezowulacyjnym bowiem nie ma ciałka żółtego, które powstaje naturalnie po owulacji z pęcherzyka jajnikowego i produkujeprogesteron podtrzymujący wczesną ciążę. Ciąża powstała w cyklu bezowulacyjnym musi być podtrzymywana lekami (progesteronem i estradiolem) do 70. dnia ciąży.

Embriolog nOvum

Chciałam prosić o parę zdań na temat podłoża EmbryoGen. Choruję na endometriozę, do tej pory przeszłam jedną procedurę w tym 3 transfery z zastosowaniem EmbryoGlue niestety bez powodzenia i spotkałam się trochę z rozbieżnymi opiniami na jego temat, natomiast o EmbryoGen stosunkowo jest mało informacji o skuteczności.

Wspominane przez Panią medium jest dedykowane pacjentkom, które w przeszłości doświadczyły poronień (w tym także pustego jaja płodowego), po wykluczeniu wszystkich innych przyczyn tego stanu rzeczy. EmbryoGen zawiera naturalny cytokinowy czynnik wzrostu (GM-CSF), który może zwiększać nieco szansę na pomyślną implantację zarodka i jego dalszy rozwój w sytuacji, gdy podejrzewa się, że niedobór tego czynnika jest przyczyną poronień. W innych przypadkach jego działanie nie ma korzystniejszego wpływu na rozwój zarodków niż pożywki, które stosuje się rutynowo.

Embriolog nOvum

W trakcie punkcji pobrano 16 komórek, z czego w procesie klasycznego IVF zapłodniły sie 4. Niestety nie mam informacji ile z tych 16 komórek było dojrzałych ale chciałabym dopytać jaka może być przyczyna małej ilości zapłodnionych komórek? Czy w razie niepowodzenia, w przyszłości warto rozważyć ICSI i czy ono może skutkować większa ilością zapłodnionych komórek?

W przypadku poddawania oocytów klasycznemu IVF-owi ich dojrzałość nie jest wcześniej oceniana, co nie zmienia faktu, iż jeśli komórki te były niedojrzałe, nie były zdolne do zapłodnienia. Za niepomyślny przebieg procedury może być odpowiedzialna zarówno słaba jakość oocytu, jak i plemnika, bowiem zasadniczy wpływ na powodzenie zapłodnienia i rozwój zarodków ma jakość komórek jajowych i plemników, w tym przede wszystkim ich materiał genetyczny (należałoby oznaczyć kariotypy, jeśli nie wykonywano tego badania). W pewnym stopniu szanse na uzyskanie ciąży zwiększają także inne, zewnętrzne czynniki związane ze sposobem stymulacji jajników, z warunkami hodowli in vitro, między innymi stosowane pożywki (media), zachowanie optymalnych warunków hodowli embrionów (jak najbardziej zbliżonych do warunków panujących w macicy) oraz doświadczenie, wiedza i umiejętności embriologa. Dodatkowymi czynnikami, które mogą mieć wpływ na jakość gamet i zarodków, które należy przeanalizować, są ewentualne szkodliwe warunki życia i/ lub pracy, współistnienie niektórych chorób ogólnoustrojowych, otyłość, stosowanie używek (palenie papierosów przez któregokolwiek z partnerów znacząco zmniejsza szansę na ciążę!) lub stałe stosowanie niektórych leków.

Embriolog nOvum

reklama
Do góry